Vyřazení v semifinále je zklamáním a neúspěchem, sděluje Bedřich Ščerban

27.03.2019 / KLUB

V úterý 27. března 2019 proběhla menší posezonní tisková konference s jednatelem HC Dukla Jihlava Bedřichem Ščerbanem. Šéf klubu byl přímý, nevyhýbal se nepříjemným tématům: „Základní část se nám povedla a nemůžeme jí hodnotit negativně. Nicméně do play-off jsme nepřišli v ideální formě. Už série s Litoměřicemi byla zdvihnutým prstem. Nedominovali jsme tak, jak bychom dominovat měli, a Kladno nás v semifinále vyřadilo. Play-off nemůžeme považovat za úspěch a nepodařilo se nám splnit náš cíl. Není o čem diskutovat, vyřazení je zklamáním,“ říká někdejší úspěšný hokejista, který v první části rozhovoru nechal nahlédnout i do základní podoby kádru pro novou sezonu. První část rozhovoru je přepsaná a doplněná, resp. se na ní můžete podívat na videu. Druhou část rozhovoru, kdy jednatel klubu odpovídal na dotazy novinářů, přineseme ve čtvrtek 28.3.2019.

O sezoně 2018/2019:

Jednatel klubu Bedřich Ščerban rozdělil sezonu na základní část a na play-off. Zatímco se základní částí byl spokojen, play-off už klubu nevyšlo. „Jsme u nás někdy zvyklí, že je buď svatba nebo pohřeb, jak už říkal pan Neveselý. Chci se chovat trošku střízlivě, takže dělím hodnocení na dvě části. Na základní část, kterou jsme prošli famózně a prohráli jen 12 utkání v základní hrací době. V ní měl tým velice dobré výkony a i dostatečný náskok. Tuto část nemůžeme hodnotit negativně. Nicméně do play-off jsme nepřišli v optimální formě a už série s Litoměřicemi byla zvednutým prstem. Postup 4:1 na zápasy úplně neodpovídal. Nedominovali jsme tak, jak dominovat máme. Pak jsme narazili na Kladno a to nás vyřadilo. Play-off nemůžeme považovat za úspěch a nepodařilo se nám splnit náš cíl,“ hlásí Bedřich Ščerban.

O semifinále play-off 2019 proti Kladnu:

„Vyřazení je zklamáním. Není o čem diskutovat. Počítali jsme s tím že proti Kladnu bude série těžká, jelikož Rytíři i s příchodem Plekance zvýšili svůj potenciál. Nicméně vyřazení 1:4 v době, kdy jsme byli favoritem, je neúspěchem,“ říká jednatel klubu a pokouší se najít důvody, proč tomu tak bylo. „Nepodařilo se nám přepnout na play-off mód a Kladno bylo v rámci nastavení v hlavách více orientováno na postup. Nechali jsme se unést okolnostmi kolem play-off a trošku jsme ztráceli koncentraci, za čím jdeme a co chceme,“ myslí si Bedřich Ščerban.

O sestavování hráčského kádru pro sezonu 2019/2020:

Zatímco tři předešlé sezony končily pro Duklu až posledním kolem baráže ve třetím dubnovém týdnu, nyní skončila sezona o měsíc dříve. Je tak o něco větší čas na vyjednávání s hráči. „Hned v pondělí 25.3.2019 jsme si s trenéry sedli a stanovili si hráčské priority. Ty řešíme prvně. Soustředíme se na hráče, kteří jsou naši kmenoví nebo jsou odchovanci. Ve druhé fázi budeme ke kostře týmu nalepovat ostatní hráče. Uvidíme, kdo bude na hráčském trhu k dispozici a co bude v našich možnostech,“ prozrazuje jednatel klubu a poukazuje na trio hráčů, kteří v kádru působili až do konce sezony: „Co jsme od posil očekávali, to hráči splnili. Ať už se jedná třeba o Jana Holého, Jana Pohla nebo Matěje Pekra. Jsem rád, že s Matějem jsme loni uzavřeli dlouhodobější smlouvu a zůstává. Vzhledem k tomu, jakou měl výkonnost, si dovedu představit, že o něj byl na hokejovém trhu velký zájem. Jeho přestup se povedl,“ je spokojený Ščerban s jeho příchodem.

Informace k podobě hráčského kádru pro další sezonu:

Brankáři: „Gólmani jsou pod smlouvou všichni tři. To je pro nás až luxusní a tuto situaci máme vyřešenou,“ sděluje jednatel klubu k Janu Brožovi, Davidu Honzíkovi a Niklasi Lundströmovi.

Obránci: „Uplatnili jsme opci u Jana Pohla. Komunikoval jsem s agentem Jana Holého. Má zájem zůstat a jsme domluvení na podmínkách, byť není ještě podepsáno. Uplatnili jsme opci u Václava Půži. Pod smlouvou jsou Lukáš Mareš, Jakub Černohorský, Matěj Vála a David Váňa,“ upřesňuje šéf Dukly.

Útočníci: Opce byla uplatněna také u Tomáše Čachotského. Smlouvu mají také Lukáš Anděl, Matěj Pekr a Adam Zeman. Ve výčtu ve videu jsem zapomněl na Josefa Skořepu, Tomáše Jiránka a Davida Čermáka, také jsou pod smlouvou. Mluvil jsem s Tomášem Harkabusem. Projevil zájem zůstat na příští sezonu, my máme zájem také. Je otázka, abychom se dohodli na podpisu smlouvy,“ vypočítává základní podobu kádru Bedřich Ščerban.

S dalšími hráči ze současného kádru proběhla nebo probíhají jednání. O jejich výsledcích (pokračování v Dukle, odchody) bude klub informovat v průběhu několika dalších dnů na sociálních sítích a klubovém webu.

Slovo jednatele po sezoně 2018/2019, 1. část

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla