Dukla vstupuje do play-off z první pozice. Úvodní překážkou v cestě za návratem budou Litoměřice

28.02.2019 / Tomáš Lysý

Čtvrtfinále play-off Chance Ligy 2019 po šedesátikolové základní části právě přichází! HC Dukla Jihlava jde do vyřazovacích bojů poprvé v prvoligové historii z prvního místa a až poslední kolo rozhodlo, že soupeřem červenožlutých barev bude tým HC Stadion Litoměřice. Svazová Dukla vydřela postup na Kladně, kde otočila z 2:4 na konečných 5:4 v nájezdech a právě tyto dva body jí stačily k osmému místu. První čtvrtfinále se odehraje v pátek 1. března 2019 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu, o dej později ve stejný čas přijde na řadu druhé čtvrtfinále. Veškeré informace o předprodeji vstupenek najdete zde. „Kádr je nyní dostatečně široký, všichni jsou zdraví a už se těšíme na závěrečné zápasy. Naším cílem je postup do extraligy, heslo je vrátíme se, takže pevně věřím, že společně naplníme toto heslo do poslední kapky,“ říká jednatel klubu Bedřich Ščerban.
Zahájení prvního čtvrtfinále bude mít slavnostní nádech, úvodní buly obstará jihlavská legenda, miláček tribun a nově i člen Síně slávy českého hokeje - Oldřich "El Obro" Válek.

Od úterý 20. listopadu vládne Dukla celému prvoligovému pelotonu. O tři měsíce a devět dnů později vstupuje jihlavský tým do play-off 2019 jako jeden z aspirantů na postup do extraligové baráže, kterou Jihlava v předešlých třech sezonách hrála. Snaha naladit se vítězně na play-off vyšla, byť se zádrhelem. V osmé minutě vyhrávali červenožlutí na Slavii již 3:0, ale ve druhém dějství Pražané srovnali. Rozhodovalo se až na nájezdy, ve kterých byli úspěšnější svěřenci Petra Vlka a Františka Zemana. „S výkonem nejsme spokojeni. Chtěli jsme se připravit na play-off, ale nevyšlo nám to. I diváci poznali, že z posledních pár zápasů nebylo z naší strany o co hrát a naše výkony nebyly optimální. Fanoušci se mají na co těšit, budeme muset už makat naplno a pro předsezonní cíl uděláme všeci maximum,“ říkal po utkání Matěj Pekr, který v utkání vstřelil dvě branky a stal se tak se 32 brankami nejlepším kanonýrem jihlavské prvoligové historie.

Čtvrtfinálový soupeř – HC Stadion Litoměřice

Dukla sice měla první místo jisté již pár kol před koncem, nikoliv však soupeře. Možnosti byly různé, před posledním kolem se smrskly na kvartet Prostějov, Havířov, Frýdek-Místek a Litoměřice. A během celého posledního kola byl jeden z těchto týmů vždy „virtuálně“ na osmém místě. Rozuzlení přišlo, stejně jako zápas Slavia – Dukla, v nájezdech. Frýdeckomístěčtí možná v 51. minutě jásali, když Jaromír Jágr poslal Kladno v utkání proti Litoměřicím do vedení 4:2, ale opět platilo „neříkej hop, dokud nepřeskočíš.“ Stadion totiž záhy snížil, necelé dvě minuty před koncem vyrovnal a zápas došel do prodloužení. A bylo jasno: Když Litoměřice prodloužení nebo nájezdy vyhrají, půjdou na Duklu. V opačném případě vyzve Jihlava po dvou letech znovu Frýdek-Místek. V prodloužení nebyl Kladnu uznán gól, v nájezdech padaly branky pouze do kladenské klece. Stadion vyhrál nájezdovou loterii 3:0, získal dva body a udržel osmé místo v tabulce.

Teprve podruhé v novodobé prvoligové historii prošly Litoměřice do vyřazovacích bojů. Stadion, který vybojoval v roce 2010 postup do 1. ligy, skončil v premiérové sezoně na dvanáctém místě a vyhnul se baráži o udržení. O rok později Litoměřicím těsně unikl postup do play-off, ale hned po čtyřech kolech měly jistou záchranu. Také další sezonu museli Kališníci jít z desáté pozice do bojů o udržení, ale po základní části měli tak velký náskok na poslední dva týmy, že se prolínací soutěži bez problémů vyhnuli.

Soupiska Litoměřic
Realizační tým Litoměřic
Statistiky Litoměřic

Sezona 2013/2014 přinesla Litoměřicím dosud nejlepší umístění v novodobé historii. Klub, který hrál v sezoně 1961/1962 a 1963/1964 nejvyšší českou soutěž a řádil za něj třeba legendární střelec Jan “Gusta“ Havel, skončil v základní části na sedmém místě. Stadion ve čtvrtfinále trápil Olomouc, na domácím ledě vyhrál oba zápasy a srovnal sérii na 2:2. A nebyl dalek k vynucení si sedmého zápasu, ale v šestém klání tým kolem bývalého sparťanského hokejisty Martina Chabady prohrál těsně 2:3 a do semifinále prošla Olomouc, jenž nakonec postoupila až do extraligy. Další ročník zakončily Litoměřice na osmém místě, ale v předkole až nečekaně snadno prohrály s Benátkami 0:3 na zápasy. Stejný osud čekal Stadion v sezoně 2015/2016, kdy se umístil na desátém místě a v předkole vypadl 0:3 v sérii proti Havířovu.

V předešlých dvou ročnících čekaly Litoměřice na vyřazovací boje marně. Nejprve musely hrát skupinu o udržení, do které šly z jedenáctého místa a s obřím náskokem na udržení, loni už jako svazová Dukla zakončily základní část opět na jedenácté pozici s osmibodovou ztrátou na osmý a poslední postupový Vsetín. Aktuální ročník tedy přinesl Stadionu čtvrtý postup do vyřazovacích bojů za posledních šest let.

Letošní vzájemné zápasy: Nejprve výhra Litoměřic, poté tři vítězství Dukly

Bilance Dukly v zápasech proti Litoměřicím je v letošní sezoně 10:2 na body ve prospěch Jihlavy. Dva bodíky vybojoval Stadion hned v prvním utkání na svém ledě, kdy se nezalekl jihlavského vedení 2:0 a 3:2, v předposlední minutě vyrovnal a pak zásluhou zkušeného beka Aleše Pavlase vyhrál 4:3 v prodloužení. Doma se radovala Jihlava, byť Litoměřice prakticky až do poloviny zápasu vedly 0:1. Následoval ale jihlavský brankostroj až na 4:1 a jakékoliv naděje hostí na body po snížení rychle utnul Martin Osmík - 5:2. Mezi vánočními svátky přišla těžko vídaná jihlavská kanonáda! Po první třetině vedla Dukla v Kalich aréně 3:0, ve druhé části Dominik Hrníčko bryskně odpověděl na jednu branku domácích a Jihlava vyhrála vysoko 7:1! Dobrou formu potvrdili Jihlavští i v polovině února, kdy doma vedli nad Litoměřicemi ve 33. minutě již 5:0 a nakonec vyhráli znovu 5:2.

9. kolo: Litoměřice – Dukla 4:3 pr.
Začátek zápasu se Dukle povedl na jedničku, když Matěj Pekr využil přesilovku a pojistil si roli nejlepšího střelce Chance Ligy. Oba týmy měly další šance, ale skóre se měnilo až na začátku druhého dějství, kdy David Čermák šikovnou tečí zaznamenal první gól v sezoně. Stadion ale v polovině zápasu při přesilovce snížil a na konci třetiny přišlo několik jihlavských vyloučení. První dlouhou přesilovku ještě Litoměřice nevyužily, druhou už ano, a to osm desetin sekundy před sirénou. Deset minut před koncem základní části při stavu 2:2 ukázal Josef Skořepa, že má velký smysl pro férovou hru a odvolal vyloučení domácího hráče. Necelé čtyři minuty před koncem se jihlavskému útočníkovi fair-play vrátilo, když tečí využil přesilovou hru. Jenže závěrečný faul Štebiha přišel hosty hodně draho, Stadion srovnal a šlo se do prodloužení, které domácí záhy ukončili - 4:3 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 30. Kloz (Pavlas), 40. Smetana (Kloz), 59. Rousek (Voženílek, Pavlas), 62. Pavlas (Válek) – 4. Pekr (Anděl, Suchánek), 23. Čermák (Dostálek, Čachotský), 57. Skořepa (Harkabus, Suchánek) Rozhodčí: Valenta, Veselý – Maštalíř, Šimán. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 960. Střely na branku: 25:24. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3.

HC Stadion Litoměřice: Král – Málek, Pavlas, Smetana, Gaspar, Jebavý, Kvasnička, Buchtela – Korkiakoski, Kloz, Pour – Voženílek, Flynn, Rousek – Šik, Válek, Marcel – Dvořák, Havelka, Jirásek
HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Kajínek, Půža, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Čachotský, Čermák – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Hrníčko

24. kolo: Dukla – Litoměřice 5:2
Vyrovnané utkání přineslo první gól při jihlavském oslabení. Těsně před vypršením 17. minuty tečoval střelu Kloze od modré Voženílek a poslal Stadion do vedení. Domácím se podařilo srovnat až v 29. minutě, kdy se po Havránkově přistrčení prosadil bombou do šibenice Jan Pohl. A gólově to nebylo vše, v čase 38:51 otočila Jihlava vývoj zápasu, střelcem byl Adam Zeman. Třetí třetina pak už jasně patřila domácímu týmu. Ten za sedm minut nasázel tři góly, nejprve se ve 46. minutě prosadil Vlastimil Dostálek. O tři minuty později se ze situace 2 na 2 urodilo počtvrté, autorem byl Nicolas Werbik. Litoměřice se sice dostaly na dvoubrankový rozdíl po Przybylově individuální akci, ale ani ne půlminutu po snížení uzavřel gólový účet Martin Osmík. Jihlava tak porazila Litoměřice 5:2.

Branky a nahrávky: 29. Pohl (Havránek), 39. Zeman (Štebih), 46. Dostálek (Pohl, Werbik), 49. Werbik (Hrníčko, Dostálek), 53. Osmík (Dostálek) – 17. Voženílek (Kloz, Pavlas), 52. Przybyla (Dluhoš, Jebavý). Rozhodčí: Micka, Zubzanda – Coufal, Janíček. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1812. Střely na branku: 31:19. Zblokované střely: 12:12. Vhazování: 52:17. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Štebih, Kajínek, Váňa, Štindl, Vála, Mareš – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Dostálek – Havránek, Werbik, Osmík – Harkabus, Hlinka, Hrníčko
HC Stadion Litoměřice: Král – Pavlas, Marcel, Kvasnička, Gaspar, Jebavý, Buchtela, Dluhoš – Korkiakoski, Kloz, Kadlec – Voženílek, Zadražil, Pour – Šik, Przybyla, Havelka – Machač, Jirásek, Dvořák

39. kolo: Litoměřice – Dukla 1:7
První třetina vyšla Dukle na výbornou. Již v polovině sedmé minuty šla do vedení, když se po souhře prosadil Adam Zeman. Potvrzení, že oslabení Jihlavským jdou, přišlo v časech 11:23 a 17:23. Nejprve zakončil úspěšně svůj únik Matěj Pekr, individuální akci o šest minut později dotáhl do konce zkušeně Tomáš Čachotský. Jihlava mohla mít po první třetině luxusní náskok čtyř branek, avšak dělenou přesilovku 5 na 3 nevyužila. Litoměřice sice taktéž svoji dvojnásobnou početní výhodu nevyužily, pár sekund po návratu vyloučeného Skořepy do hry se ale prosadil obránce Pavlas. Klid na hole ale Jihlavským dodal zpět Dominik Hrníčko o necelé dvě minuty později. Třetí třetina byla pro Jihlavu už pouze údržbová, gólem ve 44. minutě oslavil návrat do sestavy Jan Pohl, a když se během 34 sekund následně prosadili Josef Skořepa a Dominik Hrníčko, vzešla z toho vysoká výhra Dukly 7:1.

Branky a nahrávky: 25. Pavlas (Kloz, Kadlec) – 7. Zeman (Čachotský, Holý), 12. Pekr, 18. Čachotský (Zeman), 26. Hrníčko (Holý, Hlinka), 44. Pohl (Pekr, Černohorský), 52. Skořepa (Černohorský, Štindl), 53. Hrníčko. Rozhodčí: Luczków, Šindel – Ševic, Janíček. Vyloučení: 6:5, navíc Štebih (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 1520. Střely na branku: 21:33. Zblokované střely: 7:17. Vhazování: 27:32. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:7.

HC Stadion Litoměřice: Michajlov – Marcel, Pavlas, Smetana, Málek, Jebavý, Strejček, Dluhoš – Kantner, Kloz, Kadlec – Voženílek, Korkiakoski, Jícha – Eret, Jirásek, Helt – Šik, Havelka, Dvořák
HC Dukla Jihlava: Lundström – Mareš, Holý, Štebih, Černohorský, Štindl, Pohl, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Werbik, Havránek – Čermák, Hlinka, Hrníčko

54. kolo: Dukla – Litoměřice 5:2
Poslední vzájemný zápas mezi Duklou a litoměřickým Stadionem nemohla Jihlava zahájit lépe. Už na začátku šesté minuty otevřel skóre tečovanou střelou Tomáš Jiránek. Na konci deváté minuty zase slavil po delší době gól obránce Matěj Vála, který se prosadil naposledy 20. října proti Přerovu. Snížit mohl Stadion po Voženílkově střele, Lundström však výborně zasáhl. Pět a čtvrt minuty před koncem pak domácí fanoušci slavili potřetí, když zakončil krásnou kombinaci útočné první formace na jeden dotek Lukáš Anděl. Na první vyloučení utkání se muselo čekat až do druhé třetiny a vyloučení litoměřického Jánského Jihlava nekompromisně potrestala, Tomáš Harkabus zametl do branky odražený kotouč. Ve druhé třetině došlo i dvakrát na situaci 5 na 3. Nejprve neustály pokračující oslabení Litoměřice, neboť zafungovala spolupráce mezi Lukášem Andělem a Matějem Pekrem, pro kterého se jednalo již o 27. zásah v sezoně! Druhá situace 5 na 3 se naskytla pro hostující tým, který prolomil Lundströmovi čisté konto, konkrétně to byl Korkiakoski. Litoměřice se 43 sekund před koncem druhé třetiny navíc dotáhly na tři branky rozdílu po samostatné akci Jiráska. Dukla ale v závěrečné třetině kontrolovala utkání, jenže přesilovkový gól Anděla nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. To však nevadilo, neboť bere Dukla z tohoto zápasu tři body po výhře 5:2.

Branky a nahrávky: 6. Jiránek (Holý, Hrníčko), 9. Vála (Čachotský), 15. Anděl (Pekr, Skořepa), 25. Harkabus (Suchánek, Holý), 33. Pekr (Anděl, Kajínek) – 37. Korkiakoski (Pavlas, Ščegolkov), 40. Jirásek (Kropáček). Rozhodčí: Kopeček, Vokřál – Tvrdík, Šimán. Vyloučení: 7:8, navíc Harkabus (JIH) 10 min. OT - Voženílek (LTM) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1484. Střely na branku: 32:32. Zblokované střely: 3:4. Vhazování: 46:28. Průběh utkání: 5:0, 5:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Váňa, Kajínek, Matějíček, Půža, Holý, Suchánek, Černohorský – Pekr, Skořepa, Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Hrníčko, Zeman, Jiránek – Bezúch, Klíma, Vála
HC Stadion Litoměřice: Král (33. Michajlov) – Pavlas, Marcel, Smetana, Strejček, Jebavý, Dluhoš, Klejna – Ščegolkov, Korkiakoski, Kadlec – Voženílek, Svoboda, Jánský – Dvořák, Průžek, Štohanzl – Kropáček, Sklenář, Jirásek

První útok měl v aktuálním ročníku proti Litoměřicím hodně dobrou bilanci. Matěj Pekr (zcela vlevo) dal ve čtyřech zápasech Stadionu čtyři góly a na jeden nahrál. Lukáš Anděl (uprostřed) zaznamenal tři přesné asistence a Josef Skořepa (vpravo) zaznamenal dvě přesné trefy a asistenci. Play-off je ale zcela jiná soutěž než základní část… Foto: Markéta Křížová

Čtvrtfinále play-off 2019, 1. zápasy:

HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30) - vstupenky zde
VHK Robe Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)

Čtvrtfinále play-off 2019, 2. zápasy:

ČEZ Motor České Budějovice – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30) - vstupenky zde
VHK Robe Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)

Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězná utkání. Lépe postavený celek po základní části začíná sérii dvěma domácími zápasy, poté se čtvrtfinále stěhuje na kluziště hůře postaveného týmu. Případný pátý a sedmý rozhodující zápas se opět hraje na stadionu lépe postaveného celku, v případném šestém utkání má výhodu domácího prostředí hůře postavený tým.

Čtěte také:

V DIVÁCKÝCH SOUTĚŽÍCH NA PLAY-OFF BUDOU VYHRÁVAT MALÍ I VELCÍ DUKLÁCI

DO FANSHOPU A ESHOPU DUKLY MÍŘÍ PŘED PLAY-OFF NOVÁ KOLEKCE

VĚŘÍM, ŽE HESLO VRÁTÍME SE SPOLEČNĚ NAPLNÍME DO POSLEDNÍ KAPKY, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

VRÁTÍME SE! VSTUPENKY NA PRVNÍ DVA ZÁPASY ČTVRTFINÁLE DUKLY PROTI LITOMĚŘICÍM JSOU V PRODEJI

MÝM HOKEJOVÝM SNEM JE DOSTAT SE DO EXTRALIGY A ZAHRÁT SI JI, PROZRAZUJE JAN POHL

KOHO DOSTANEME, TOHO DOSTANEME. NÁŠ ÚKOL BUDE PŘES NĚJ PŘEJÍT, ŘÍKÁ DOMINIK HRNÍČKO PŘED PLAY-OFF

VŠICHNI JSME ZDRAVÍ A KLAPE NÁM TO, COŽ JE PŘED PLAY-OFF DOBRÉ, HLÁSÍ OBRÁNCE JAN HOLÝ