Doufám, že jsme kluky připravili dobře a v sezoně to zúročíme, věří Štěpán Moravec

05.07.2019 / Tomáš Lysý

U jihlavských mládežnických kategorií načíná jako trenér již devátou sezonu. Během uplynulých let dokázal vybojovat cenný kov, v sezoně 2016/2017, která byla pro Duklu úspěšná po všech stránkách, získal s dorostem bronz. Na podobný úspěch by rád dosáhl trenér Štěpán Moravec i v následující sezoně, kdy se Extraliga dorostu bude hrát s velkými změnami. Z třiceti týmů jich šest sestoupí přímo, další dva půjdou do baráže – model soutěže najdete zde. „Utkáme se s kvalitními soupeři, kteří se ve skupině Střed pohybují už dlouho. Očekáváme dobré a těžké zápasy, protože je o co bojovat. Cílem je být v základní části v první šestce a zajistit si finální boje o play-off,“ hlásí jihlavský trenér.

Vzhledem k nelehkému hracímu klíči, kdy se v rámci zúžení soutěže bude poroučet o patro níže hned šest týmů, by bylo výborné, aby dorostenci skončili ve své skupině do šestého místa. Právě první šestka ze všech tří skupin projde do bojů o play-off a vyhne se litým bojům o záchranu. Trenér dorostu Štěpán Moravec věří, že k tomuto cíli pomůže i první část letní přípravy. „Ta byla pro kluky pestrá. Malinko jsme jí změnili a na základě výstupních testů, které jsme si dělali pro sebe, se nám potvrdilo, že by to mohlo fungovat. Doufám, že jsme kluky dobře připravili a nějakým způsobem to zúročíme v sezoně,“ začíná rozhovor o letní přípravě jihlavský kouč.

Co se všechno v první fázi změnilo? „Vedle klasiky jako je tělocvična, posilovna a jarní tréninky jsme hodně cvičili s vlastní váhou, hodně jsme se zaměřovali na střed těla. Toho bylo více než v minulých letech. Sem tam jsme pro kluky udělali nějaké překvapení, ale postavili se k tomu čelem, takže spokojenost,“ těší Štěpána Moravce přístup hráčů, kterých mu do přípravy chodilo kolem dvaceti. „Měli jsme sem tam nějaké to zranění, paradoxně při herních trénincích, protože v samotném tréninkovém procesu se nikomu nic nestalo. Byly tady nové tváře, někteří noví hráči tým udělali a byli pozváni dále, někteří ne a uvidíme, budeme to dále řešit v červenci.“

Přípravu zakončili dorostenci turnajem v tenisu - fotogalerie zde. Co bude následovat dále? „Hráči jsou dorosteneckého věku, takže je tam klasika, volno kolem třech týdnů. Je to pro ně dostačující. Kdyby měli kluci více volna, tak se budou nudit a tělo pak chátrá. Volno je akorát dlouhé a už se těšíme na led,“ usmívá se Štěpán Moravec a vzápětí naráží na hokejisty A-týmu, kteří dostali domácí úkoly v období mezi volnem a nástupem na led. „Naši hráči taky dostali domácí úkoly, jak říkal Matěj Pekr. Povídali jsme jim, ať si dají sedm až deset dní totálního volna, že se do ničeho nemusí nutit, ale pak ať se začnou hýbat. Mají od nás modelové tréninky, doporučení hrát sportovní hry a být připravení, až sem přijdou, aby to pro tělo nebyla taková rána,“ vysvětluje Štěpán Moravec, co svým svěřencům s kolegou Markem Melenovským doporučili.

Dorostenci se opět sejdou na druhou část letní přípravy, kdy je čekají přátelské zápasy. Těch bude více, jelikož Extraliga dorostu začíná o něco později. „Máme domácí dvoudenní turnaj uprostřed srpna a deset přípravných utkání, protože soutěž začíná nikoliv klasicky druhý víkend v září, ale až třetí víkend. Přidali jsme ještě dva přátelské zápasy,“ říká jihlavský trenér.

Trenér dorostu Štěpán Moravec o první fázi letní přípravy

Autor videa: Zdeněk Drla