9:3
(5:0, 3:1, 1:2 - N 0:0 - 1:0)

Jihlavští dorostenci si zastříleli v zápase s Táborem. Hosté vezou jeden bod

02.03.2019 / Milan Horák

Jihlavští dorostenci v sobotu 2.3. přivítali klub HC Tábor. První třetina skončila za stavu 5:0 a domácí hráli s opravdu velkým klidem. Ve druhé třetině domácí trošku ubrali, jelikož měli vysoký náskok a mohli si dovolit ubrat a pošetřit pár sil. I přesto, že domácí ubrali, druhá třetina skončila za stavu 8:1. Ve třetí třetině se čekalo na gól až do 50. minuty, kdy hosté snížili stav, i když už bylo jasné, jak zápas skončí. Po třetí třetině bylo skóre 9:3 a šlo se do prodloužení. Prodloužení hrály oba celky velmi opatrně, ani jeden nechtěl zaváhat a přijít o velice cenný bod. I přes pár šancí na obou stranách zápas dospěl až do samostatných nájezdů, kde se radoval celek Tábora a urval, pro ně velice cenný jeden bod a zachránil si tak extraligu.
02.03.2019 12:30, ELIOD extraliga dorostu - 35. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Adam, Moravec, Vranka, Chvátal, Matějíček, Sapík – Juřička, Menšík, Pavelec – Pigl, Melenovský, Jungwirth – Zdarsa, Bulík, Broža – Mlejnek, Štorek
9

HC Tábor

Šmelko – Janda, Polák, Šťastný, Kofroň, Vylít, Herda – Nevšímal, Eremiáš, Kundrát – Cháb, Vavřík, Suchan – Vaněk, Koreš, Kofroň
3
Branky a nahrávky: 1. Menšík (Pavelec, Juřička), 6. Jungwirth (Melenovský, Pigl), 16. Zdarsa (Menšík, Broža), 18. Pavelec (Juřička, Moravec), 20. Juřička (Pavelec, Menšík), 21. Adam (Juřička, Menšík), 35. Menšík (Moravec), 40. Menšík, 55. Zdarsa (Sapík, Štorek) – 28. Vaněk (Kofroň, Eremiáš), 50. Nevšímal (Vavřík), 52. Kundrát (Šťastný, Nevšímal), rozhodující nájezd Eremiáš. Rozhodčí: Kohout - Bernard, Kučera. Vyloučení: 3:4, Mlejnek (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 2:1. Diváci: 106. Střely na branku: 44:21. Průběh utkání: 6:0, 6:1, 8:1, 8:3, 9:3.

Průběh utkání

Jihlavští dorostenci v sobotu 2.3. přivítali klub HC Tábor. První třetina hrála ve všech směrech pro domácí, kdy se už po 29 vteřinách prosadil Matouš Menšík a zápas začínal nabírat na otáčkách. Neuběhlo ani 5 minut a domácí šli do vedení už o dvě branky, když se po krásné akci prosadil Jonáš Jungwirth, po uplynutí 2 vteřin z trestu hostů. Dorostenci Dukly měli na svých holích klid a pohodu a nikam se nehnali. Gól na 3:0 přišel v 16. minutě, kdy se prosadil Šimon Zdarsa po krásné kombinaci s Menšíkem a Brožou. O necelé dvě minuty později se opět radovali domácí, když se trefil Daniel Pavelec po výletu z pravé strany kluziště. Na konečných 5:0 v první třetině navýšil necelou vteřinu do konce Šimon Juřička, který se ránou z mezikruží trefil přesně k pravé tyči.

Druhá třetina začala ve stejném měřítku, jako ta první. Po uplynutých 26 vteřinách se radoval Tobias Adam, který vyslal z modré čáry tvrdou pumelici, která prošla až do branky a navyšoval na skóre 6:0. Dukla se za takového stavu už nikam moc nehnala a Tábor toho využil. V 28. minutě snižoval na 6:1 Kryštof Vaněk, který využil zaváhání obrany Dukly. Druhá třetina nebyla pro Duklu dobrá z pohledu oslabení. Paradoxně se ve 35. minutě prosadil v oslabení Matouš Menšík, který se ocitnul nikým nehlídaný před brankou hostů a dopravil kotouč až za záda gólmana a navýšil tím skóre na 7:1. Ve 36. minutě se o zápas připravil smolným střetem kolenem Dominik Mlejnek, který dostal za faul kolenem trest do konce utkání a Dukla šla do 5 minutového oslabení. Po samostatné akci znovu ve vlastním oslabení minutu do konce druhé třetiny se prosadil opět Matouš Menšík a Dukla tak vedla už 8:1.

Třetí třetina začala klidným tempem. Na gól jsme čekali až do 50. minuty, kdy Tábor už těžil z lehkovážnosti domácích a po akci z levé strany kluziště kličkami Jan Nevšímal obelstil obránce Dukly a střelou mezi betony snížil na 8:2. O dvě minuty později se radoval opět celek Tábora, kdy se při vlastním oslabení dostal do úniku Martin Kundrát a opět snižoval skóre na 8:3. Poslední slovo měla však Dukla, kdy se 5 minut před koncem třetí třetiny prosadil Šimon Zdarsa.

Do prodloužení vstoupili oba celky velmi opatrně, jelikož Tábor chtěl ukořistit alespoň ten jeden bod. Ani jeden z celků se nepouštěl do nějakých větších akcí. Největší akci měl Daniel Pavelec, který obdržel přihrávku před branku, vyslal prudkou střelu a Korytar zakryl puk, který mu vypadl z výstroje, až na brankové čáře. Zbytek prodloužení se odehrával spíše ve středním pásmu a oba celky čekaly na nájezdy.

Zápas došel až do samostatných nájezdů, kde byli jednoznačně lepší hosté. Dukle nájezdy nevyšly ani v jednom směru, naopak dvě přesné trefy ze strany hostů měli na svědomí Filip Cháb a Jan Nevšímal. Hosté si nakonec odváží alespoň jeden bod, který je pro ně velice cenný, jelikož jim pomohl k záchraně extraligy.

Ohlasy trenérů

Tomáš Matušík (Hockey Club Tábor): První třetina byla z naší strany velice špatná, měli jsme až příliš velký respekt k soupeři. Potom jsme tu hru trošku vyrovnali, ačkoli tedy počet obdržených branek byl asi způsobený tím, že Dukla ubrala nebo my jsme se zlepšili. Je to těžké soudit. Pro ty kluky je dobré, že ty zbylé dvě třetiny odehráli se ctí a je pro nás naprosto úžasné, že jsme tu uhráli potom ty nájezdy a zachránili tady extraligu.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): My jsme na začátku dali dva góly ze situací nedáš, dostaneš. Výborně nás podržel Filip Maláč v bráně. Potom už to bylo jednoznačné. Kluci si věřili, dařilo se jim v koncovce, opravdu chtěli hrát a šli si za těmi body. Potom to došlo do těch nájezdů, kterých jsme se malinko báli, po tom minulým zápase. Nájezdy nám momentálně nejdou, takže jsme ztratili bod, který je pro nás velice důležitý.