Výběr Vysočiny se v rámci VTM účastnil turnaje v Bělorusku

09.09.2019 / Turnaje VTM

Výběr Vysočiny pod hlavičkou Výchovy talentované mládeže (VTM) se poprvé zúčastnil turnaje v Bělorusku, konkrétně v metropoli Minsk. Na turnaji bylo 6 týmů (výběrů), konkrétně: Dinamo 1 Minsk, Dinamo 2 Minsk, HC Sdushor Minsk, HC Vitebsk (oblast Vitebsk - Bělorusko), Bulldogs (Petrohrad - Rusko) a Výběr Vysočiny. Turnaj byl pro hráče ročníku 2005. Hrací systém turnaje byl nastaven na 3x20 minut, kde se první hrací den odehrály dva zápasy, stejně tak ve druhém hracím dni, a třetí den následoval poslední zápas. Výběr Vysočiny obsadil na turnaji slušné čtvrté místo.

„Turnaj byl výborný, dobře organizovaný, s těžkými a kvalitními soupeři. Výběr Kraje Vysočina se turnaje zúčastnil pod hlavičkou klubu HC Dukla Jihlava, která svým jménem zajišťuje PR pro tým. Skončili jsme na čtvrtém místě po dobrých výkonech proti týmům složených také z regionálních výběrů. Hráči měli možnost konfrontace se světovým hokejem. Museli se přizpůsobit vyšší rychlosti hry, byli nuceni rychleji přijímat rozhodnutí a přijmout tvrdší hru. Postupem turnaje byla znát adaptace hráčů na světový styl,“ prohlásil Bedřich Ščerban, jednatel HC Dukla Jihlava.

Kompletní fotogalerie

Výsledky Výběru Vysočiny:

Dinamo 2 – Vysočina 2:4
Trenér Jakub Venc: Utkání se odehrálo ve velkém tempu. Chvíli nám trvalo se této hře přizpůsobit. Jedním z důvodů mohl být fakt, že pro některé kluky to bylo první utkání v sezoně. Naštěstí nám to netrvalo dlouho a ujali jsme se vedení, které jsem po celý zápas dokázali udržet.

Vysočina – Bulldogs 4:5
Trenér Jakub Venc: Druhé páteční utkání začalo opět ve velkém tempu a naznačilo nám to, že takto se odehrají všechny utkání. Byl to boj do posledních minut, ale popravdě jsme poslední třetinu tahali za kratší konec. Soupeř byl lepší v osobních soubojích a herně vyzrálejší.

Vysočina – Sdushor 1:5
Trenér Jakub Venc: Soupeř byl po celé utkání lepší a zaslouženě vyhrál. Utkání nejen, že bylo rychlé, ale i fyzicky náročné a plné osobních soubojů. Byl to silný soupeř, který nám nedovolil vypracovat si brankové příležitosti, abychom mohli výsledek zápasu otočit. Jsem rád, že jsme se nevzdali a bojovali až do posledních minut.

Dinamo 1 – Vysočina 6:3
Trenér Jakub Venc: Tento zápas rozhodl, že jsme neskončili na lepším, jak čtvrtém místě. Bohužel jsme udělali tři hrubé chyby a týmy na této úrovni je hned potrestají. Sice jsme si vypracovali nějaké šance, jen nám buď chyběl klid do zakončení, nebo jsem to vyřešili laxně.

Vitebsk – Vysočina 2:13
Trenér Jakub Venc: Do utkání jsme si přáli vstoupit dobře a hned od začátku ukázat, že utkání chceme vyhrát. Naštěstí se nám to podařilo a po první třetině svítilo skóre 1:5 a po zbytek utkání jsme skóre navyšovali. Celý zápas jsme měli pod kontrolou, až na menší výpadek ve druhé třetině, kde si kluci mysleli, že to půjde samo.

Hodnocení turnaje v Minsku koučem Jakubem Vencem:

Jsem rád, že jsme se mohli zúčastnit turnaje v Minsku, před blížící se Olympiádou dětí a mládeže to byla výborná prověrka. Kluci nabrali velmi cenné zkušenosti, kde se v maximální rychlosti museli velmi rychle rozhodovat a řešit herní situace. Všechna utkání měla velké tempo a byla fyzicky náročná, plné osobních soubojů. Soupeři měli výborné herní dovednosti.

Ve volných chvílích jsme chtěli klukům ukázat Minsk i z jiné stránky než jen z té hokejové. Navštívili jsem muzeum Belarusian State Museum of the history of the Great Patriotic War (muzeum 2. světové války), projeli jsme se lodí po řece Svislač napříč Victory Park, který jsme také navštívili.

Od začátku až do konce o nás bylo výborně postaráno, ať už z hlediska ubytování, jídla. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, abychom se mohli zúčastnit turnaje v Minsku.

Foto: Tereza Ščerbanová

Poděkování rodiče:

Dobrý den, paní Ščerbanová,
děkuji za fotky, ze kterých je vidět, jak jste si výlet do Běloruska užili. A i přesto, že jste psala, že kluci nemají za co děkovat, že nominaci si vybojovali sami, tak bych chtěla poděkovat za to, že jim to bylo umožněno. Někdo to musel zorganizovat a oni mají zážitek, na který nezapomenou. Nikdy se mi ještě nevrátil syn domů plný takových dojmů a zážitků.
S pozdravem
Michaela K.