Jihlavské krasobruslení zaznamenalo velký úspěch v evropském projektu Interreg

28.11.2019 / Tomáš Lysý

Na titulní stranu kalendáře Fondu malých česko-rakouských projektů Interereg, který je pod záštitou úřadu Kraje Vysočina, byl vybrán jeden z nejlepších projektů - Skate Across The Region. Iniciátorkou úspěšného projektu je trenérka a manažerka oddílu krasobruslení DUKLA Jihlava – mládež, z.s. – Linda Haferníková, která v sousedním Rakousku dlouhodobě žila a zná dokonale místní prostředí.

„Po dvanácti letech v Salcburku jsem se vrátila do mého rodného města. Musím přiznat, že jsem v rámci mé pracovní náplně hledala cestu, jak našim svěřencům na Dukle otevřít do Rakouska dveře. Rakousko je blízko, je tam krásně, máme podobné zvyky a přístup k výchově dětí. Rakušané si velmi váží trenérů z Čech a často si je zvou do svých sportovních oddílů na práci. Možnost spolupráce a podpory z Fondu malých projektů Kraje Vysočina mi doporučil ředitel jihlavské Hospodářské komory, pan ing. Tomáš Prchal. Od té chvíle už následovalo spousty administrativních a kreativních úkonů. V první řadě - najít vhodného rakouského partnera,“ říká vedoucí projektu Skate Across The Region Linda Haferníková.

Ideálním partnerem se stalo krajské dolnorakouské město St. Pölten. „Místní sportovní areál „Sportzentrum NÖE“ je famózní. Uprostřed sportovišť, na která si jen vzpomenete, se tyčí sportovní gymnázium a nový internát, restaurace, terasy pro diváky atd. St. Pölten je centrem rakouského tenisu, fotbalu (i ženského), klasického baletu, sportovní gymnastiky, basketbalu a mnoha dalších sportů. Všichni talentovaní studenti mají podmínky akademií ve svých sportech, studium mají rozloženo na více let. Na zimním stadionu funguje úspěšný krasobruslařský klub a lední hokej, velký prostor zde má kanadská hokejová akademie Okanagan. V blízkosti areálu je jezero s ubytovacím zařízením, vše koncipováno pro týmové sporty. Měli jsme velké štěstí, že jsme se domluvili na partnerství právě zde,“ hlásí jihlavská trenérka

Jednotlivé etapy projektu byly komplikované, ale výsledkem byla intenzivní sportovní činnost žákovských kategorií jihlavských krasobruslařek. Finanční dotace umožnila pozvat specialisty, kteří doplnili stálý trenérský sbor na ledové ploše i v tělocvičně. „Interreg znamená účast dvou sportovních klubů ze sousedních hraničních regionů. Rakušankám se v Jihlavě velice líbilo. Oceňovaly dostupnost sportovišť, ubytování a centra města. Vedle tréninků jsme trávili i společný volný čas – procházkami po městě a po cyklostezce, návštěvou Vodního ráje spojenou s tanečním Flash mobem (aquabely), společné obědy a večeře. Zajímavostí a novinkou pro všechny byla divadelní výuka, která probíhala přímo na prknech Horáckého divadla Jihlava. Společným jazykem byla angličtina,“ nechává Linda Haferníková nahlédnout pod pokličku společného česko-rakouského projektu. S podobnými projekty má Dukla zkušenosti, např. tradiční Mezinárodní česko-finská hokejová škola.

Na jihlavský camp přijal pozvání štáb České televize, který zde natočil reportáž do oblíbeného dětského pořadu Lvíčata na ČT Déčko (s moderátorkou Elen Černou). Jihlavské kraso už tak bylo ve Lvíčatech potřetí. „Po týdnu stráveném v Jihlavě jsme se přemístili na pokračování campu do sportovního centra v St. Pöltenu. Zde se ke všem zmiňovaným aktivitám přidalo atraktivní ubytování u jezera, plavání, atletika a společenské večery s rakouskými přáteli. Oběma campům předcházely workshopy vedení oddílů a několik setkání na soutěžích u nás a v Rakousku,“ upřesňuje Haferníková.

A jaký je její celkové hodnocení projektu? „Celý projekt splnil svůj účel. Kvantitativně děti nabruslily a nasportovaly tolik tréninkových jednotek, jako za dvě běžné sezónní měsíce. Spřátelily se s děvčaty z ciziny, zaznamenaly nutnost znalosti cizího jazyka. Poznaly vlídné prostředí a sportovní zaujetí v sousední zemi. Projekt byl zhodnocen úřady pozitivně a po roce byla klubu zaslána slíbená finanční dotace,“ uzavírá rozhovor o úspěšné česko-rakouské akci Linda Haferníková a dodává: „Za podporu při zpracování projektu děkuji vedení spolku DUKLA Jihlava – mládež, z.s. a úředníkům ze Sdružení obcí Kraje Vysočina.“