6:1
(1:0, 3:1, 2:0 - N 1:0)

Dorostenci dokázali doma poprvé porazit Motor a přiblížili se bojům o play-off

31.01.2019 / Tomáš Lysý

První třetina ukázala, jak se zápas bude vyvíjet. Jihlavští hokejisté dostali výhodu přesilové hry a hned jí využili, když se v šestnácté minutě trefil Ondřej Broža. Dukla totiž ve druhé třetině využila i druhou a třetí početní výhodu, nejprve dorážkou Martina Hrbka, poté premiérovou trefou nováčka Šimona Juřičky v jihlavském dresu. Domácí pak zvýšili na čtyřbrankový rozdíl zásluhou Davida Bulíka, poté při situaci pět na tři pro hosty snížil Filip Petrásek. Další komplikace ale domácí nepřipustili a základní část hry ovládli výsledkem 6:1, když se trefili ještě Marek Melenovský a Matěj Kravec. Dukla nakonec brala všechny čtyři body, když nastavení rozhodl 69 sekund před koncem úspěšným únikem Tomáš Pigl – 1:0.
31.01.2019 16:00, ELIOD extraliga dorostu - 29. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Port, Chvátal, Matějíček, Adam, Hrbek, Vranka – Pigl, Melenovský, Pavelec – Zdarsa, Štorek, Juřička – Mlejnek, Bulík, Broža – Kravec
6

Banes Motor České Budějovice

Slanina – Placek, Cibulka, Kumpfmüller, Hromada, Hail, Čančura – Březina, Budík, Kudrnáč – Lukše, Marhoun, Dub – Dubský, Pitel, Petrásek – Sochor, Korndörfer, Kříž
1
Branky a nahrávky: 16. Broža (Pavelec, Pigl), 24. Hrbek (Chvátal), 29. Juřička (Štorek, Chvátal), 31. Bulík (Broža, Kravec), 47. Melenovský (Zdarsa, Pavelec), 52. Kravec (Broža, Bulík), 64. Pigl – 36. Petrásek (Cibulka, Lukeš). Rozhodčí: Čuňočka – Czubaj, Husák. Vyloučení: 6:8. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 72. Střely na branku: 43:27. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

Průběh utkání

Po oboustranně opatrném začátku si vybojovali jako první přesilovou hru hosté, ale jihlavská defenzíva v čele s Maláčem zapracovala dobře a nepustila Motor k prakticky žádné šanci. Duklu ubráněné oslabení celkem nabudilo a přebrala iniciativu. Kravec hezky posílal přihrávku ve středním pásmu na Brožu, kterou na poslední chvíli srazil bek hostí. Poté hrála přesilovku také Jihlava a úspěšně. Pavelec na modré udržel přihrávku od Pigla, přes křižujícího hráče nahrál mezi kruhy na Ondřeje Brožu a domácí forvard z otočky překvapil Slaninu. Gólman hostí zákrok sice předvedl, leč puk mu propadl za čáru - 1:0.

Do druhé části vstoupili domácí lépe a po necelých dvou minutách vybojovali přesilovou hru. A nadále v ní byli stoprocentní. Po velkém závaru před brankou Slaniny vyplaval puk mezi kruhy na beka Chvátala, který zavřel oči a napálil jej na branku. Tím vznikla ještě více nepřehledná situace, ze které vzešel jako král Martin Hrbek a doklepl puk do sítě. Šanci měli i hosté, ale Marhoun z kruhů slušnou střelou nad ledem Maláče nepřekonal. Čas 27:17 přinesl další jihlavskou přesilovku a ta byla OPĚT využitá. Chvátal vyslal přihrávku na pravou stranu pro Štorka, který před brankou milimetrově přesně našel novice v jihlavské sestavě Šimona Juřičky a ten hned navázal na produktivní sezonu v Přerově, kde měl 27 bodů ve 27 zápasech – zvednul puk nekompromisně nad gólmana.

O necelé dvě minuty vedli domácí již o čtyři branky. David Bulík dostal mezi kruhy další pěknou přihrávku, nyní z hole Broži, a z první se trefil nad vyrážečku Slaniny. Nedlouho poté měl početní výhodu i Motor, ve které Cibulka ukázal řádnou dělovku, kterou ale poslal těsně nad horní tyčku. Hosté však dostali výhodu 52 sekund přesilovky pět na tři a tu již využili. Cibulka pálil od modré a Filip Petrásek úspěšně tečoval puk nad Maláčovu vyrážečku - 4:1. Protože v závěru třetiny při další přesilové hře nedokázal dorazit kotouč do sítě Kudrnáč a pak puk tak dlouho skákal na brankovišti, až je uzmul domácí muž v masce, stav již změněn nebyl.

Na začátku třetí periody červenožlutí výjimečně přesilovku nevyužili, ale další početní výhodu již ano. Zdarsa sice před prázdnou klecí promáchl Pavelcovu výzvu ke skórování, nicméně z druhé vlny se k puku dostal Marek Melenovský a jeho dorážka už byla úspěšná. O třech bodech už nebylo pochyb a jihlavské vítězství v základní části bylo stvrzené vzápětí. Bulík dobrou tečí neuspěl, ale Dukla zůstala na puku, Broža ho přistrčil před branku na Matěje Kravce a domácí forvard neomylně zakončil - 6:1. Svěřenci trenéra Štěpána Moravce mohli ještě dvakrát navýšit vedení, ale Kravec ani Štorek svůj úprk na gólmana kvůli faulu nezužitkovali.

V prodloužení byla jedna šance na obou stranách. Když se zdálo, že zápas půjde do nájezdů, přišla chyba hostí v kombinaci. Martin Pigl totiž úspěšným napadáním vybojoval kotouč, ujel soupeři a své sólo zakončil trefou nad pravé rameno gólmana do šibenice - 1:0. Jihlava tak poprvé v sezoně porazila Motor za všechny čtyři body.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice): Soupeř nám dal šest gólů, z toho čtyři v přesilovce. Rozhodly naše fauly. Při hře pět na pět jsme byli Dukle důstojným soupeřem, ale v oslabení jsme inkasovali čtyři góly...

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsme rádi za čtyři body. Z utkání jsme měli trošku strach, protože se dlouho nehrálo. Kluci se vrátili z VTM, z výběrů. Nicméně bylo vidět, že mančaft si šel za vítězstvím a byli jsme důrazní a produktivní v brankovišti. Konečně se nám podařily i přesilovky, ve kterých nám tam padlo všechno. Obrovská pochvala do kabiny a potřebujeme takhle pokračovat dále.