4:5p
(1:1, 3:1, 0:2 - 0:1)

Junioři otočili zápas v Havířově a sebrali cenné dva body

16.02.2019 / Petr Miklas

Po porážce v Olomouci potřebovali junioři nutně bodovat v Havířově, aby měli ještě naději na vyhnutí se baráži. K tomu jim pomohl i Žďár, který obral Hanáky na jejich ledě o tři body a Olomouc vyhrála až v nastavení. Do zápasu vstoupil lépe domácí AZet, který se ujal vedení, avšak Matěj Vála v 17. minutě srovnal. Nicméně ve druhé třetině zaznamenal během deseti minut hattrick Ernest Bochnak, naopak za Duklu se trefil jen Jakub Krajíček. Dvougólové manko však červenožlutí dokázali srovnat. V 50. minutě snížil Valentýn Smolko a padesát sekund před koncem základní hrací doby vyrovnal při hře bez gólmana Tomáš Vala. Stejný hráč navíc vystřelil Jihlavě bod, když v prodloužení zakončil povedenou souhru Judy a Vály - 5:4 po prodloužení. Jihlava tak ztrácí na Olomouc už jen dva body, nicméně Hanáci mají zápas k dobru.
16.02.2019 14:00, DHL extraliga juniorů - 40. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Matoušek – Zdeněk, Uhlíř, Pavelek, Grygar, Koubek, Ševěček, Thiel – Béreš, Pindel, Juhász, Szturc, Pawliczek, Byčkov, W. Bochnak, Kylnar, E. Bochnak, Tomeček
4

HC Dukla Jihlava

Javůrek – Chvátal, Moravec, Smolko, Trávník, Vála, Rašín, Mareš - Brož, Vala, Zadražil, Menšík, Zdarsa, Krajíček, Broža, Kardoš, Juda, Barák
5
Branky a nahrávky: 14. Szturc (Pawliczek, Juhász), 27. E. Bochnak (Zdeněk, Pindel), 30. E. Bochnak (Zdeněk, Pindel), 37. E. Bochnak (Pavelek) – 17. Vála (Mareš, Juda), 34. Krajíček (Zadražil, Rašín), 50. Smolko (Broža), 60. Vala (Juda, Menšík), 63. Vala (Juda, Vála). Rozhodčí: Hykel – Gebauer, Janoško. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 111. Střely na branku: 37:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:5.

Průběh utkání

Začátek první části dnešního utkání moc zajímavého nepřinesl, první zajímavá situace skončila brankou domácího AZetu, když se po souhře s Juhászem a Pawliczkem dostal před Javůrka Gabriel Szturc, jenž si potáhl kotouč na forhand a zakončil k pravé tyči. To bylo ve 14. minutě.

Krátce poté hráli domácí přesilovku, ale své vedení v ní nenavýšili. Vyrovnat se podařilo naopak Dukle na konci 17. minuty zásluhou Matěje Vály, který se prosadil střelou od modré čáry k pravé tyči Matouškovy branky a potrestal tak faul Ernesta Bochnaka. Ve zbytku třetiny už gól nepadl a po první dvacetiminutovce to bylo 1:1.

Ve druhé třetině se domácí prosadili třikrát, jednou v přesilovce a všechny branky měl na svědomí Ernest Bochnak. Hosté kontrovali jednou, ale pěkně popořadě. Ve 27. minutě vypálil Zdeněk přes klubko hráčů, před Javůrkem tečoval Ernest Bochnak a puk skončil až v síti.

Na začátku 30. minuty Zdeněk nahrál před branku, kde Ernest Bochnak poslal puk bekhendem na Javůrka, ten sice puk vyrazil, ale na následný odraz od svého obránce už byl krátký. Ve 34. minutě Dukla snížila, když se Jakub Krajíček dostal do úniku po pravém křídle a jeho střela z pravého kruhu se štěstím skončila v síti, Matoušek si na puk sáhl lapačkou.

Skóre druhé třetiny uzavřel Ernest Bochnak, jehož střela z levého kruhu Javůrkovi prošla chrániči a puk se došoural za brankovou čáru. Bochnak tak zároveň tak zkompletoval svůj hattrick. Po dvou třetinách tak platil stav 4:2.

Na začátku třetí třetiny dostal hostující Brož hned 3 dvouminutové tresty najednou - 2+2 minuty za vysokou hůl a k tomu 2 minuty za napadení. Pro AZ to tak znamenalo 6 minut dlouhou přesilovku 5 na 4, se kterou ale naložil hodně špatně a téměř neohrozil Javůrka.

Naopak ve 42. minutě se sám před Matouška dostal Juda, ale ten jeho střelu k pravé tyči zastavil. Domácí si šance vytvořili až ve stejném počtu hráčů na obou stranách - ve 48. minutě se před Javůrka dostal Wiktor Bochnak, ale ztroskotal na jeho levém betonu. O minutu později zahodil gólovku Juhász, který po Pawliczkově přihrávce mohl pálit do poloodkryté branky, ale trefil jen Javůrkův beton.

Hosté z následného protiútoku trestali - Broža vyslal střelu na Matouška, ten puk vyrazil k Valentýnu Smolkovi, jehož střelu už nedokázal zastavit. AZ pak neproměnil další tři gólové šance - Juhászovu střelu zastavil Javůrek betonem, Ševěčkova střela minula jeho levý horní růžek a Kylnarovu střelu do odkryté branky zblokovala hůl jednoho z obránců Jihlavy do ochranné sítě.

Hosté v závěru třetí třetiny hráli přesilovku, minutu před jejím koncem odvolali brankáře a při power-play vyrovnali. Juda zavezl puk za Matouškovu branku a zpětnou přihrávkou našel Tomáše Valu, který domácího brankáře prostřelil. Do konce zbývalo 50 vteřin.

V prodloužení fauloval Juhász a hosté nabídnutou přesilovku využili, když Juda křižnou přihrávkou přes brankoviště vybídl ke skórování opět Tomáše Valu, jemuž stačilo přehodit ležícího Matouška.

Hosté tak z dnešního utkání vytěžili dva body, AZ ztratil vyhraný zápas a musí se spokojit s bodem. Další utkání sehrají naši junioři v pondělí 18.2. od 13:30 na domácím ledě Olomoucí.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Z naší strany byla první třetina úplně tragická, asi nejhorší v celé sezoně. Ale bylo to po ní 1:1. Ve druhé třetině šel náš výkon trochu nahoru, ale paradoxně jsme se dostali do dvougólového manka. Ve třetí třetině asi Havířovu trochu došly síly, protože jejich výkon už nebyl takový, jako před tím. My jsme naopak trochu přidali a troufám si říct, že jsme po zásluze vyrovnali. V prodloužení jsme využili přesilovku a jsme rádi za 2 body.