3:2
(1:0, 2:0, 0:2 - N 1:0)

Dorost zvládl důležitý zápas s Havlíčkovým Brodem a získal všechny čtyři body

14.02.2019 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci nastoupili po reprezentační přestávce k velice důležitému zápasu z hlediska postupu do play-off a začali ho výborně. Již v sedmé minutě poslal Duklu do vedení Martin Pigl. Ač měly oba týmy zajímavé šance, jednalo se o jedinou branku první části. Ve druhé třetině padly dva góly a oba do sítě hostí. Druhou jihlavskou trefu přidal ve 27. minutě kanonýr reprezentace do 17 let Matouš Menšík a krátce před druhou přestávkou se prosadil také Denis Štorek. Jenže Havlíčkův Brod zkraje třetí části vsítil svůj první gól a osm minut před koncem vsítil kontaktní gól. Více ale už hosté nestihli a Dukla si pohlídala tři body za výhru 3:2. V nastavení rozhodl o dalším bodu pro červenožluté Matouš Menšík, který úspěšně proměnil trestné střílení - 1:0. Jihlava tak získala čtyři body a dotáhla se na svého dnešního soupeře na rozdíl jednoho bodu!
14.02.2019 16:00, ELIOD extraliga dorostu - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Hrbek, Chvátal, Sapík, Moravec, Adam, Vranka – Pigl, Melenovský, Pavelec – Zdarsa, Juřička, Menšík – Bulík, Štorek, Broža – Báťa
3

BK Havlíčkův Brod

Král – Besmák, Dvořák, Jiráček, Zych, Kuchta, Kutlvašr – Krejčí, Vašík, Beneš – Matoušů, Rauš, Dymák – Janko, Holenda, Prášek – Hrdlička, Krejčí
2
Branky a nahrávky: 7. Pigl (Broža), 27. Menšík (Sapík, Moravec), 37. Štorek (Adam), 63. Menšík (TS) – 42. Rauš (Matoušů, Dymák), 52. Besmák (Matoušů). Rozhodčí: Vrba - Brzobohatý, Kučera. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 142. Střely na branku: 51:25. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Průběh utkání

Po úvodním otrkávání se do zápasu oba týmy pořádně opřely. První šanci měl Pavelec, který málem tečoval Chvátalovu střelu do sítě. Na začátku sedmé minuty se již Dukla radovala. Špatně vyřešené přečíslení Brodu bylo vodou na mlýn pro Brožu, který dal puk do jízdy Martinu Piglovi. Jihlavský forvard si po levé straně nabruslil až ke kruhu a střelou po ledě překonal Krále - 1:0. Hosté mohli obratem vyrovnat, ale Vašák svojí kličkovanou zakončil vedle Maláčovy tyčky. Na druhé straně si Melenovský položil gólmana, ale již nad něj nedokázal zvednout puk. Veskrze konec zajímavých akcí přinesla desátá minuta, kdy Krejčímu při zakončení sjel kotouč z hole. Ten se dostal na Vašáka, jenž ho vrátil Krejčímu. Napodruhé mu již zakončení vyšlo, ale Maláč se střelou mezi betony načapat nenechal.

Na začátku druhého dějství se Menšík řítil sám na Krále, leč pokusem mezi betony také neuspěl. Gólman Král v polovině sedmadvacáté minuty vychytal také pokus útočníka Bulíka, ale za půl minuty již kapituloval. Matouš Menšík, který při finském Turnaji reprezentací do 17 let nastřílel Švédsku hattrick, jel po Sapíkově pasu znovu sám na Krále a znovu ho nepřekonal, nicméně vracející se bek Kuchta si smolně sklepl puk do branky. Pět a půl minuty před koncem druhé části dostala Dukla výhodu přesilové hry. Nevyužila jí, ale čtyři sekundy po návratu vyloučeného Holendy byl před brankou úspěšný Denis Štorek, tečující Adamovu střelu do sítě - 3:0.

Zdánlivě dobrá cest Jihlavy za třemi body dostala komplikace hned zkraje třetí části. Domácí dostali dvě minuty za pozdní příchod a byť Havlíčkovu Brodu přesilovka nešla, přec z ní skóroval. Maláč vyjel za branku ztlumit nahozený puk, avšak nedomluvil se se spoluhráči. K puku se dostal Matoušů, nahrál před branku pro Adama Rauše a ten zakončil dříve, než se domácí muž v masce vrátil do svého hájemství.

Jihlava si poté trošku odpočinula při své přesilovce, nicméně dalo se čekat, že soupeř zatlačí ve snaze dát kontaktní gól. Ten mohl zapsat znovu Rauš, ale v samostatném úniku neuspěl střelou na vyrážečku. V čase 51:26 už svítil stav 3:2. Agilní Matoušů vybojoval v útočném pásmu puk a ještě zkusil vystřelit. Neúspěšně, ale opět se zmocnil puku, našel Ondřeje Besmáka a obránce hostí se již radoval. Vrátit dvoubrankový náskok mohl domácím Menšík, který obkroužil branku, ale beton Krále byl u pravé tyčky včas. Havlíčkobrodští hledali vhodný čas k odvolání gólmana a tato situace přišla v čase 58:48, nicméně Jihlava si už tři body vzít nenechala.

A nakonec získala všechny čtyři. Prodloužení tři na tři skýtá mnoho příležitostí na úniky nebo šance. Jednu takovou nevyužil Holenda, který zblízka nepřekonal Maláče. Do kontru se tak dostal Matouš Menšík, který si to na útočné modré namířil přes dva hráče soupeře a při zakončení před Králem koupil háček od Besmáka. Následovalo trestné střílení, které domácí kanonýr proměnil střelou pod betony gólmana - 1:0 po prodloužení.

Již tak vyrovnaná tabulka se ještě více zamotala. Vede Mladá Boleslav s 66 body, druhý je Havlíčkův Brod se 63 body a třetí Jihlava má o bod méně než její regionální soupeř. Do play-off postoupí vítěz skupiny a nejlepší tým z druhých míst. Tím je nyní ve skupině C Chomutov, který má na druhém místě 63 bodů a výrazně lepší skóre než Bruslaři.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dvě třetiny jsme odehráli zodpovědně. Na zahájení třetí třetiny jsme nabídli soupeři přesilovou hru, která jde za realizačním týmem a soupeř nás v ní dokázal potrestat. Narostla mu křídla. Důraznou hrou a trošku i šťastným gólem dokázal ještě snížit na rozdíl jedné branky a na nás byla v tu chvíli vidět nervozita. Už jsme nehráli tak lehce jako první dvě třetiny. Nakonec jsme tři body dokázali uhájit a myslím, že za celé utkání jsme si je zasloužili. Bod v nadstavbě nám pomůže při závěrečném sčítání, žádné zaváhání si teď nemůžeme dovolit. Do kabiny samozřejmě míří pochvala.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie