Slyšet skandovat své jméno? Samozřejmě, že to chytne za srdíčko, říká Oldřich Válek

10.12.2019 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Začátek sobotního derby utkání Dukly proti Třebíči obstarala slavnostní chvilka. Ještě před vhozením úvodního buly byl pokřtěn nový nástěnný kalendář Dukly pro rok 2020. A křtitelem byl na Horáckém zimním stadionu vzácný host– hokejová legenda, odchovanec třebíčského hokeje, který prožil seniorskou kariéru v Dukle – Oldřich Válek. „Jsem rád, že jsem to mohl být já, který, právě v derby proti Třebíči, pokřtil kalendář. Viděl jsem ho sice před zápasem poprvé v životě, takže jsem si ho nestačil ani prolistovat, ale myslím, že jsem ho pokřtil důstojně, protože to bylo pivem a doufám, že bude mít dobrou prodejnost,“ řekl Oldřich Válek.

K ruce při křtu mu byli jednatel Dukly Bedřich Ščerban a autor všech fotografií do kalendáře, jihlavský fotograf Michal Novotný. Válek následně vhodil čestnou buly mezi hokejky Tomáše Čachotského a Michala Vodného. Ke středovému kruhu pro vhazování čestného buly přitom na ledě v botách doslova doběhl. „Myslím, že v botách mi to jde už nyní lépe, ale jsem rád, že jsem tam docupital a nemusel jsem vhazovat z toho červeného koberečku. To znamená, že ještě nejsem tak starý,“ smál se legendární hráč.

Oldřich Válek si křest kalendáře užíval, pokřtil ho totiž náležitě – pivem. Spolu s ním křtili kalendář i jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban (vpravo) a jihlavský fotograf a autor kalendáře Michal Novotný (vlevo). Foto: Nela Dittrichová

Olda po vhození buly puk vhodil k fanouškům Dukly do kotle. „Přemýšlel jsem, co s pukem. Rozhodl jsem se, že udělám něco podobného jako nedávno jako při utkání v Třebíči, kdy hrála Horácká Slavia proti Jihlavě a já jsem taky vhazoval čestnou buly. Tam jsem hodil puk do třebíčského kotle. Nyní doufám, že to bude naopak takové malé povzbuzeníčko pro jihlavské fandy,“ usmíval se miláček jihlavských ochozů.

Vždy, když se Olda Válek při nějaké příležitosti objeví na jihlavském zimním stadionu, sklízí ovace fanoušků a v sobotu to nebylo jiné. „Slyšet skandovat své jméno? Samozřejmě že to chytne za srdíčko. Je to už třicet let, nebo pětadvacet, co jsem z Jihlavy pryč a lidi i ti mladí mě znají z doslechu. Spíše bych čekal na zimáku jejich maminky a tatínky, ale oni na už hokej nechodí jako dřív, Jsem každopádně hodně rád, že si na mě vzpomněli,“ dodal dojatě útočník, kterému se přezdívalo i třeba El Obro - o tom si můžete přečíst zde.

O první přestávce hokejového utkání proběhla autogramiáda Oldřicha Válka, pro kterou Dukla připravila limitovanou edici kartiček. Olda podepisoval nejen kartičky, ale i fotografie, dresy, šály, čepice. Kolik asi rozdal podpisů? „Tak to nevím, na této autogramiádě sto, dvě stě, tři sta a v životě asi několikrát víc,“ smál se.

Oldřich Válek se při exhibici podepisoval prakticky na všechno. Třeba i na staré novinové výstřižky se svým jménem. Foto: Tomáš Lysý

Exhibice Oldřicha Válka k jeho 60. narozeninám

V příštím roce bude Oldřich Válek slavit životní jubileum. Společně s Duklou plánuje hokejovou exhibici. „Můžu prozradit, že to bude 8. března, kdy slavím své šedesáté narozeniny a chtěl bych v Jihlavě udělat derniéru, prostě udělat závěrečnou show. Chtěl bych pozvat řadu mých dobrých kamarádů hokejistů, možná i z řad herců. Nebudu prozrazovat vše, ale úvodní buly by měl vhodit olympijský vítěz. Takovým mým malým splněným snem by bylo, kdybych si zahrál v jednom útoku se svými syny,“ zakončil Olda Válek.

O programu exhibice bude Dukla informovat postupně na webu a na svých sociálních sítích.

Oldřich Válek o křtu kalendáře, čestném buly, fanoušcích, autogramiádě a své exhibici

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Dárek na autogramiádě od paní Drtinové, který udělal Oldovi obrovskou radost. Foto: Tomáš Lysý