1:0
(1:0, 0:0, 0:0 - N 0:0 - 1:0)

Ani dorostenci nenašli recept na soupeřova gólmana

01.12.2018 / Lukáš Chuchválek

V sobotu cestovali svěřenci Štěpána Moravce do Mladé Boleslavi k poslednímu utkání základní části. Domácí o svém vítězství rozhodli na konci úvodní dvacetiminutovky, kdy se poprvé prosadili a jak se nakonec ukázalo tak také naposledy. Protože se jihlavští mladíci gólově prosadit nedokázali, porazili Středočeši Jihlavu těsně 1:0. O bonusový bod poté rozhodovaly nájezdy, v nich byli šťastnější domácí, kteří tak získali všechny čtyři body. Hráčům Dukly nepomohl k bodům ani výborný výkon Filipa Maláče, jenž kryl 29 střel.
01.12.2018 14:45, ELIOD extraliga dorostu - 18. kolo

BK Mladá Boleslav

Stuchlík – Sommer, Křepelka, Rajgl, Moravec, Hrouda, Žabka – Sluka, Kredl, Plíšek, Gardoň, Peca, Urban, Hruška, Král, Haas, S. Náhončík
1

HC Dukla Jihlava

Maláč – Port, Matějíček, Sapík, Adam, Hrbek, Vranka – Pigl, Melenovský, Zdarsa, Polodna, Broža, Mlejnek, Pavelec, Jungwirth, Báťa
0
Branky a nahrávky: 20. Haas (Peca, Rajgl), rozhodující nájezd Haas. Rozhodčí: Nepomucký – Hradil, Zháňal. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 51. Střely na branku: 30:24. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Prakticky celá první třetina se nesla ve znamení boj, důraz, disciplína a hledání prostoru pro střelbu, kterého nebylo po celou první dvacetiminutovku pro ani jeden celek mnoho. Úspěšně vystřelit dlouho dokázali pouze obránci na modré, jako třeba Sommer nebo hostujícího Pigla. Když se některému celku povedlo usadit se v útočném pásmu, zřídkakdy dostal prostor vůbec vystřelit. Hra se více otevřela až v závěru třetiny, kdy se prosmýkl, avšak nezakončil, dvěma pásmy Polodna, poté Haas neuspěl pokusem trefit z dálky prostor pod břevnem. Pigl pak využil nepozornosti domácích a ujel před Stuchlíka, kterému poslal puk těsně vedle, ale dojíždějící spoluhráč ho netrefil do poloodkryté brány. Minutu před sirénou to hosty mrzelo, neboť Oskar Haas v protiútoku otevřel skóre a dal soupeři lekci z produktivity.

V trendu krev, slzy a pot se pokračovalo i ve druhém dějství, kde opět jeden celek daroval tomu druhému minimum prostoru. Přesilovku, kterou hosté sehráli, však neproměnili. Filip Maláč po vyrovnání počtu hráčů na ledě riskoval hrou holí v brankovišti po zachycení puku a poté se hosté až příliš vehementně snažili dostávat se do útoku a zbytečně si to kazili ofsajdy a zakázanými uvolněními. Na druhé straně byli domácí o něco efektivnější a Sluka mířil na růžek, avšak narazil na připraveného brankáře. Hosté dlouho čekali na chybu domácích, avšak Broža nebyl při své příležitosti dostatečně rychlý a domácí bek ho dohnal. Zdarsa též neuspěl ve svém pokusu o průnik a za modrou si v zápalu hry od sebe ustřelil kotouč. Celou třetinu se však hrálo nesmírně obranným způsobem, a i když šancí mnoho nebylo, zápas jako takový nudný nebyl. Ve třetí třetině však Jihlava dle předpokladů bude nucena otevřít hru.

Hosté si na úvod poslední části zkomplikovali situaci vyloučením za pozdní nástup na led po pauze. čehož domácí celek nedokázal využít. Zatímco dosud byla lepší Mladá Boleslav, závěr zápasu patřil herně hostům, avšak jejich snaha vyrovnání nepřinesla, přestože si vypracovávali šance. Vidět byli například Supík se svými průniky, avšak spoluhráči mu nepomohli, a tak přicházel proti přesile o puky. Blízko k vyrovnání byl i Melenovský, jemuž poskakoval puk u pravé tyče, ale gólman byl rychlejší a stihl ucpat odkrytý prostor. Dopředu se také několikrát nahnal Jungwirth, který si též vybral smůlu a vylámal si zuby na bezchybném Stuchlíkovi. Domácí si také nějakou šanci vypracovali, když Gardoň zachytil špatnou přihrávku soupeře a střihl si sólo, které mu až těsně před bránou pokazil Vranka svým obětavým defenzivním zákrokem. Jihlava zkusila ještě hru bez brankářů, avšak ani ta ke změně skóre nevedla.

Nerozhodlo ani prodloužení, kde si více šancí vypracovali domácí, a tak zápas dospěl do nájezdů. V nich Boleslav zvítězila poměrem 2:1 až v šesté sérii, kdy se o obě trefy postaral Oskar Haas. Za hosty byl přesným penaltovým rozstřelníkem pouze Hrbek, který v penaltovém souboji pak podruhé v šesté sérii už proti Haasovi neuspěl. Všechny čtyři body tak zůstaly v Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Jiří Zörkler (BK Mladá Boleslav): Bylo to pěkné, bojovné a těžké utkání s dobrým soupeřem. My jsme bojovali zrovna tak jako Jihlava. Myslím si, že jsme měli trochu víc klidu na hokejkách a tím jsme vyhráli. Dali jsme gól, bránili jsme to, ubojovali jsme to. Samozřejmě, výtečný byl gólman, který byl v tomto utkání naprosto famózní, a vychytal nejen celý tento zápas, ale i prodloužení a penalty.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Boleslav byla dvě třetiny aktivnější a vydřela z toho zaslouženě jedinou a nakonec vítěznou branku utkání. My jsme je trochu zatlačili ve třetí třetině, ale bohužel jsme nebyli produktivní, takže se situace z předchozích zápasů opakuje. Co se týče nájezdů, je to loterie a Boleslav měla větší štěstí.