Další posila do obrany. Po Vojtěchu Budíkovi nastoupí za Jihlavu i Jakub Černohorský

05.12.2018 / KLUB

V jihlavském kádru, konkrétně v obranných řadách, se objeví nové jméno – Jakub Černohorský ze Žďáru nad Sázavou. „Dostali jsme na něj dobré reference. Naši trenéři ho pozvali na trénink, po kterém se rozhodli, že mu dají šanci v utkání,“ říká na adresu sedmnáctiletého obránce jednatel Dukly Bedřich Ščerban. V průběhu dvou týdnů se tak jedná o druhou obrannou posilu Jihlavy, minulé pondělí si odbyl premiéru v červenožlutém dresu zadák Vojtěch Budík (na fotografii uprostřed). Vedení Dukly tak reaguje na zranění či nemoci v defenzívě – minimálně do Vánoc nebude hrát David Váňa, zraněný je i David Kajínek a klasická zimní nemoc postihla Lukáše Mareše. Problémy v obraně má i jihlavská juniorka, která o víkendu v Karlových Varech nastoupila s šesti obránci, z toho dvěma z dorostu. V utkání proti Přerovu se naopak vrací do sestavy útočník Tomáš Čachotský.

Vojtěch Budík nastoupil v červenožlutém poprvé 26. listopadu, kdy Dukla doma hrála proti Benátkám nad Jizerou. Vedení Jihlavy tak reagovalo na zranění Davida Váni a Mihy Štebiha (který se již do sestavy vrátil). Se svými novými spoluhráči se „Buďa“ nejprve radoval z výhry nad libereckou farmou 3:2 na nájezdy. Minulé kolo na ledě Slavie vstřelil Vojta první gól za Jihlavu a přispěl k výhře 4:2 na Slavii.

V rámci České republiky neoblékal Vojtěch Budík na klubové úrovni doposud jiný než pardubický dres. Do kádru Dynama se vrátil po třech sezonách v zámoří, kde působil za Prince Albert Raiders ve WHL (Western Hockey League). Od sezony 2012/2013 je talentovaný obránce členem mládežnických reprezentací, postupně prošel všemi výběry od šestnáctky po dvacítku.

Vojtěch Budík

Post: Obránce
Věk: 20 let
Držení hole: Levá
Minulá sezona:
Prince Albert Raiders (WHL): 70 zápasů, 46 bodů (16+30), 33 trestných minut, účast na ledě +11

Vojtěch Budík (uprostřed s holí nahoře) stihl během dvou zápasů vstřelit první branku za Jihlavu, když na ledě Slavie zvyšoval červenožluté vedení na 3:1. Foto: Markéta Křížová

Jakub Černohorský oblékal v žákovských třídách dres Stadionu Litoměřic. V kádru Kališníků byl až do konce sezony 2015/2016, od dalšího ročníku zamířil na Vysočinu, konkrétně do Žďáru nad Sázavou. Loni si jako sedmnáctiletý vyzkoušel premiéru mezi dospělými Plameny a také okusil dres národního týmu do 17 let. V současné době je jedním z tahounů obranných řad žďárské juniorky, když ve 22 zápasech nasbíral 10 bodů za 2 branky a osm asistencí.

Jakub Černohorský

Post: Obránce
Věk: 17 let
Držení hole: Levá
Minulá sezona:
SKLH Žďár nad Sázavou (dorost): 43 zápasů, 13 bodů (1+12), 40 trestných minut, účast na ledě -7
SKLH Žďár nad Sázavou (A-tým): 1 zápas, 0 bodů, bez trestných minut
Reprezentace ČR do 17 let: 1 zápas, 0 bodů, bez trestných minut