Určitě je lepší vyhrát takhle než dát třeba 20 gólů, hlásí Matyáš Sapík

13.09.2019 / Tomáš Lysý

Po vítězné premiéře A-týmu zažili vítězství v prvním zápasu nové sezony také dorostenci Dukly. Ačkoliv proti dílčímu outsiderovi z Táboru šlo o vybojované vítězství. Nicméně vydřená výhra je kolikrát důležitější než jasné vítězství. „Trenér nám říkal, že je lepší vyhrát takhle, na začátku se k vítězství protrápit. Kdybychom vyhráli o hodně gólů, mohli bychom třeba příští zápas podcenit,“ hlásí kapitán Matyáš Sapík s tím, že jakákoliv lehkovážná bodová ztráta by mohla v konečném účtování vyjít hodně draho.

Proč hodně draho? Jelikož nový systém ELIOD extraligy dorostu je nastaven na zeštíhlení a ze stávajících 30 klubů bude soutěž redukována od příští sezony na 24 týmů. Prvních šest celků z každé ze tří desetičlenných skupin postoupí do bojů o play-off. Naopak týmy na 7. – 10. místě každé skupiny, tj. 12 týmů, budou hrát ostrou skupinu o sestup. Hned šestice nejhorších spadne přímo, další dva týmy čeká baráž s dvěma celky z první ligy. „Tábor bychom chtěli dostat pod sebe a být v první šestce, abychom bojovali o play-off. Systém soutěže je jiný, prvních šest z každé skupiny postupuje a další čtyři se budou klepat až do konce,“ ví moc dobře Matyáš Sapík.

O to důležitější je úspěšný vstup do sezony, byť to proti Táboru žádná selanka nebyla. Z 0:1 po první třetině musela Dukla otáčet na konečných 2:1. „Zvítězili jsme a tři body na vstup do soutěže jsou hodně důležité. Po první třetině jsme si říkali, že musíme zlepšit clonu před brankou, kde jsme neměli moc hráčů a jejich gólman viděl. A také, že musíme zlepšit náš výkon,“ nechává nahlédnout Sap do týmové porady o první přestávce. A slova asi padla na úrodnou půdu, jelikož právě vysoký jihlavský zadák zařídil úspěšnou tečí srovnání na 1:1. „Jandýs (obránce Marek Janda – pozn. aut.) vystřelil od modré, když jsme hráli přesilovku. Já stál mezi kruhy a ztečoval jsem puk gólmanovi do brány,“ popisuje svojí trefu kapitán týmu.

Matyáš Sapík si zároveň pochvaluje, jak tým dobře zvládl závěr zápasu, kdy Tábor chtěl vyrovnat. Zejména poslední půlminutu, kdy se hrálo převážně v rohu za brankou u mantinelu. „Chtěli jsme zašlápnout puk u mantinelu a držet ho tam co nejdéle, aby se soupeř nedostal před branku a nedal nám gól,“ hlásí téměř dvoumetrový zadák, kterého mohli fanoušci vidět třeba při křtu letošních dresů na Fans Day, spolu s dalším obráncem Václavem Vrankou. „Dělat kapitána je takové stresové. Fans Day byl dobrý, ale bylo tam hodně lidí, kteří na Vás koukají a nevíte, co máte dělat. Před 200 lidmi to bylo záživné,“ uzavírá rozhovor odchovanec jihlavského hokeje.

Matyáš Sapík po výhře nad Táborem 2:1

Autor videa: Tomáš Lysý