Změna u juniorů. Původní rozlosování neplatí, hrát se bude v pátek a v sobotu

18.07.2019 / Zdeněk Drla

Nejvyšší juniorská soutěž zná už své druhé rozlosování. To původní totiž nebralo zřetel na dojezdové vzdálenosti mezi soupeři, podle nového jízdního řádu se budou hrát buď domácí víkendové dvojzápasy, nebo pojedou mladíci na venkovní trip. Vše ostatní zůstává v platnosti: Základní část DHL Juniorské ligy akademií bude mít 19 účastníků, základní část se bude hrát na 38 kol, hracími dny jsou nově pátky a soboty. Soutěž vypukne v pátek 6. září 2019. Poslední kolo základní části je naplánované na sobotu 25. ledna 2020. Do play-off postoupí hned 16 celků. Mistrovský tým v kategorii juniorů bude znám nejpozději 2. dubna 2020.

Juniorská liga akademií (JLA), což je nově nejvyšší mládežnická soutěž, hlásí hned několik změn. Nově ji bude hrát 19 týmů, tedy 17 klubů se statutem Akademie Českého hokeje, Olomouc a rakouská akademie ze Salcburku. Oproti minulé sezoně, kdy byla extraliga juniorů rozdělena do čtyř skupin, se bude JLA hrát v jedné skupině. V základní části se všechny týmy utkají dvakrát systémem každý s každým (38 kol). A protože má soutěž lichý počet účastníků, v každém kole bude mít jeden z nich volno.

Další novinkou je, že se už nebude hrát o "bonusový" čtvrtý bod v nadstavbě. Tato inovace vydržela pouhý rok.

V soutěži mohou nastupovat pouze hráči ročníku narození 2000, 2001, 2002 a mladší. Do každého utkání pak smí tým nasadit maximálně jednoho cizince.

Pár týdnů po zveřejnění původního losu došlo k několika změnám. Hracími dny byly původně čtvrtky a soboty, nově se bude hrát v pátek a v sobotu a to z důvodu, že bylo upraveno rozlosování. Byly utvořeny územní dvojice (v případě Dukly Jihlava je to Kometa Brno) a týmy tak absolvují během víkendu buď domácí dvojutkání, nebo naopak vyjedou na dvoudenní trip na led soupeřů. Týmy tak čeká méně cestování. V termínové listině také došlo ke změně. V říjnu čeká ligu reprezentační přestávka, když se národní tým do 18 let třikrát utká s Ruskem.

Junioři Dukly Jihlava začnou soutěž zostra. Hned v prvním kole 6. září 2019 je čeká rakouský Salcburk.

Územní dvojice:

HC Sparta Praha – HC Slavia Praha
HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary
Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav
HC Litvínov – Piráti Chomutov
PSG Berani Zlín – HC Olomouc
Rytíři Kladno – HC Motor České Budějovice
HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA
HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno
navíc: EC Red Bull Salcburk

Kompletní los zápasů Dukly Jihlava najdete zde.