1:5
(0:1, 0:1, 1:3)

Dorost v prvním čtvrtfinálovém utkání marně dotahoval ztrátu Vítkovic

17.03.2019 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci byli celou první třetinu aktivnější než jejich osmifinálový soupeř, vítěz nadstavby B Vítkovice. Jenže branku dali hosté, kteří se prosadili již v šesté minutě. Velkým plusem pro Duklu bylo, že ubránila minutu a půl dlouhé oslabení pět na tři. Ve druhé části nedokázali domácí využít tři přesilové hry, takže hosté trestali v závěru třetiny, kdy početní výhodu naopak zužitkoval kapitán Josef Krejsa. Jihlavské naděje oživili ve 42. minutě Matouš Menšík a rázem byli domácí znovu ve hře. Jenže o šest minut později přišel rozhodující trhák hostí, kteří vstřelili dva slepené góly. Před více jak dvěma sty diváky už neměla Dukla sílu na zvrat, naopak na konci zápasu ještě jednou inkasovala - 1:5. Série hraná na dva vítězné zápasy se nyní stěhuje do Vítkovic, v úterý 19.3. bude Dukla odvracet na ostravském poli konec sezony.
17.03.2019 14:15, ELIOD extraliga dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Adam, Moravec, Matějíček, Chvátal, Vranka, Sapík – Pigl, Pavelec, Broža – Zdarsa, Menšík, Báťa – Juřička, Melenovský, Jungwirth
1

HC Vítkovice Ridera

Bartošák – Machů, Bystroň, Smolka, Puchala, Vřeský, Kosina – Krejsa, Brada, Kotásek – Přibyl, Rajčan, Schauer – Macho, Holanik, Kubík – Juříček
5
Branky a nahrávky: 42. Menšík – 6. Schauer (Přibyl), 36. Krejsa (Machů, Kotásek), 48. Kubík (Macho), 49. Rajčan, 56. Rajčan (Kotásek). Rozhodčí: Marek – Roupec, Klouda. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 237. Střely na branku: 30:41. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.

Průběh utkání

Začátek zápasu nabídl slušné tempo. Jihlava měla jako první přesilovou hru, ale v úvodní gól zápasu jí nepřetavila. Až na jejím konci zahrozil Chvátal, jehož pokus zablokovali hráči soupeře. K dalšímu střeleckému pokusu se dostal Adam, jenže puk zapadl před brankovou čáru. Hosté ho stačili lehce odpálit, ale jen k Chvátalovi, jehož další rána skončila v Bartošákově lapačce. Do vedení tak šli hosté. Jan Schauer převzal puk od Přibyla a střelou po ledě propálil Maláče - 0:1. Vítkovice měly vzápětí 90 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, jenže více než tvrdou ránu Smolky od modré nevyprodukovaly. Tím spíše, že domácí muž v brance čaroval. Při druhé přesilovce Dukly zkoušel kotouč tečovat Zdarsa, puk však projel těsně vedle pravé tyčky.

Zkraje druhé třetiny měli Jihlavští další přesilovku, jenže opět doplatili na produktivitu. Puk po Moravcově zblokované střele po chvilce přijel k levé tyči, kde nadvakrát dorážel Pigl, ale vždy neúspěšně. Beton Bartošáka byl v obou případech na místě. Domácí ekipa pak nevyužila ani špatného střídání hostů a brejk tři na jednoho skončil nevyužit, když Zdarsa nepřekonal vítkovického gólmana. Na konci čtvrté jihlavské přesilovky zahrozil Menšík, jehož střelu z pravého kruhu zužitkoval i přes soupeřovo clonění znovu jistý Bartošák. Vítkovičtí mohli utéct do dvoubrankového vedení hned vzápětí, ale Maláč nejenže zlikvidoval samostatný úprk Brady, ale dokázal si poradit i s jeho dvěma dorážkami. Hosty to ale mrzet nemuselo, přesilovku totiž na rozdíl od Dukly využili. Josef Krejsa si počínal na brankovišti velice důrazně a zblízka usměrnil do sítě vyraženou střelu. Povalil sice i gólmana Maláče a strhl mu masku, ovšem vše bez rozporu s pravidly - 0:2.

Hosté ožili a nebyli daleko od třetí branky. Maláč ale vychytal Smolku, který se před ním zčistajasna zjevil sám a poté si pohlídal i Bystroně, který obkroužil branku a snažil se zasunout puk k levé tyči. Nulu z konta vstřelených branek nesmazal ani Menšík, jelikož po jeho tvrdé ráně zapadl puk do výstroje vítkovického gólmana, který chvíli nevěděl, kde kotouč je.

Z třetí části uplynulo 62 sekund a domácí se konečně radovali. Matouš Menšík přesnou ránou z kruhů mířil na vzdálenější tyč a na jihlavské střídačce tak bylo o poznání veseleji. Tím spíš, že Jihlavu znovu zachránil Maláč, který zlikvidoval ostrou střelu kapitána Krejsy na vzdálenější tyč. Při přesilové hře mohla Dukla srovnat, když kotouč propadl před branku k Sapíkovi, jehož pohotovou ránu zlikvidoval Bartošák. Rozhodující moment zápasu přišel v času 47:44 – 48:27, kdy domácí inkasovali hned dvakrát. Nejprve se Martin Kubík prodral do střelecké pozice po pravé straně a překonal Maláče, poté si Samuel Rajčan najel s pukem na levý kruh blíže k brance a zasadil přesnou ránu na vzdálenější tyčku.

Vykřesat malou jihlavskou naději mohl Broža, leč jeho střela přes obránce z kruhů šla jen do jistého strážce hostující svatyně. Vítkovice pak podruhé využily přesilovou hru, když po zmatcích před jihlavskou brankou poslal Kotásek puk zpoza klece na brankoviště a Samuel Rajčan doklepl kus černé gumy jednoduše do sítě - 1:5.

Vítkovice se tak ujímají vedení v sérii 1:0 a protože se osmifinále hraje na dva vítězné zápasy, budou moct v úterý 19. března na domácím ledě udělat rozhodující krok k postupu. Pokud se jim Dukla vzepře a vyhraje, rozhodující klání je na programu ve středu 20. března opět na vítkovickém stadionu.

Ohlasy trenérů

Jan Vavrecka (HC Vítkovice Ridera): Zápas byl velice těžký. Z naší strany byla vidět nervozita a do našeho třetího gólu se jednalo o velice vyrovnaný zápas. Pak se to překlonilo na naší stranu. Opravdu šlo o velice těžký zápas. Hráči hráli obětavě, jak my, tak Jihlava. Utkání nabídlo hodně osobních soubojů, ale férových soubojů. Po třetím gólu se utkání překlopilo na naší stranu. 5:1 je pro nás velká výhra, ale neříkám, že výsledek odpovídal průběhu zápasu.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Nemáme se za co stydět. Podali jsme výborný výkon. Bohužel jsme v utkání od začátku dotahovali. Škoda, že stav 1:2 nevydržel ve třetí třetině trošku déle, protože věřím, že bychom se do zápasu dostali. Pak jsme inkasovali další dvě branky a bylo to jen o tom zápas nějakým způsobem dohrát. Musíme zapracovat na disciplíně, tři góly v oslabení je hodně. Musíme zjednodušit hru a nesmíme tvořit. Protože jakmile tvořit začneme, děláme individuální chyby, ze kterých pramení branky. Malinko nám chybí produktivita. Šance byly, bohužel potřebujeme trošku větší tlak do branky, který by gólmanovi situaci znepříjemnil. A samozřejmě i trošku štěstí. Věřím, že v úterý do zápasu šlápneme, srovnáme stav série a bude se hrát dále.