Do Dukly se vrací Anatolij Protasenja, klubu bude k dispozici i Kryštof Hrala

02.01.2020 / Tomáš Lysý

První pracovní den nového roku přinesl pohyby v jihlavském kádru. Časně ráno podepsal smlouvu s Duklou její odchovanec Anatolij Protasenja (na snímku), který hlásí již třetí návrat do jihlavské kabiny. „Tolja je bodový hráč, což potřebujeme. Chybí nám hlavně góly. Představujeme si od něj dobrou práci v předbrankovém prostoru a zvýšení důrazu, dohrávání soubojů a také zvýšení konkurence,“ hlásí hlavní trenér Viktor Ujčík.
V Dukle naopak již netrénuje útočník Kryštof Hrala, jehož ale Dukla ještě může využít. „Kryštof neodehrál vůbec špatné zápasy. V současné situaci, příchodem Tolji a uzdravováním zraněných hráčů, jsme domluvení na tom, že bude působit v David Servisu a v případě potřeby si pro něj můžeme sáhnout,“ dodává Ujčík.

Anatolij Protasenja

Jméno Anatolij Protasenja není jihlavským fanouškům neznámé, ba naopak. Tolja, který začal s hokejem až kolem desátého roku života, se totiž ihned stal lídrem jihlavských mládežnických kategorií. V sezoně 2010/2011, kdy se do Dukly vrátil poprvé, zaznamenal za juniory 34 gólů ve 32 zápasech a dvakrát se trefil i za A-tým. Dalších pět let strávil hlavně v běloruských soutěžích. Góly dával v tamní extralize za Gomel, Žlobin, Grodno a Junosť Minsk, s kterou v roce 2016 získal běloruský titul. Během těchto pěti let si vyzkoušel i slavnou KHL – v deseti zápasech za Dinamo Minsk a v šesti utkáních za Slovan Bratislava.

Do Dukly se vrátil zkraje sezony 2016/2017. Nejprve na měsíc, poté podepsal smlouvu na čtyři roky. Během 32 zápasů nastřílel 14 branek a na dalších osm nahrál, jenže hned v prvním čtvrtfinále proti Frýdku-Místku přišlo jeho zranění. Úspěšné play-off a spanilou jízdu v baráži do extraligy tak sledoval jen v civilu. „Postup do extraligy jsem si užil nejvíce. Zažil jsem větší emoce než při titulu s Juností, protože tam jsme prohráli jen jeden zápas v play-off. Měli jsme nejsilnější tým, vyrovnané čtyři lajny a to bychom si vše museli pokazit sami, abychom nevyhráli. Dukla je můj mateřský klub a člověk to zažije třeba jen jednou za život, aby s mateřským klubem postoupil do extraligy. Byly to neuvěřitelné emoce a rád na to vzpomínám, akorát mě mrzí, že jsem byl zraněný. Jsou to fantastické vzpomínky, měli jsme skvělou partu, všechno se sešlo… Snad to ještě jednou zažiju s tím, že se pak udržíme,“ povídá Anatolij Protasenja.

Anatolij Protasenja má ve své kariéře jeden extraligový gól. Zapsal ho hned během prvního jihlavského zápasu po návratu do extraligy v prvním kole sezony 2017/2018, kdy otevřel skóre v utkání proti Mladé Boleslavi. Foto: Tomáš Buksa

V extralize vstřelil hned první branku Dukly při výhře 4:3 v prodloužení nad Mladou Boleslaví, ale tím jeho příspěvek skončil. Za klub odehrál jen 11 zápasů a kvůli problému se životosprávou následoval jeh přesun do Vsetína, kde dokončil sezonu. Minulý ročník oslavil opět titul v Junosti Minsk (53 zápasů, 32 bodů, 12+20), letos hrál v polské Unii Osvětim, kde měl průměr téměř bodu na zápas (11+14 v 25 utkáních). Mezi vánočními svátky se připojil k Dukle, začal s ní trénovat a 2.1.2020 podepsal smlouvu do konce sezony. „Skončil jsem v Osvětimi. Sportovní manažer se takhle rozhodl, neřekl to trenérovi ani hlavnímu sponzorovi. I když se mi dařilo, trenéři a vedení bylo spokojené, tak chtěl přivést jiného hráče. Moje první myšlenky vedly k návratu domů, což jsem chtěl už před touto sezonou. Zapojil jsem agenta a začalo se jednat. Měl jsem více možností, i jít do Běloruska. Ale chtěl jsem prostě fakt být doma, jelikož mám malého kluka a chci si ho více užívat. Domluvili jsme se a sem tady,“ hlásí Anatolij Protasenja, který určitě přinesl do kabiny dobrou náladu, což je vidět i při rozhovoru, kdy na něj se smíchem dorážel Tomáš Čachotský.

Na Anatolije Protasenju během rozhovoru s humorem dorážel Tomáš Čachotský. Foto: Tomáš Lysý

Co se změnilo během dvou a čtvrt roku, co v Dukle nebyl? „Kuchyně je nová, jsou nové sprchy. Vypadá to moc dobře, navíc je nová vířivka. Naopak tady není Jindra (masér Jindřich Hurda – pozn. aut.). Jinak Čagy zůstal úplně stejný, stejně chytrý a stejně poctivý,“ směje se a Tomáš Čachotský vzápětí jeho žert oplácí na dotaz, jakou národnost zastával při angažmá v Osvětimi, přičemž v polské lize je hodně benevolentní počet cizinců v týmu. „Byl jsi tam jako Čech, jako Bělorus nebo jako Rus?,“ ptá se jihlavská devadesátka. A odpověď byla neméně pohotová: „Byl jsem tam vedený jako Rumun,“ rozesměje se rodák z Minsku, jenž má české i běloruské občanství.

Vedle změněného zázemí zmínil Anatolij Protasenja i nové trenéry Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila. „Trenéři se do mě snaží dostat systém, jenž chtějí i po dalších klucích v týmu. Je to pro mě zase něco nového, protože tento systém jsem ještě nikdy nehrál. Každý trenér chce hrát něco jiného. Doufám, že se tomuto systému rychle přizpůsobím a pomůžu klukům i týmu k výhrám a k tomu, abychom v play-off udělali výsledek,“ podotýká „Tolja,“ jenž si pochvaluje návrat do jihlavského, potažmo českého, prostředí. „Spoustu kluků znám a když ne, tak jsme proti sobě alespoň hráli. Vždycky tady byla dobrá atmosféra a sranda v kabině. Trenéři jsou super, také za každou srandu. Na českou kabinu jsem se těšil, protože v cizině je humor takový trošku jiný. I kluci mi záviděli můj přesun do Česka, protože česká kabina je prostě nejlepší,“ uzavírá devětadvacetiletý forvard.

Anatolij Protasenja o návratu do Dukly Jihlava

Slova Viktora Ujčíka a Bedřicha Ščerbana

„Tolja je bodový hráč, který dokáže být, co se týče bodů, velmi aktivní. Což potřebujeme, chybí nám hlavně góly. Představuji si od něj dobrou práci v předbrankovém prostoru a kolem brány, zvýšení důrazu, dohrávání soubojů a také zvýšení konkurence, protože konkurence je to, co dělá tým lepším. Když má za sebou každý hráč jednoho nebo dva hladové vlčáky, tak určitě pracuje lépe i v tréninku,“ hlásí hlavní trenér Dukly Viktor Ujčík.

„Když byl Tolja v Dukle naposled, tak skončil kvůli hrubému porušení životosprávy. Podle toho jsou nastaveny i podmínky současné smlouvy s případnou týdenní výpovědní lhůtou a bez odstupného. Dáváme mu v Dukle další šanci,“ sděluje jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Kryštof Hrala

S Duklou se naopak již nebude připravovat útočník Kryštof Hrala, který přišel zkraje prosince na zkoušku do 31.12.2019. Mladý forvard, který působil i během juniorských let ve švédských soutěžích nebo také v jihlavském mladším dorostu, začal sezonu v Chomutově. Při pirátském angažmá zapsal 3 body (1+2) v jedenácti zápasech, poté nastupoval za druholigový David Servis České Budějovice a v Dukle, kde ve čtyřech utkáních zaznamenal dvě asistence.

„Kryštof Hrala neodehrál vůbec špatné zápasy. Je mladý kluk a rádi bychom s ním v klubu počítali do budoucna. Ale v současné situaci, kdy přišel Tolja a začínají se nám uzdravovat hráči, tak jsme domluvení na tom, že bude působit v David Servisu a když budeme potřebovat, tak si pro něj můžeme sáhnout,“ říká k jednadvacetiletému útočníkovi Viktor Ujčík.

Viktor Ujčík o změnách v kádru

Autor videa: Tomáš Lysý