Nechceme juniorce sahat do sestavy, její záchrana je pro nás důležitá, říká Bedřich Ščerban

31.01.2019 / Tomáš Lysý

Jihlavští fanoušci zaregistrovali, že za Duklu nastoupil během středečního utkání proti Ústí nad Labem osmnáctiletý útočník Sebastian Fajkus. Klub o tom informoval před zápasem na sociálních sítích. Již trenér Petr Vlk se po zápasu Dukla – Prostějov vyjádřil, proč A-tým nepoužil své juniory (např. Mareš, Vála, Chlubna, Juda) a nyní informuje i jednatel Dukly Bedřich Ščerban: „Sebastian je hráč ročníku 2000. Bohužel jsme jinou variantu, tedy s našimi juniory, nemohli použít. Trenéři A-týmu ode mě mají jasný pokyn, že juniorskému týmu nechceme sahat do sestavy, aby se mohl koncentrovat na vlastní zápasy, které jsou pro nás z pohledu záchrany juniorské extraligy velmi důležité,“ sděluje šéf klubu.

Jihlavští junioři začali rok 2019 výborně. Od začátku sezony do konce roku 2018 vyhráli pouze osm zápasů a bylo jasné, že budou bojovat o udržení. Ale nový rok zastihl nejvyšší jihlavskou mládežnickou kategorii k výrazně lepší formě. Devět zápasů, pět výher, pouze dvě porážky v základní hrací době a jen jeden zápas bez bodového zisku - platí totiž, že když zápas skončí výhrou jednoho či druhého týmu po šedesáti minutách, hraje se o extra bod, tedy čtvrtý bod, navíc v pětiminutovém prodloužení či následných nájezdech. Aktuálně drží junioři sérii tří výher, během kterých získali 10 bodů z 12 možných.

Poslední výhra přišla v úterý 29. ledna, kdy Dukla vyhrála 7:6 na nájezdy ve Žďáru. S Plameny přitom ještě ve druhé třetině prohrávala 1:4, ale otočila na 6:4. Bohužel v závěru jihlavská juniorka výhru neudržela, ale nakonec nad posledním týmem tabulky vyhrála v penaltové loterii. Za Ždár nastoupil v první obranné dvojici Jakub Černohorský, který v probíhající sezoně pomáhá i jihlavskému A-týmu. Teprve sedmnáctiletý zadák v jedenácti zápasech za Áčko nasbíral dvě asistence. „Jakub Černohorský je hráčem Žďáru nad Sázavou a jeho výpomoc v Jihlavě se týká pouze A-týmu. V DHL extralize juniorů nastupuje za svůj mateřský klub, tak tomu ostatně je po celou sezonu,“ objasňuje Bedřich Ščerban.

Do konce nadstavbové části juniorské extraligy sehraje Dukla ještě šest zápasů, čtyři doma a dva venku. Již v pátek a v sobotu čeká juniory domácí mač proti Mladé Boleslavi a Kladnu, což jsou týmy tabulkově postavené těsně nad Jihlavou. Po reprezentační přestávce míří Dukla do Olomouce, se kterou nyní nejvíce bojuje o vyhnutí se baráži. Devátí Hanáci mají o bod méně než Jihlava a právě devátý až dvanáctý celek bude hrát o záchranu. Den po Olomouci budou hrát červenožlutí s Havířovem, tedy dalším týmem na 5. – 8. místě, které čekají zápasy o umístění. Finiš nadstavby obstará domácí zápas se Zlínem a poté s Přerovem, jenž je nyní předposlední, třináctý, a tedy na první sestupové pozici. Tým trenérů Karla Nekvasila a Viktora Ujčíka má ale dílčí výhodu, že z osmé pozice má na třináctý Přerov nyní k dobru 15 bodů a do skupiny o udržení se počítají body získané po základní části a nadstavbě.

Junioři Dukly v A-týmu v sezoně 2018/2019:

Lukáš Mareš, obránce: 34 zápasů, 1 bod (0+1), účast na ledě +9, průměrný čas na ledě: 11:19 minut
Matěj Vála, obránce: 24 zápasů, 2 body (1+1), účast na ledě +1, prům. čas na ledě: 11:41 minut
Tomáš Chlubna, útočník: 5 zápasů, 1 bod (0+1), účast na ledě -1, prům. čas na ledě: 5:47 minut
Miroslav Juda, útočník: 2 zápasy, 0 bodů, účast na ledě -1, prům. čas na ledě: 8:21 minut

Před příchodem Davida Honzíka se s A-týmem připravoval i brankář Ondřej Chaloupek, který již byl v mistrovském zápasu Chance Ligy uveden jako gólmanská dvojka. Letní přípravu s A-týmem absolvoval i obránce Petr Veleba. Během sezony se tréninků s A-týmem účastnili i další hráči z juniorky Dukly.