Novinka v extralize dorostu! Soutěž zeštíhlí z 30 týmů na 24, šest klubů sestoupí

08.07.2019 / Tomáš Lysý

To, po čem řada lidí volala, přichází. Nejvyšší dorostenecká soutěž ELIOD extraliga dorostu, která několik sezon zpět čítala 30 týmů, bude zeštíhlovat o pětinu z třiceti na čtyřiadvacet. Proto se netřeba divit slovům trenéra Štěpána Moravce, že se chce dorost Dukly dostat mezi prvních šest týmů skupiny a zajistit si finální boje o play-off. Proč? Ze tří desetičlenných skupin postoupí vždy prvních šest týmů do bojů o play-off a budou zachránění. Naopak týmy na sedmém až desátém místě po základní části budou mít velké starosti. Podívejte se na herní systém, který v článku podrobně vysvětlujeme.

Základní část:

Zůstala beze změny. Třicet týmů vytvoří tři desetičlenné skupiny dle územního principu. Ve skupině Západ, Střed i Východ se utká každý tým s každým dvakrát (systém doma – venku). Všechny celky tak odehrají 18 zápasů, hracími dny jsou čtvrtek, resp. pátek a sobota. Základní část začíná 12. září, končí 23. listopadu.

Skupina Západ: Karlovy Vary, Hvězda Praha, Litvínov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Kobra Praha, Třemošná, Chomutov, Plzeň, Sparta
Skupina Střed: Liberec, Technika Brno, Havlíčkův Brod, Slavia, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Jihlava, Tábor, Pardubice, Motor České Budějovice
Skupina Východ: Vítkovice, Třinec, Zlín, Olomouc, Vsetín, Poruba, Havířov, Šumperk, Kometa, Přerov

Nadstavbová část:

Zde už přichází výrazné změny. Doposud platilo, že do vyšší nadstavbové části s jistotou play-off postupovaly první čtyři týmy každé skupiny a ve spodní nadstavbě se bojovalo o čtyři volná místa pro vyřazovací část. To již neplatí.

Nyní přejde do nadstavbové části o účast v play-off z každé skupiny prvních šest týmů. Osmnáct celků si do nadstavby přenese body získané pouze proti postupujícím soupeřům (tzn. celek ze skupiny Západ na 6. místě postupuje a do nadstavby si přenese body získané proti týmům na 1. – 5. místě. Celek ze skupiny Střed na 4. místě postupuje a do nadstavby si přenese body získané proti týmu, který se ve skupině Střed umístil na 1., 2., 3., 5. a 6. pozici apod.). Vznikne tak jedna osmnáctičlenná skupina, ve které si družstva zahrají proti postupujícím soupeřům ze zbývajících dvou skupin, dvoukolově, tzn. dalších 24 utkání (postupující celek z Východu bude hrát proti postupujícím ze Zápasu a Středu, postupující celek ze Středu bude hrát proti postupujícím týmům ze Západu a Východu a nakonec postupující tým ze Západu bude hrát proti postupujícím týmům ze Středu a Východu).

Play-off, Mistr ČR v kategorii dorost:

Po odehrání 24 zápasů v nadstavbě postoupí 16 celků z 18 do play-off. Nejhorší dva týmy skupiny budou mít po sezoně. Následují dvě kola play-off. Osmifinále (první proti 16., druhý proti patnáctému, třetí proti čtrnáctému atd.) na dvě vítězná utkání. Loni se první utkání hrálo na ledě hůře postaveného týmu, druhé a případné třetí na stadionu lépe postaveného týmu pro play-off. Letos je změna, první a případný rozhodující třetí zápas bude na ledě lépe umístěného družstva po nadstavbě. Osm vítězů osmifinále přejde do čtvrtfinále, hraného stejným způsobem. Na závěrečný turnaj o mistra ČR se tak dostanou čtyři týmy, hrát se bude na jeden zápas systémem semifinále, o 3. místo a finále.

Udržení, play-down, baráž:

Celky, které na postupujících šest míst v každé skupině nedosáhnou, budou mít starosti. Z těchto dvanácti týmů totiž šest sestoupí přímo a dva půjdou do baráže proti celkům z první dorostenecké ligy.

Týmy na 7. – 10. místě z každé skupiny vytvoří společnou dvanáctičlennou skupinu o udržení. Na výsledky dosažené v základní části se nebude brát zřetel, dvanáct celků začne od nuly. Ve skupině o udržení budou hrát dvoukolově každý s každým (22 utkání, každý proti každému, i týmy, které proti sobě hrály v základní části). Důležité budou první čtyři místa ve skupině, které znamenají jistotu záchrany.

A co zbývajících osm celků? Ty si zahrají dvoukolové play-down, čili obdobu play-off, pouze sestupovou. Osm celků v prvním kole vytvoří čtyři dvojice a tedy čtyři série. Ty se budou hrát na dvě vítězná utkání, přičemž čtyři poražené celky z každé série sestupují.

Vítězové sérií nebudou mít ani zdaleka stále jistou záchranu. Ve druhém kole play-down tyto čtyři týmy vytvoří dvě dvojice, tedy dvě série. Poražení sestupují do Ligy dorostu (tedy oněch šest sestupujících týmů, 4+2), dva vítěze čeká ošidná baráž. Ta nebude hrána tabulkově, jak bývá zvykem třeba v Tipsport extralize ledního hokeje, ale na dvě vítězná utkání. Lepší tým z extraligy narazí na horší tým z první ligy a horší tým z extraligy půjde do bitvy o žití a nežití proti lepšímu družstvu z první ligy. Vítězové si zajistí právo hrát dorosteneckou extraligu pro sezonu 2020/2021.

Drsný klíč v extralize dorostu: Šest sestupujících, další dva do baráže!

Jihlavští dorostenci se pod vedením trenéra Štěpána Moravce probojovali v uplynulé sezoně do play-off, když vyhráli svojí horší nadstavbovou skupinu. Hned v prvním kole ale dostali těžkého soupeře, Vítkovice, se kterými prohráli 0:2 na zápasy. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava