Výměna na trase Dukla – Mountfield HK. Do Jihlavy jde Juraj Bezúch, opačným směrem Petr Štindl

01.02.2019 / Tomáš Lysý

Jak Jihlava avizovala na svých sociálních sítích, ve čtvrtek 31. ledna 2019 byla dojednána dohoda mezi extraligovým klubem o výměně hráčů. Trejd se uskuteční mezi Duklou a Mountfieldem Hradec Králové. Jihlava v bojích o opětovné navrácení do Tipsport extraligy posiluje útok Jurajem Bezúchem, pomoct Hradci k metám nejvyšším míří obránce Petr Štindl. „Nutně potřebujeme jednoho útočníka. Mountfield HK naopak hledal obránce. Tato výměna byla prospěšná a nutná pro obě strany,“ hlásí jednatel Dukly Bedřich Ščerban.
Foto: HK Dukla Trenčín

Petr Štindl přišel do Dukly zkraje června z Kladna jako posila do obrany. Na konci srpna získala Jihlava na osmadvacetiletého obránce i hráčská práva od Vsetína, jehož je odchovancem, výměnou za práva na útočníka Davida Březinu.

V probíhající sezoně nastoupil Petr Štindl za Duklu do 44 zápasů, ve kterých si připsal dvanáct kanadských bodů za tři branky a devět asistencí s pozitivní bilancí na ledě +19. Jeho průměrný čas na ledě byl 17:22 minuty. Mistr české extraligy s Litvínovem si zahrál i ve třech utkáních za trápící se Pardubice, kde přidal jednu asistenci. Nyní bude nastupovat také na východě Čech, ovšem o několik kilometrů dále v Hradci Králové.

Juraj Bezúch

Ačkoliv je rodákovi ze Skalice teprve 25 let, má za sebou již celou řadu zkušeností. Mládežnický reprezentant, který v roce 2011 nastoupil na mistrovství světa hráčů do 18 let, strávil sezonu 2011/2012 v Lethbridge Hurricanes hrající jednu ze tří nejprestižnějších zámořských juniorských soutěží Western Hockey League. Další ročník načal v Ontario Hockey League, ale brzy se vrátil do rodné Skalice, kde táhl juniorský tým (22 gólů ve 21 zápasech) a poprvé se prosadil i za A-tým Skalice.

V sezoně 2013/2014 získal první zkušenosti s českým hokejem, když hrál za juniorku Karlových Varů, jenž tehdy nastupovala v „Malaďožce“ – Mládežnické hokejové lize (juniorské lize KHL). Po ročníku 2014/2015, kdy opět oblékal dres mateřského týmu (9+9 ve 43 zápasech), vyrazil na zkušenou směr Skandinávie. Ve švédském Vimmerby HC (třetí nejvyšší tamní soutěž) stihl tři góly v sedmi zápasech a znovu se vrátil do Skalice. Konec sezony včetně play-off dohrával již v Banské Bystrici, kde začal i ročník 2016/2017. V něm zatím naposled nastoupil za rodnou Skalici, která musela zkousnout pád o patro níže, a na závěrečnou část přešel do Trenčína. Tam pomohl pěti body (3+2) v šesti barážových zápasech k trenčínské extraligové záchraně i spolu s Larsem Voldenem, který za jihlavskou Duklu chytal loni v extralize.

Od záchraně k extraligovému stříbru! Obrozená Dukla Trenčín loni skončila v základní části třetí a nakonec se probojovala až do finále, kde ale už nestačila na mistrovskou Banskou Bystricu. Juraj Bezúch pomohl ke stříbru dvaceti góly a dvaadvaceti nahrávkami. Dostal se i do Slovanu Bratislava, za který naskočil v Kontinentální hokejové lize do dvou zápasů. Stejný počet utkání odehrál i na slovenský reprezentační A-tým, jehož dres premiérově oblékl na Německém poháru a hned zapsal asistenci.


Juraj Bezúch v dresu slovenského národního týmu na Deutschland Cupu 2017 a zároveň v zápasu Kontinentální hokejové ligy, kterou si vyzkoušel za Slovan Bratislava. Foto: TASR/Pavel Neubauer a HokejPortal.net

Před startem této sezony posílil Mountfield Hradec Králové. Doposud odehrál 30 zápasů, ve kterých vstřelil 3 branky a na čtyři nahrál, z toho bilanci 1+2 má v posledních třech utkáních. Za královehradecký tým okusil v šesti utkáních (1+1) hokejovou Ligu mistrů a také ví, co obnáší Chance Liga. Do ní naskočil za Slavii, kde se zaskvěl dvěma brankami a dvěma asistencemi ve třech zápasech. Nyní je další jihlavskou posilou do hlavní části sezony, kam jde klub s jednoznačným cílem.

#vratimese

Věk: 25 let
Post: Útočník
Výška: 176 centimetrů, váha: 82 kilogramů
Držení hole: Levá
Sezona 2017/2018:
HK Dukla Trenčín: 71 zápasů, 42 bodů (20+22), 36 trestných minut, účast na ledě +15
HC Slovan Bratislava (KHL): 2 zápasy, 0 bodů, 0 trestných minut, účast na ledě -1
Reprezentace Slovenska: 2 zápasy, 1 bod (0+1), 0 trestných minut, účast na ledě +1

V uplynulé sezoně pomohl Juraj Bezúch Dukle Trenčín ke stříbrným medailím dvaceti brankami. Nyní bude pomáhat Dukle Jihlava v postupu do extraligy. Foto: HK Dukla Trenčín