3:4
(0:3, 3:0, 0:1 - N 0:0 - 1:0 )

Junioři dokázali stáhnout tříbrankové manko, ale proti Brodu prohráli gólem z poslední půlminuty

08.12.2018 / Tomáš Lysý

Jako už poněkolikáté v letošní sezoně, také tentokrát doplatili junioři Dukly na produktivitu. Před prvním gólem hostí, který padl v deváté minutě, si vytvořili čtyři gólové šance, ale bez využití. Naopak hosté po úvodní trefě se radovali v závěru třetiny ještě dvakrát, v obou případech během přesilové hry. Ve druhé části již Jihlava své šance začala využívat, ve 31. minutě se prosadil Patrik Čermák a za dalších 80 sekund snížil Tomáš Chlubna. Červenožlutí v horizontu pěti minut srovnali, když puk po střele Vítězslava Brože doskákal za čáru před tím, než byla posunutá klec. Když se zdálo, že třetí třetina nepřinese rozhodnutí, vypálil hostům tři body Dominik Vacík, jenž se trefil 34,4 sekundy před koncem - 3:4. V nastavení měli více šancí hosté, ale rozhodly až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější domácí, když v šesté sérii rozhodl Tomáš Chlubna – 1:0.
08.12.2018 12:00, DHL extraliga juniorů - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

Javůrek – Smolko, Trávník, Chvátal, Piskač, Moravec, Rašín, Zvěřina – Barák, Krajíček, Menšík – Kardoš, Čermák, Chlubna – Doležal, Juda, Brož
3

BK Havlíčkův Brod

Holata – Vacík, Dudycha, Nepokoj, Dvořák, Horák, Škareda, Kerber – Holenda, Hromádka, Kulhánek – Tecl, Cachnín, Švec – Petržilka, Kopic, Vaňous – Fiala, Kohout
4
Branky a nahrávky: 31. Čermák (Chlubna), 32. Chlubna (Čermák), 36. Brož, rozhodující nájezd Chlubna – 9. Cachnín (Tecl, Švec), 15. Cachnín (Dudycha, Vacík), 16. Nepokoj (Kopic, Vaňous), 60. Vacík (Dvořák, Hromádka). Rozhodčí: Antonín – Polák, Rampír. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Jihlavští hokejisté vlétli do utkání jako supi s cílem vstřelit úvodní rychlý gól. Havlíčkobrodští mohli děkovat ex-jihlavskému gólmanu Holatovi a také nepřesné střelbě domácích, že stav zůstával dlouho nezměněn. Již po minutě a půl měla Dukla dvě velké šance. Nejprve před brankou volný Kardoš nenašel místo pod betony gólmana a vzápětí nepřekonal muže v masce hostí ani Juda, který byl před brankou u odraženého puku nejdříve. Další dvě gólové příležitosti Jihlavy přišly na přelomu šesté a sedmé minuty. Chlubna byl v rychlostním souboji lepší než soupeř a najel si z boku před branku, přičemž brodský gólman zavřel prostor u své pravé tyče. Vyražený puk získal Kardoš, který tváří v tvář mířil nad. Stejně si vedl i Čermák, jehož v dalším protiútoku vyzval ke skórování Doležal, ale jihlavský útočník tváří v tvář Holatovi přestřelil.

Nedáš, proto dostaneš. Jak to tak bývá, radovali se hosté. Tecl po vyhraném buly v útočném pásmu našel mezi kruhy volného Richarda Cachnína a brodský kapitán se naopak nemýlil. Srovnáno mohlo být vzápětí, jenže Dukla opět nevyužila přečíslení, když Menšík po Krajíčkově pasu trefil jen betony Holaty. Hosté následně uskočili do dvoubrankového vedení. Nepokoj od modré nejprve dělovou ránou trefil protihráče, poté vymetl lapačku Javůrka, nicméně další střela již skončila v brance. Duducha našel na pravé straně Richarda Cachnína, který propálil úplně všechno. Jihlavský zmar první třetiny završilo další oslabení, druhou přesilovku ze dvou v podání hostí využil Martin Nepokoj – 0:3.

V polovině pětadvacáté minuty přestáli domácí třetí oslabení, což je možná nakoplo, jelikož Havlíčkův Brod poprvé nevyužil přesilovou hru. Doležal mohl vstřelil první jihlavský gól, ale z kruhů orazítkoval pouze levou spojnici. V přesilovce už jihlavská radost přišla. Čermák dvakrát z pravého kruhu servíroval puk Chlubnovi, který u levé tyče dvakrát těsně minul. Už to vypadalo, že přijde i třetí přihrávka, kterou Patrik Čermák také naznačil, aby se v čase 30:06 trefil kolem lapačky gólmana k tyči.

Za 80 sekund to bylo už pouze o gól, když Tomáš Chlubna převzal před útočnou modrou odražený puk, najel si mezi kruhy a trefil se zcela přesně do pravé šibenice - Hra se dále trošku uklidnila a navýšit havlíčkobrodské vedení mohl Cachnín, ale trefil jen tyčku. Přišlo tak vyrovnání. Vítězslav Brož si najel z pravé strany před branku a jeho žabka doskákala za čáru dříve, než hosté posunuli klec z obvyklého místa.

V úvodu třetí části měla Dukla přesilovou hru, ale zdálo se, že oba týmy hlavně nechtějí udělat chybu, která by rozhodla o třech bodech. Zatímco v první i druhé třetině bylo k vidění dost gólových šancí, ve třetí třetině vládla opatrná hra. Blíže ke gólu byl sedm minut před koncem základní hrací doby Havlíčkův Brod, kdy po střele Dvořáka při dorážce netrefil branku Vaňous, střílel však z velkého úhlu. Rozhodnutí přišlo 34,4 sekundy před koncem základní hrací doby. Dvořák našel na modré Dominika Vacíka, který naznačením střely oklamal blokujícího hráče a poté se trefil přes několik hráčů k pravé tyči - 3:4.

V první polovině pětiminutového nastavení měli šance hosté, aby rozhodli o dalším bodu navíc. V předposlední minutě mířil Tecl sám na Javůrka, který mu vypíchl puk, aby se kus černé gumy šoural do klece. Hosté se již radovali, ale červené světlo nesvítilo, jelikož kotouč zřejmě celým objemem nepřešel brankovou čáru. Došlo tak na nájezdovou loterii, kterou Jihlava vyhrála 4:3, když rozhodnutí přinesl v šesté sérii Tomáš Chlubna. Jihlavský útočník navázal na gól v utkání a z prvního nájezdu, druhý nájezd trefil přesně k levé tyči a vystřelil tak Dukle alespoň bod.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (BK Havlíčkův Brod): Jsme s body spokojení, protože pro nás je sezona taková, jaká je. Hrajeme každý zápas o žití a nežití. Ale jsem tady chvíli a tým ukazuje, že má charakter. Jsem rád, že bojujeme do posledních chvil - jak včera ve Žďáře, kdy jsme v poslední minutě vyrovnali, tak tady, kdy jsme vstřelili vítěznou branku. Aktivita domácích nám dělala po celý zápas problémy a viděli jsme minimálně vyrovnané utkání.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas jsme nezačali špatně, měli jsme mraky tutovek, ale z toho prohráváme první třetinu 0:3... Ve druhé části jsme dokázali vyrovnat, ale stylem, jakým jsme nastoupili do třetí třetiny, ve které jsme vystřelili čtyřikrát na bránu, jsme si akorát koledovali o to, k čemu nakonec došlo - ke gólu Havlíčkova Brodu. Jsme hluboce nespokojení, hlavně se třetí třetinou. Prodloužení bylo z naší strany šílené. Aspoň jsme urvali nájezdy, ale to je slabá náplast na to, co jsme tady dneska viděli.