Se sedmým místem dorostu po základní části panuje velká nespokojenost, říká Štěpán Moravec

06.12.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Týden po juniorském týmu skončila základní část také dorostu Dukly. Oba dva celky na přímý postup do play-off nedosáhly a budou tak muset bojovat v nadstavbové části. Klíč pro dorostence je jednoduchý. Budou hrát čtyřkolově s týmy ze své skupiny na 5. – 10. místě a postup si zajistí pouze vítězové tří skupin (a také nejlepší tým na druhém místě). Cíl dorostu je tak jasný – postoupit z prvního místa a výrazně tak napravit základní část. „Chceme skupinu nadstavby vyhrát a nemáme k tomu úplně špatnou pozici. Nicméně s naší hrou, kterou se momentálně prezentujeme, může být i tento cíl hodně těžký,“ důrazně upozorňuje trenér Štěpán Moravec.

Není třeba se za nic skrývat, osmnáctikolová základní část se jihlavskému dorostu nevydařila. Cíl v podobě umístění do čtvrtého místa Dukla nesplnila. Na poslední pozici s jistotou play-off a se zápasy proti těžším soupeřům ztratili červenožlutí třináct bodů, byť už během sezony bylo asi jasné, že se na čtvrté místo nedostanou. Dílčí cíl byl proto přeměněn na udržení pátého místa, což by po “přechodu“ první čtyřky do A-nadstavby znamenalo start bojů o play-off z prvního místa. „Ani to se nám bohužel během posledních dvou utkání nepovedlo a nakonec jsme skončili až sedmí, s čímž je ze strany trenérů hodně velká nespokojenost. Myslím si, že nespokojenost panuje i mezi hráči a kabinou,“ nezastírá neúspěch trenér Štěpán Moravec.

Tabulka jihlavské skupiny dorostu po základní části.

Nová meta pro nadstavbovou část, ve které budou hrát týmy z 5. – 10. místa čtyřkolově proti sobě (tedy 20 zápasů, tento systém platí pro všechny tři skupiny po základní části, tedy Západ, Střed i Východ), je naprosto jasná. „Určitě chceme vyhrát skupinu nadstavby a myslím si, že nemáme úplně špatnou pozici. Je to bodově natěsno. Nicméně s naší hrou, se kterou se momentálně prezentujeme, může být i tohle hodně těžké,“ sděluje trenér s tím, že udržet první místo bude hodně těžké, navíc při čtyřbodovém systému. „Je třeba, aby si kluci sáhli do svědomí a na trénincích a zápasech začali pracovat na sto procent. Musí nějakým způsobem chtít a jít si za cílem skupinu vyhrát,“ má jasno kouč dorostu, jakým způsobem se dostat mezi zbylé čtyři postupové týmy – vítěze tří skupin, ke kterým se přiřadí ještě nejlepší celek na druhém místě a spolu s dvanácti mančafty z A-nadstavby tak vytvoří šestnáctku pro play-off.

Tabulka nadstavbové skupiny D (jenž zahrnuje výsledky týmů skupiny Střed na 5. – 10. místě po základní části) je před startem dalších dvaceti kol hodně vyrovnaná. Dukla sice figuruje na druhém místě, ale s Mladou Boleslaví má horší vzájemný zápas, což v konečném účtování hraje hlavní roli

Štěpána Moravce naopak mohlo těšit třeba to, že nejlepší hráči z dorosteneckého týmu se neztratili ani mezi juniory, byť občas nastupovali proti výrazně starším protihráčům. Vyčnívající hokejisté dorostu byli totiž posunutí právě do juniorky. „Všichni víme, jak na tom juniorka byla. Je to letos „problémová“ kategorie – výsledkově, těžká skupina, spousty zranění… Rozhodli jsme se nejlepší hráče od nás posunout do juniorky. Potvrzují, že na juniorskou soutěž mají, hrají velice dobře a zaslouží si to. Nevidím tak důvod, proč by to nemohli hrát. Navíc se uvolnil prostor pro ostatní hráče, kteří mohou dostat šanci. Je jen otázka, aby potvrdili, že si šanci zaslouží a prostor chtějí,“ sděluje jihlavský trenér a ve videorozhovoru se můžete podívat i na jeho názor k novince letošní sezony – nastavení o extra bod navíc, které se hraje, i když jeden tým vyhraje po základní hrací době za tři body.

VIDEOROZHOVOR SE ŠTĚPÁNEM MOREVCEM O ZÁKLADNÍ ČÁSTI A PŘED ZAČÁTKEM NADSTAVBY

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla