Další těžký soupeř. Po výhře u třetího Prostějova jede Jihlava na led druhého Kladna

15.12.2018 / Tomáš Lysý

Vánoce se pomalu blíží, ale zápasový sled rozhodně není menší. Právě naopak. Během druhého adventního týdne měli mít jihlavští hokejisté na programu tři kola Chance Ligy, ale protože středeční dopravní kalamita způsobila nedostavení se Kadaně do Jihlavy, nastoupí Dukla k zápasu znovu po pěti dnech. V sobotu 15. prosince od 16 hodin nastoupí červenožlutí na ledě Rytířů Kladno, kteří z druhé pozice ztrácí na červenožlutou ekipu tři body. Hned poté si Jihlava odpočine pouze jeden den, v pondělí doma hostí Havířov.

Nevypadalo to nejlépe. Vysočinu a prakticky větší část České republiky totiž v úterý zasáhla sněhová kalamita. Když se ve středu během dne snášel z oblohy hustý příděl sněhových vloček, bylo jasné, že Kadaň bude mít na dálnici D1 problémy. To se také potvrdilo. Kadaňská výprava se zasekla kolem 100. kilometru ve směru na Jihlavu. Oba týmy se nejprve dohodly, že zápas sehrají. Když ale hodinová čekací doba uplynula a hosté se prakticky nepohnuli z místa, utkání se odložilo (předběžně na 4.2.2019). Autobus Kadaně se nakonec rozpohyboval někdy před půlnocí, o půlnoci se otočil a jel zpět do královského města.

Sobotní soupeř: Rytíři Kladno

Je to již skoro měsíc, co Rytířům výrazně pomohla českobudějovická kontumace. Motor totiž ve dvou zápasech nasadil více starších hráčů, než je povoleno, a jeho vítězné zápasy na Kladně a v Ústí byly kontumovány. Před 25. kolem Chance Ligy měl Motor náskok na Kladno třináct bodů, ale po zkontumování se klub Jaromíra Jágra přiblížil Českým Budějovicím na čtyři body, a de facto tak nastartoval Rytíře na cestu vzhůru tabulkou. Aktuálně je totiž Poldi již na druhém místě s 62 body, kdežto Jihočeši na ní ze třetí pozice ztrácí tři body. Na čele jsou tak tři hlavní favorité soutěže, neboť vede Jihlava s 65 body.

Soupiska týmu

Zřejmě o nikom jiném se v současné době nemluví více, než o Tomáši Plekancovi. Hokejista, který nastoupil v NHL k 1001 startům, se totiž vrátil do mateřského klubu. Kladno tak má na soupisce druhou velkou personu, tou první je Jaromír Jágr, jehož návrat na led se ale stále odkládá a pořád tak sleduje snažení spoluhráčů ze střídačky. Plekanec má vyřízené starty také do brněnské Komety, za kterou již nastoupil v souboji proti Spartě a připsal si bod, ale více zatím hraje za Rytíře.

Nejproduktivnějším hráčem je Petr Vampola, který ve 27 zápasech nasbíral 29 bodů za 10 gólů a 19 asistencí. Zároveň je i nejlepším nahrávačem Rytířů. Oporu mezi střelci má Kladno v Ladislavu Zikmundovi, který nasázel do sítí soupeřů 15 branek. Nejvíce bodů mezi obránci nasbíral Brendon Nash, který dal tři branky a na dalších patnáct přihrál. Svému týmu ale bude v následujících pěti zápasech chybět, jelikož za tvrdý direkt na ex-jihlavského Davida Březinu dostal nejen pětiminutový trest v utkání, ale poté i pětizápasovou stopku. Březina odešel ze souboje s otřesem mozku, již třetím během šesti let. V brance zatím dostávají pravidelnou porci zápasů dva muži - Lukáš Cikánek a Adam Brízgala. Oba dva nastoupili do šestnácti zápasů, přičemž o něco lepší čísla má první jmenovaný, jenž také vychytal jedno čisté konto.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna
Statistiky Kladna

Poslední zápas Kladna

33. kolo Chance Ligy, středa 12. prosince 2018: HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno 3:1

Branky a nahrávky: 41. Ordoš (Kolmann, Vlach), 44. Najman (Špaček, Průžek), 60. Vlach (Zachar, Schwarz) – 14. Kubík. Rozhodčí: Doležal, Souček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:6, navíc Havlín (BEN) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 611. Střely na branku: 26:23. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Sestava Kladna: Cikánek – Říha, Zajíc, Veber, Svedlund, Volráb, Kehar – Zikmund, Vampola, Strnad – Kubík, Machač, Strnad – Kružík, Kaut, Redlich – Hajný, Filip, Vildumetz.

Poslední vzájemný zápas

20. kolo Chance Ligy, středa 31. října 2018: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 2:1

Tahák 20. kola zahájilo rozhodně lépe Kladno. To také jako první skórovalo, v přesilovce se prosadil v polovině 5. minuty Kružík. Domácí se dostávali do hry ztěžka, přesto se jim povedlo srovnat, když se po náporu prosadil David Váňa. Druhá třetina nabídla o poznání vyrovnanější hru, oba týmy měly šance na vedoucí gól. Prosadila se ale pouze Dukla, v 26. minutě se po krásné souhře zapsal do listiny střelců Martin Osmík. Ve třetí třetině se i přes enormní snahu hostí cokoli s výsledkem udělat nic více nestalo a Dukla vyhrála potřetí v řadě, když porazila Rytíře 2:1.

Branky a nahrávky: 8. Váňa (Havránek), 26. Osmík (Hlinka, Havránek) – 5. Kružík (Vildumetz) Rozhodčí: Souček, Ondráček – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 3:2, navíc Svedlund (KLA) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2848. Střely na branku: 24:25. Zblokované střely: 6:8. Vhazování: 39:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Brož – Váňa, Kajínek, L. Doudera, Pohl, Mareš, Štebih – Tůma, Werbik, Mandát – Anděl, Skořepa, Dostálek – Harkabus, Zeman, Jiránek – Osmík, Hlinka, Havránek
Rytíři Kladno: Cikánek – Nash, Zajíc, Hořava, Zelingr, Kehar, Říha, Veber – Zikmund, Kubík, Svedlund – Vildumetz, Kaut, Kružík – Jelínek, Š. Bláha, Hajný – M. Bláha

David Čermák (Rytíři Kladno): Hrálo se vyrovnané utkání s šancemi na obou stranách. Dukla využila dvě, my jen jednu a to rozhodlo. Chyběl nám důraz v předbrankovém prostoru a byť jsme měli na konci šance, tak jsme je bohužel nevyužili. Jihlava v závěru zblokovala několik našich střel od modré čáry, padaly do toho po hlavě a tím si asi výhru zasloužili.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Moje hodnocení je podobné. První třetina byla hodně vyrovnaná. Ve druhé části jsme měli více ze hry, ale šance, které jsme si vytvořily a které volaly po gólu, jsme neproměnili. Ve třetí třetině soupeř zvýšil aktivitu a šel za vyrovnáním. Ale i to power-play naši kluci odehráli velice dobře. Myslím si, že i když byl zápas hodně vyrovnaný, tak jsme vyhráli zaslouženě. Tomáš Jiránek na konci pochytal tři nebo čtyři rány do kotníků, ale to k tomu patří.

Podobných závarů bylo v předchozím vzájemném utkání k vidění několik. Ve finále se nakonec radovala Dukla, která soupeře přetlačila výsledkem 2:1. Foto: Markéta Křížová

35. kolo Chance Ligy, sobota 15. prosince 2018

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava (16:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - VHK ROBE Vsetín (16:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Trhači Kadaň - HC Slavia Praha (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Frýdek-Místek (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)

36. kolo Chance Ligy, pondělí 17. prosince 2018

ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Dukla Jihlava – AZ RESIDOMO Havířov (17:30) - vstupenky zde
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – Rytíři Kladno (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Trhači Kadaň (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 35. kole