Dukla posiluje – přichází Jakub Illéš

05.12.2019 / Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Novou akvizici jihlavské Dukly v bojích o play-off bude útočník Jakub Illéš. Ten přichází na Vysočinu z angažmá ve francouzském Nice. „Rozhodl jsem se angažmá v Nice ukončit, mezitím se přes agenta ozvala Jihlava. Chtěl jsem původně zůstat ve Francii v jiném klubu, ale nabídka Jihlava mě oslovila. Je to tým s historií, kde to funguje a patří mezi nejlepší organizace v Chance lize, a proto jsem se rozhodl pro ni,“ hovoří sympatický útočník.
„Jednání proběhla velmi rychle. Kuba se připojil k Dukle během tří dnů i s problémem při dopravě, jelikož působil ve Francii a na letišti mu zůstaly viset věci. Dnes se už objevil tady. Komplikované to bylo z hlediska dopravy do České republiky, avšak ne z důvodu jednání,“ říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban a v další části se vyjadřuje i k jednání s dalšími hráči.

Mnozí fanoušci se ptají, proč Dukla přivedla hráče již nyní, kdy je jasné, že bude hrát spodní nadstavbu. Klub rozhodně nezaspal, jednání s několika hráči probíhala již v předcházejících týdnech či před měsícem, avšak nedošlo k oboustranné dohodě. „Řeknu velké jméno. Oslovili jsme Tomáše Rolinka. Jednali jsme i s Pardubicemi, které souhlasily. Tomáš si vyžádal nějaký čas na rozmyšlení a pak se vyjádřil, že se rozhodl ukončit hokejovou kariéru a bude se hokejem bavit. Je to jeho rozhodnutí. U dalších jednání jsme neuspěli. Je třeba si uvědomit, že vstupuje do hry několik subjektů – mateřský klub, samotný hráč, my jako Dukla, klub odmítl uvolnit hráče nebo otevřeně říkám, že jsme si hráče nemohli dovolit ekonomicky. V tomto směru se chci chovat jako řádný hospodář, s ohledem na určitou míru rizika,“ vysvětluje jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Bedřich Ščerban o příchodu Jakuba Illéše a o jednáních s dalšími hráči

Autor videa: Tomáš Lysý

Jakub Illéš

Zanedlouho čtyřiadvacetiletý forvard je rodákem z Ostravy, mládežnické roky strávil v dorostech a juniorce Vítkovic. V seniorské kategorii začal svou kariéru v sezoně 2015/16 v prvoligovém Prostějově, ještě v předchozí sezoně stačil za muže odehrát čtyři zápasy v tehdy ještě prvoligovém Šumperku. V prvním ročníku v Prostějově nasbíral v osmačtyřiceti zápasech jako dvacetiletý 19 bodů za 10 gólů a 9 asistencí.

V sezoně 2016/17 si Illéš zahrál Extraligu ve Vítkovicích. Odehrál 32 utkání, v nichž si připsal 3 asistence na gól. Patnáct zápasů stačil odehrát v tehdy ještě druholigové Porubě. V dalším ročníku odehrál dvacet utkání ve Vsetíně a osm zápasů v Havířově.

Celou loňskou sezonu odehrál v týmu nováčka Chance ligy v Porubě. A byl to pro něj velice povedený ročník. Ve 47 zápasech se trefil do černého ve čtrnácti případech a k tomu přidal ještě 19 asistencí. Celkem 33 kanadských bodů ho zařadilo na druhé místo oddílového žebříčku nejužitečnějších hráčů. „Vzpomínám na tuto sezonu pozitivně, ze začátku se nám dařilo, potom sice ten nováčkovský elán odpadl a bylo to horší, ovšem po nějakých organizačních opatřeních a s příchodem trenéra Miloše Holaně se to zase zvedlo a myslím, že v Porubě to nyní funguje,“ zavzpomínal Jakub Illéš na poslední české angažmá.

A co čeká od angažmá v Dukle? „Moc jsem tabulku nesledoval a vůbec jsem nevěděl, že Dukla hraje mimo zónu o play-off. Ale nemrzí mě to a nezaskočilo. Nemám strach. Je tady kvalitní tým, kvalitní realizační zázemí a všechno okolo funguje; skvělá organizace. Nebojím se, že by se play-off neudělalo. Zabere se, udělají se body a bude se s námi muset počítat do play-off!

Autor videa: Tomáš Lysý