3:2sn
(2:0, 0:0, 0:2 - 0:0)

Juniorka Dukly ztratila ve třetí třetině dvougólový náskok, ale nakonec vyhrála na nájezdy

03.01.2019 / Tomáš Lysý

Junioři Dukly byli v první třetině úvodního utkání roku 2019 lepší. Radovali se již v páté minutě gólem Jindřicha Kardoše a vyšel jim i závěr dvacetiminutovky. 4,1 sekundy před sirénou skončil nápřah Matěje Vály až v síti. Ve druhé části se skóre neměnilo, byť měly oba celky příležitost v podobě trestného střílení. Třetí perioda naopak vyšla lépe Olomouci, která na jejím začátku při vlastním pětiminutovém oslabení snížila a 105 sekund před koncem bylo vyrovnáno. V prodloužení přestáli domácí oslabení a minutu před koncem mohl rozhodnout Tomáš Chlubna, ale v tomto zápasu nedal ani svůj druhý nájezd. Šlo se tak na dovednostní disciplínu. Pokud připočteme i tři trestná střílení, tak jediným hokejistou, který dnes samostatný nájezd proměnil, byl Patrik Rašín a ten tak rozhodl o dvou bodech pro svůj tým - 3:2 sn.
03.01.2019 18:00, DHL extraliga juniorů - 28. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Moravec, Vála, Rašín, Piskač, Trávník, Chvátal – Menšík, Juda, Brož – Pigl, Čermák, Chlubna – Vala, Krajíček, Barák – Smolko, Kardoš, Doležal
3

HC Olomouc

Mokrý – Dajčar, Rutar, Vosátko, Hlaváč, Bahounek, Pírek, Klesla – Horký, Matiaško, Štefka – Handl, Kořenek, Kalač – Mader, Ministr, Tomajko – Rosecký
2
Branky a nahrávky: 5. Kardoš, 20. Vála (Chlubna, Čermák) – 41. Handl (Rutar, Matiaško), 59. Štefka (Kořenek, Hlaváč). Rozhodčí: Čuňočka – Kráľ, Musil. Vyloučení: 7:3, navíc Bahounek (OLO) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 93. Střely na branku: 26:35. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Jihlavským juniorům vyšel vstup do utkání výrazně lépe. Byli aktivnější a odměna přišla v páté minutě. Jindřich Kardoš vybojoval kotouč, projel k brance, naznačil kličku, poslal gólmana doprava a sám pohodlně zakončil k levé tyči. Vedení mohli domácí navýšit, ale Doležal v dobré pozici rozvlnil pouze boční síť. Olomouc se osmělila při přesilové hře a zejména rána Matiaška z pravého kruhu byla nebezpečná, nicméně Chaloupek jí dokázal vyrazit. Dukla se ubránila a naopak sama skórovala. 31 sekund před odchodem do kabin putoval za katr Rutar a když ukazovala časomíra 4,1 sekundy do konce prvního dějství, zastavil se puk po ráně Matěje Vály od modré až v brance. Mokrý ještě spoléhal na tyčku, ale ta se jen rozezvučela a od ní putoval puk do sítě - 2:0.

První výraznější ohrožení branky ve druhé části předvedla Olomouc, ale Kalač také usměrnil puk do boční sítě. Slibnou příležitost na snížení měli hosté v čase 24:05, kdy si při vlastní přesilovce vykoledovali za jihlavské zalehnutí puku trestné střílení. Matiaško ale v nájezdu na Chaloupka nevyzrál, domácí gólman ukázal dobrou práci s holí. Hanácí početní výhodu nevyužili, další také ne, a trestné střílení poté přišlo i na druhé straně, když Chlubnu při průniku sekl právě Matiaško. Domácí útočník mířil mezi betony, leč neúspěšně. Do konce druhého dějství už nebyla k vidění žádná zásadnější šance a to ani při přesilovce červenožlutých.

Do třetí třetiny dostala Dukla výhodu v podobě pětiminutové přesilovky za Bahounkovo bodnutí koncem hole, jenže s přesilovou hrou naložila Dukla špatně. Po 48 sekundách završil rychlý brejk z prostoru brankoviště Tobiáš Handl a bylo zaděláno na drama. Jihlavě mohl vrátit dvoubrankové vedení Čermák, leč z dobré pozice z kruhů vytasil Mokrý výborný zákrok lapačkou. Při další Chlubnově střele vznikl před olomouckou brankou závar, ale Chvátal ani Rašín puk do sítě nedorazili. Domácí přestáli dvě oslabení a zdálo se, že zápas dotáhnou do vítězného konce, ale 105 sekund před koncem se po Kořenkově přistrčení zblízka prosadil David Štefka, který poslal zápas do prodloužení.

V něm se děly věci. Olomouc byla aktivnější, ale Rutarova dobrá rána Chaloupka nepřekvapila. Poté se měl gólman Dukly co otáčet při dalším oslabení, ale domácí ho zvládli. Navíc přišel znovu únik Chlubny, opět zastavený Matiaškem, a domácí forvard měl v poslední minutě další výhodu trestného střílení. Ale Mokrého lapačka byla proti jeho střele k tyči znovu na místě.

Bylo tedy zajímavé sledovat, jak oba týmy naloží se samostatnými nájezdy, jelikož tři trestná střílení nebyla proměněna. A nakonec jediný hráč, který uspěl, byl ve třetí sérii domácí Patrik Rašín. Obránce Dukly poslal puk pod víko a protože Ondřej Chaloupek nekapituloval ani jednou, vyhrála Jihlava 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Olomouc): První třetinu jsme nehráli dobře, neměli jsme pohyb, nevyhrávali jsme osobní souboje. Proto dopadla tak, jak dopadla, a byli jsme o dva góly vzadu. Něco jsme si o přestávce řekli a náš výkon se rapidně zlepšil. Dostali jsme se do tlaku, ale šance jsme nevyužili, i když domácí hrozili z brejků a měli také dvě tři šance z brejkových situací. Klíčový moment přišel v pětiminutovém oslabení. Nejenže jsme ho přežili bez nějaké vážnější újmy nebo vážnějšího tlaku soupeře, ale dokonce jsme dali gól a nakonec jsme se dostali i do tlaku. Remízu jsme si za druhou a třetí třetinu zasloužili.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Z naší strany má cenu hodnotit asi jen první třetinu, kterou jsme odehráli velice dobře a vedli jsme 2:0. Ve druhé a třetí třetině jako kdyby nastoupil úplně jiný tým... Na začátku třetí třetiny hrajeme dlouho pětiminutovou přesilovku, ale paradoxně inkasujeme a tím jsme si zápas de facto prohráli. Dostaneme gól, soupeře jsme nastartovali a v této přesilovce jsme mohli dostat další tři góly. Jenom díky výbornému výkonu gólmana Chaloupka (důrazně), jsme získali alespoň bod v základní hrací době a další bod v nájezdech. Jinak nespokojenost!