Červenožlutá cesta Chance Ligou začíná! Dukla v prvním zápasu vyzve Kadaň

10.09.2019 / Tomáš Lysý

Mezisezonní pauza byla tentokrát o něco delší, na další soutěžní zápas museli příznivci červenožlutých barev čekat od konce března. Nyní, po osmi předsezonních přípravných zápasech, přestávka končí a rozjíždí se třicetikolový kolotoč základní části Chance Ligy. HC Dukla Jihlava začíná oproti loňské sezoně v domácím prostředí, ve středu 11.9.2019 od 17:30 vyzve na Horáckém zimním stadionu tým, který v uplynulé sezoně skončil poslední - SK Trhače Kadaň. Před utkáním proběhne vzpomínkový akt na nedávno zesnulou legendu Dukly Jana Hrbatého, na začátku první přestávky se fanoušci mohou těšit na slavnostní gratulaci.
Vstupenky je možné koupit přes Ticketportal, k dispozici je i Automatická pokladna na Infocentru HZS. Pokladny v den utkání otevírají hodinu před úvodním buly.

Informace ke startu sezony

Organizační opatření domácích zápasů Dukly v sezoně 2019/2020
Tisková konference: Jako Dukla nemůžeme mít jiný cíl, než se prát o postup
Divácké soutěže budou v nové sezoně určené malým i velkým divákům
Prodej permanentek pokračuje. Kupte si jí a podpořte Duklu i v nové sezoně

Chance Liga vstupuje do nového formátu, dle mnohých i dle jednatele Bedřicha Ščerbana, atraktivnějšího. Šestnáct týmů – z toho dva nové, sestoupivší Chomutov a Sokolov, jenž postoupil – čeká základní část hraná systémem každý s každým doma – venku dvakrát. Po třiceti kolech se šestnáctka týmů rozdělí na dvě osmičlenné skupiny, v nichž se naopak bude hrát čtyřkolově každý s každým dvakrát doma – venku. V lepší osmičlenné skupině se bude bojovat o co nejlepší pozici pro play-off, přičemž prvních šest týmů jde přímo do čtvrtfinále. Ve druhé, horší, osmičlenné skupině, proběhne litý boj o dvě volná místa pro předkolo; devátý tým si zahraje proti osmému z lepší skupiny a desátý tým proti sedmému týmu na tři vítězné zápasy. Poté už následuje klasika – čtvrtfinále, semifinále, finále, vždy na čtyři vítězná utkání. Mužstvo, které vyhraje čtvrtý finálový zápas, postupuje do Tipsport extraligy ledního hokeje a bude známo nejpozději 29.4.2020.

I tato novinka vyplnila dlouhé čekání na start nového ročníku. Ten začíná ve středu 11. září a Dukla Jihlava v prvním kole druhé nejvyšší české hokejové soutěže přivítá Trhače z Kadaně. Těm se příprava na novou sezonu příliš nevydařila, protože z devíti utkání vyhráli pouze dvakrát. Jak je u Kadaně zvykem, zcela nově tvořený tým nejprve prohrál doma s Ústí 4:8. Následoval dvojzápas s ruským Sachalinem a další dvě porážky (2:3 pr., 0:3). Příliš optimismu nevzbudily ani další tři prohry, poměrně vysoké: s Klatovy 2:5, v Chomutově 0:6 a proti nováčkovi ze Sokolova 1:6. Až 30.8. přišla první výhra – doma nad německým Crimmitschau 6:2 a následně na ledě Klatov 3:1. Generálka na ostrý start sezony ale Trhačům nevyšla, proti kdysi partnerskému Chomutovu prohráli doma 2:4.

Tým ze severu Čech byl dlouhá léta farmou právě chomutovských Pirátů. Nicméně v průběhu uplynulé sezony dostala spolupráce povážlivé trhliny a byla de facto ukončena, čemuž samozřejmě pomohl i sestup Chomutova z extraligy. Letní období tak bylo u Kadaně tradičně hodně rušné. Tvoření zcela nového kádru, hledání nového partnerského týmu. Sportovní manažer Petr „Kozel“ Klíma, jedna z legend nejen Dukly, nakonec našel. Trhači nejprve rozjeli partnerství s druholigovou Bílinou, následně navázali spolupráci s extraligovými Pardubicemi a zejména úzkou výpomoc se Spartou. Realizační tým navíc posílilo známé jméno – konzultantem je olympijský vítěz a kouč mistrů světa z roku 2005 a 2010 Vladimír Růžička.

Soupiska Kadaně
Realizační tým Kadaně

Server hokej.cz sice tipl Kadaňské na poslední 16. místo po základní části, ale právě díky partnerství se Spartou a Pardubicemi může tým pošilhávat po vyšších pozicích. Vedle dravých mladíků, kteří budou čekat na šanci v extralize, musí tým táhnout zkušení borci. Hlavním z nich je Jakub Trefný, který by letos měl v Chance Lize odehrát již 900. utkání. Žádný jiný bek neodehrál v této soutěži více zápasů, navíc podepsal novou dvouletou smlouvu. Zárukou tvrdosti je nesmlouvavý zadák Michael Foltýn, jenž se loni párkrát popral (mj. i v Jihlavě) a nasbíral 121 trestných minut. Do útoku, stejně jako do obrany, bude klíčové, kdo všechno dorazí hlavně ze Sparty. Ale i tak disponuje útok zajímavými jmény. Jaroslav Kůs patří stabilně k nejproduktivnějším hráčům soutěže a měl by dávat přesné pasy zejména Lukáši Klímovi nebo Romanu Chloubovi. Synovec Petra Klímy by rád dal zapomenout na nevydařené angažmá v Jihlavě a znovu navázal na roli kanonýra, kterou měl před odchodem do Dukly. Chloubu sice po sezoně ohlásil jako velkou posilu Prostějov, ale těsně před sezonou osmadvacetiletý hokejista u Jestřábů skončil a vrátil se do starého známého působiště.

Poslední zápas Kadaně v přípravě

SK Trhači Kadaň – Piráti Chomutov 2:4

Branky a nahrávky: 20. Kůs (Poizl, Klíma), 48. Eliáš (Matýs, Machač) – 2. Sklenář (Thompson, Chrpa), 23. Rudovský, 38. Vrhel, 51. Rudovský (Pitule, Žovinec). Rozhodčí: Zubzanda, Hlinka – Tichý, Belko. Vyloučení: 10:9, navíc Foltýn (KAD) do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 47:26. Průběh zápasu: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.

SK Trhači Kadaň: Wolf – Trefný, Poizl, Chalupa, Šilhán, Eliáš, Foltýn, Novák – Klíma, Kůs, Čech – Řepík, Rindoš, M. Zabloudil – Matýs, Machač, Dubský – Müller, Kuba, Z. Zabloudil.

Poslední vzájemný zápas

Dohrávka 34. kola Chance Ligy 18/19: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň 11:1

Branky a nahrávky: 12. Kajínek (Dostálek, Werbik), 16. Pekr (Čachotský), 22. Dostálek (Štebih, Werbik), 26. Holý (Harkabus, Dostálek), 27. Čachotský (Suchánek, Anděl), 32. Zeman (Hrníčko, Kajínek), 40. Půža (Harkabus, Werbik), 51. Hrníčko (Osmík, Zeman), 52. Werbik (Dostálek, Půža), 56. Jiránek (Holý), 57. Pekr (Anděl, Štebih) – 24. Bláha (Foltýn). Rozhodčí: Šindel, Valenta – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 8:7, navíc Suchánek (JIH) 5 min a do konce utkání - Foltýn (KAD) 10 min. OT a 5 min a do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1145. Střely na branku: 53:18. Zblokované střely: 7:1. Vhazování: 44:22. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 11:1.

Kdo by byl řekl, že se zápas Dukla – Kadaň za stavu 6:1 na konci druhé třetiny až tak moc vyhrotí. Nejprve přišly na řadu menší tresty za hrubost, poté jihlavský zadák Jakub Suchánek učinil zadost důrazné hře a provokacím od Michaela Foltýna. Oba dva po ukázkové bitce dostali 5 minut a do konce utkání, bek Trhačů si ale poté neodpustil nesportovní chování směrem k domácímu publiku. Utkání nakonec skončilo jasnou jihlavskou výhrou 11:1. Foto: Markéta Křížová

1. kolo Chance Ligy, středa 11. září 2019

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
Piráti Chomutov – HC Baník Sokolov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Slavia Praha – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

2. kolo Chance Ligy, sobota 14. záři 2019

Předehrávka: LHK Jestřábi Prostějov – Piráti Chomutov (pátek 13.9.2019, 18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (16:00) - info ke vstupenkám
HC Stadion Litoměřice – HC Frýdek-Místek (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC Baník Sokolov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)