Dukla stále pokračuje v návštěvě školek. Spolu s Maskotem může přijet i k Vám

15.04.2019 / Tomáš Lysý

Během sezony 2017/2018 začal Lukáš Sáblík se svými kolegy akci Dukla ve školkách. Odchovanec jihlavského hokeje, který v Dukle strávil 13 sezon, zajížděl se svými kolegy a s JD maskotem Dukly do školek na Jihlavsku. V premiérovém ročníku akce navštívila Dukla více jak desítku školek a tento projekt měl pokračování i v právě končící sezoně. Zástupci Dukly představili klub a lední hokej vůbec v celkem osmi školkách. „Představujeme Duklu a lední hokej celkově. Aby děti věděly, že hokej není jen bruslení na ledě. Dívkám samozřejmě představíme i krasobruslení, jelikož v našem klubu máme krasobruslařský oddíl. Všechny děti si pak mohou vyzkoušet hokejovou výstroj, třeba i kompletní gólmanskou výbavu včetně betonů, lapačky a vyrážečky. Zastřílí si na brankáře, což je mnohdy jejich spolužák, dostanou předměty s motivem klubu a na závěr je navštíví maskot,“ popisuje Lukáš Sáblík v několika větách, jak návštěvy probíhají.
Máte zájem o akci také ve Vaší školce či škole? Kontaktujte Lukáše Sáblíka na mobilním čísle 603 517 428 nebo na e-mailu sablo@mybox.cz.

Během extraligové sezony 2017/2018 navštívili zástupci Dukly hned jedenáct obcí nebo měst na Jihlavsku, kde malým zájemcům představili klub a lední hokej vůbec. Postupně přišla řada na Cejle, Luka nad Jihlavou, Brtnici, Dobronín, Velký Beranov, Jamné, Kostelec, Hodice, ZŠ Seifertova Jihlava, Kněžice a nakonec i na Třešť. „ Snažíme se přitáhnout děti k hokeji a přestavit jim ho. Není jen o bruslení na ledě, ale je v něm zahrnuta všestranná sportovní příprava. Nyní navíc nemají děti tolik pohybu jako dříve. Dělám hokej odmala, je to můj oblíbený sport, takže se k němu snažím děti přitáhnout. A k pohybu vůbec,“ říkal během loňského roku o těchto akcích jejich organizátor Lukáš Sáblík s přáním, aby malé děti tato přestavení zaujala.

Akce Dukla ve školkách v Dolní Cerekvi. Foto: Tomáš Lysý

A opravdu, ve „druhé sezoně“ projektu se Dukla představila v dalších osmi školkách. Na sklonku roku 2018 přišel na řadu Rantířov, Vyskytná, Větrný Jeníkov a Kamenice. V lednu následovala Mateřská škola Riegrova Jihlava, poté Šlapanov, v březnu Dolní Cerekev a začátkem dubna Antonínův Důl. „Často se nás vedoucí školek ptají, zda bychom mohli přijet i příští rok. Chceme ale, aby se dostalo na více školek a navíc jsme limitováni i časem. Nastavíme takový interval, abychom návštěvu vždy do dvou let opakovali,“ říká Lukáš Sáblík.

Dukláci navštívili také školku v Antonínově Dole. Foto: Tomáš Lysý

Jak návštěva školek probíhá? Vše má už svůj zaběhnutý řád. Děti se seřadí ve větším prostoru a nejprve zvídavě pozorují, co pro ně bude připraveno. „Nejprve se všem představíme a pak se ptáme na několik otázek o ledním hokeji. Třeba kde hokej vznikl nebo z jakého klubu jsme vůbec přijeli. Duklu děti poznají hned a občas správně trefí, že kolébkou hokeje je Kanada,“ usmívá se Lukáš Sáblík s tím, že holky upozorní i na možnost krasobruslení. „Není to žádné zkoušení, ptáme se a nikdo se nemusí hlásit, ale hned odpovědět. Většinou se ptáme i na to, kde se hokej hraje. Když děti uhodnou, že na ledě, tak se ptáme na počet hráčů. No a když už je určitá představa, kolik tak hokejistů a rozhodčích na hrací ploše je, většinou začneme představovat výstroj,“ prozrazuje Sáblík s tím, že následně si malí zájemci mohou výstroj vyzkoušet. „To je jejich oblíbená činnost. Každý si rád vezme helmu nebo chrániče. Většinou rychle najdeme i někoho odvážného, kdo si chce obléct gólmanskou výstroj včetně betonů, lapačky a vyrážečky,“ znovu se usmívá organizátor akcí.

Vítanou atrakcí je možnost vyzkoušet si hráčskou nebo gólmanskou výstroj. Foto: Tomáš Lysý

„Novopečený“ gólman pak většinou jde i do branky a čelí pokusům svých kamarádů a kamarádek, kteří na něj hokejkou střílí tenisové míčky. „Děti kolikrát reagují spontánně a při střeleckých pokusech povzbuzují buď své parťáky nebo gólmana. Užívají si to a vždy dostanou i malou pozornost – ať už za gól nebo za odvahu,“ povídá Lukáš Sáblík s tím, že když už si všichni myslí, že je čas se rozloučit, přijde ještě jedno velké překvapení - JD maskot Dukly. Občas se sice někteří školáčci či školačky leknou, ale když vidí své kamarády, jak se k maskotovi tulí, podlehnou. Ten je po chvilce obklopen celým hroznem rozdováděných ratolestí, že s nadsázkou až bodliny létají.

Maskota si děti mnohdy nejraději odnesly domů. Foto: Vladimír Šťastný

Máte zájem o akci také ve Vaší školce či škole? Kontaktujte Lukáše Sáblíka na mobilním čísle 603 517 428 nebo na e-mailu sablo@mybox.cz

Fotogalerie:

Představení Dukly a ledního hokeje v Dolní Cerekvi
Představení Dukly a ledního hokeje v Antonínově Dole

Foto: Tomáš Lysý