Legenda pomáhá: Dukla vzdá hold Jiřímu Holíkovi

26.01.2020 / Vladimír Šťastný

V dalším ročníku projektu Legenda pomáhá, což je společný projekt Nadačního fondu Ivana Hlinky, Českého svazu ledního hokeje a agentury BPA Sport marketing neobléknou kluby dres s podobiznou Ivana Hlinky, ale samy si mohly vybrat svou legendu. V případě Dukly Jihlava se jedná o legendárního hokejistu Jiřího Holíka.

Jeho tvář bude zdobit dres Dukly při domácím soutěžním utkání 46. kola Chance ligy proti týmu LHK Jestřábi Prostějov. Hrát se bude v pondělí 27. ledna 2020 od 17.30 v CZ LOKO Aréně v Jihlavě.

Projekt Legenda pomáhá spojil české kluby poprvé už v sezoně 2016/17, kdy celky nastupovaly s Ivanem Hlinkou na hrudi. Kluby napříč Tipsport extraligou, Chance ligou a 2. ligou nastoupí tentokrát ve svých soutěžních zápasech s podobiznou zvolené legendy klubu na dresu. Ve speciální sadě dresů odehrají první třetinu a následně se dresy budou dražit. Výtěžek poputuje na Nadační fond Ivana Hlinky.

Tuto vizuální podobu budou mít dresy Dukly v rámci projektu Legenda pomáhá

Proč Jiří Holík?

Jiří Holík patří k legendám nejenom jihlavského a československého hokeje, ale ve své době byl hvězdou světového formátu. Rodák z Havlíčkova Brodu (tehdy Německý Brod – pozn. red.), přišel do Dukly v roce 1963 jako devatenáctiletý a působil zde do roku 1978. Konec kariéry do roku 1985 dohrál v Německu a Rakousku.

Za Duklu Jihlava odehrál 553 utkání, v nichž střelil 282 branek a dosáhl na 204 asistencí. S klubem z Vysočiny se stal sedmkrát mistrem Československa. Za reprezentaci odehrál rekordních 319 zápasů, ve kterých vstřelil 132 gólů. Je trojnásobným mistrem světa a dvojnásobným stříbrným medailistou z olympijských her. Roku 1999 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace, do Síně slávy českého hokeje potom vstoupil v roce 2008.

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina – Jiří Holík

Článek k 75. narozeninám Jiřího Holíka

Jiří Holík dostal na začátku sezony 2019/2020 svůj dres k 75. narozeninám

Následně se spolu s další legendou Dominikem Haškem podepisoval fanouškům. Foto: Tomáš Lysý