Šacberk jsme běželi také, ale z druhé strany. A trenéři s námi, usmívá se Marek Melenovský

09.06.2019 / Tomáš Lysý

V plném proudu je letní příprava extraligových dorostenců Dukly. A jak avizoval trenér Štěpán Moravec, že hráči se mají na co těšit, tak se i děje. „Postupem času na sobě cítím, že zátěž snáším lépe. Velmi náročné jsou třeba páteční tréninky, kdy hodně běháme a to docela bolí. Ale vím, že je to pro hokej potřeba,“ uvědomuje si útočník Marek Melenovský mladší, který byl měl patřit k tahounům jihlavského týmu. „Jediný volný den přípravy máme v sobotu, kdy si díky ledové ploše chodím zablbnout na Volnočasové aktivity,“ usmívá se zanedlouho šestnáctiletý forvard a mj. syn Marka Melenovského, dvojnásobného extraligového mistra, který u dorostenců dělá asistenta trenéra, je zároveň kondičním trenérem jihlavské mládeže a vede Sportovně relaxační centrum Duklácké peklo.

„Posilovna, tělocvična a samozřejmě i nějaká práce v terénu. Kluci se mají na co těšit. Pár trumfů máme v kapse,“ povídal v nedávném rozhovoru, trenér dorostu Štěpán Moravec. A skutečně. Jedním z takových triumfů byl, podle Marka Melenovského mladšího, Beep test. „Tuhle parádu už na nás trenéři vytáhli. Opravdu jsme to nikdo nečekali,“ hlásí útočník a pokud nevíte, o co jde, můžete se podívat třeba na tuhle stránku. Přijde na řadu i obávaný Šacberk, který během jednoho týdne vybíhali junioři? „První pátek v přípravě jsme měli osm kilometrů dlouhý výběh na Šacberk od Vodního ráje. Neběželi jsme sjezdovku, ale vyběhli jsme na kopec z druhé strany. Trenéři běželi s námi, tak nás to víc bavilo. Budu doufat, že výběhy sjezdovky nepřijdou,“ usmívá se hokejista, který v uplynulé sezoně zaznamenal v dorostu ve 39 zápasech včetně vyřazovací části 22 bodů (7+15).

Marek Melenovský (vepředu v černém tričku) během letní přípravy dorosteneckého týmu. Foto: Tomáš Lysý

Podle jeho slov je letošní letní příprava rozdílná ta minulá, které se coby útočník dorostu také zúčastnil. „Myslím si, že je náročnější. Velký rozdíl od loňské přípravy je, že chodíme dvakrát v týdnu na led. To je super a je to dobré,“ poukazuje, stejně jako Tomáš Vala z juniorky, na výhodu celosezonního ledu na zimáčku. „Velmi náročné jsou páteční tréninky, kdy hodně běháme a to docela bolí. Vím ale, že je to pro hokej potřeba. Když je páteční trénink hrací formou, tak je to super. Příprava je pestrá a to mě baví,“ říká Marek Melenovský mladší slova, která od hokejistů ohledně letního drilu tak často neuslyšíte. „Teď jsem ve druhé polovině přípravy, tak už to bude jen z kopce. Na sobě cítím, že postupem času snáším přípravu lépe. Nyní máme dvoudenní výlet na kolech na Trnávku (víkend 8. a 9.6.2019; rozhovor vznikal na konci května – pozn. aut.). Bude to asi dřina, ale myslím, že bude sranda. Na konci přípravy máme závěrečné testy.“ dodává „Melis.“

Dril v posilovně – zleva Jonáš Jungwirth, Michael Bačkovský a Marek Melenovský. Foto: Tomáš Lysý

Odpočinek patří již uvedené ledové ploše nebo „Vodňáku“, jak nejen hokejisté jihlavskému aquaparku zkráceně říkají. Čas na relaxování v náročné předsezonní části prostě musí být. „Jediný volný den přípravy je sobota. V tento den si chodím zablbnout na VČA – volnočasové aktivity, kde si můžeme dělat, co chceme. To mě baví. Je prostě super, že je v Jihlavě přes léto led. V pátek po tréninku a po náročných bězích máme ještě regeneraci na Vodním ráji,“ upřesňuje Marek Melenovský, který podotýká, že se noví hráči ze Žďáru nebo z Táboru zabydleli v kádru dobře. „S novými kluky není žádný problém, zapadli do naší party bez problémů,“ doplňuje. Právě parta bude pro nově budovaný tým hodně důležitá. Táhnutí za jeden provaz by mohl být jeden z faktorů, aby se mančaftu dařilo a aby dorostenci proklouzli do horní skupiny s jistotou play-off a s kvalitnějšími zápasy v nadstavbě.

“Melisovi“ nedělá tvrdý letní dril problém. Ví, že co v přípravě nabereš, v sezoně jako když najdeš. Jeho úsměv při práci se závažím je jasným důkazem. Foto: Tomáš Lysý

Je jasné, že se během přípravy díval, stejně jako celá řada dalších hokejistů nebo hokejových fanoušků, mistrovství světa v ledním hokeji. Český národní tým se i díky parádní partě dostal po čtyřech letech do bojů o medaile, byť kýžený cenný kov nakonec po semifinálové porážce od Kanady a zejména po obrovsky smolné prohře o bronz s Ruskem nezískal. „Zápasy českého týmu jsem sledoval. Češi předváděli velmi dobrý hokej, jen by jim slušela medaile. Z našich hráčů se mi nejvíce líbil Dominik Kubalík. A z celého mistrovství světa finský mladý hokejista Kaapo Kakko,“ uzavírá rozhovor Marek Melenovský, který se v minulosti také zúčastnil Mezinárodní česko-finské hokejové školy.