Partnerem Dukly se stala firma Cara Plasma

13.01.2020 / Vladimír Šťastný

Rodina partnerů klubu HC Dukla Jihlava se v nedávných dnech rozrostla o dalšího partnera. Stala se jím česká firma Cara plasma s.r.o. Společnost byla založena v roce 2013, v Praze vybudovala nejmodernější plazma centrum zaměřené na odběr krevní plazmy a patří mezi TOP 10 v Evropě. Má pobočky v Praze, Brně, Břeclavi a Jihlavě.

„Jsem rád, že se nám daří rozšiřovat portfolio partnerů, s potěšením musím konstatovat, že se naše rodina rozrostla o dalšího člena. V tomto případě vidím přidanou hodnotu i v tom, že to nebude spolupráce dvou firem, které si navzájem pomůžou k lepším výsledkům a lepšímu zviditelnění na trhu, ale že naše spolupráce bude prospěšná i dalším lidem. Zde jde o něco, co je hodně potřebné ve zdravotnictví a bude to pomáhat velkému množství lidí a to je na tom to nejcennější. Takže nejenom spolupráce dvou firem, ale i humanitární pomoc, která je potřebná. Jak čas běží, se stále více ukazuje, že je potřeba ve zdravotnictví stále více takových věcí,“ sdělil na středeční tiskové konferenci obou subjektů v CZ LOKO aréně jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

„Krédem naší firmy Cara plasma je motto: Pomáhat je lidské. Snažíme se zapojit v rámci lokality, ve které působíme, do každodenního dění. Tady v Jihlavě je Dukla Jihlava de facto jako jeden z nejsilnějších klubů historie, tak nám přišlo zajímavé klub podporovat. Podporujeme ve městech, kde máme pobočky i jiné sportovce, takže se těšíme i na tuto spolupráci. Věřím, že naši dárci ví, kdo je Dukla, ale tím, že darují plasmu, ji mohou a stejně tak třeba i krasobruslařky Dukly, nepřímo podpořit,“ uvedl spolupráci jednatel firmy Cara plasma Rostislav Očenášek.

Webové stránky Cara Plasma s.r.o.

Stát se dárcem krevní plasmy není složité. Vše vysvětlil Rostislav Očenášek: „Aby byla splněna legislativní stránka věci, musí se jednat o člověka ve věku 18 až 60 let a musí být zdravý. To je na našich lékařích, aby určili, kdo je vhodným dárcem. V první řadě jde o bezpečnost dárce, dále se provádí virologické testování, aby lék, který je vyráběn z krevní plasmy, byl bezpečný i pro příjemce. Dárce by měl být před odběrem odpočatý, dostatečně napitý tekutinami a vhodně najezený. Jedná se proces přibližně na 45 minut, s výjimkou první odběru, kdy se dělá v rámci bezpečnosti více testování. Takže první odběr může trvat hodinu a půl až dvě hodiny. Obecně platí, že každý zdravý plnoletý člověk může být dárcem.“

Dárce by tedy měl být odpočatý, mohou být dárci i hráči, kteří jsou v závodním procesů? „U hráčů jde jen o to, najít vhodnou dobu k darování. U nich je jistota, že, když jsou vrcholovými sportovci, jsou i zdraví. Počítám s tím, že se do dárcovství zapojíme jako klub, mluvil jsem i s některými fanoušky, kteří by měli zájem a co mám informace, tak někteří už jsou dárci. Stále ve spolupráci s firmou Cara plasma vidím nadstavbu, která může pomoci i dalším lidem. Rádi bychom do spolupráce zapojili i další naše partnery a jejich zaměstnance,“ dodal Bedřich Ščerban.

„Za každý úspěšný odběr získává dárce peněžní náhradu, kterou mohou dárci přispět i svému klubu tím, že si třeba koupí vstupenku a půjdou na hokej, aniž by tím zatěžovali rodinný rozpočet,“ nastínil možnosti podpory Dukly jednatel Očenášek. Tomu přišel v jednu chvíli při tiskové konferenci na mysl slogan: „Daruj krevní plasmu, zachraň lidský život, ceď krev pro svůj tým – Duklu Jihlava.“

Firma Cara plasma sídlí na Masarykově náměstí v Jihlavě, vchod do Dárcovského centra krevní plasmy je z ulice Židovská. Odměna za jeden úspěšný odběr je 600 Kč a bezproblémový dárce může chodit na odběry dvakrát do měsíce.

Video: Firmy HC Dukla Jihlava a Cara Plasma uzavřely spolupráci

Autor videa: Tomáš Lysý