Z pozice totálního outsidera nyní můžeme postoupit do play-off, říká Štěpán Moravec

29.01.2020 / Tomáš Lysý

Dlouhodobý turnaj O pohár DHL juniorům Dukly nevyšel. Tým, který nejprve vedl Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem a po trenérské výměně s dorostem převzal Štěpán Moravec s Janem Dršatou, bohužel skončil na posledním místě. Nyní je ale toto umístění zapomenuto, již ve středu 29. ledna startuje nejstarší mládežnické kategorii Dukly Superpohár DHL, ve kterém bude hrát devatenáct týmů o osm volných míst pro čtvrtfinále. „S kluky jsme si o tom povídali v kabině a chceme postoupit. Vše je otázka zdravotního stavu hráčů, posunů hokejistů do A-týmu nebo z dorostu k nám. Je tam spousta faktorů, ale chceme se o dvě místa poprat, protože jejich dosažení je reálné,“ hlásí odhodlaně trenér juniorky Štěpán Moravec.

Juniorský tým vede Štěpán Moravec od začátku října, konkrétně od desátého zápasu sezony, který byl na programu 10. října 2019. Do konce dlouhodobého turnaje O pohár DHL zapsali junioři pod novým trenérským duem Štěpán Moravec – Jan Dršata šest výher, v dalších čtyřech utkáních brali bod za porážku v prodloužení nebo na nájezdy. „Trošku jsme věřili a čekali, že to zvedneme více, což se nám bohužel nevydařilo. Troufnu si říct, že jsme odehráli pár dobrých utkání, ve kterých jsme nebodovali. Odehráli jsme také pár dost dobrých utkání, kde jsme body urvali. Výkony měly stoupající tendenci, ale vždycky nám do nich něco vlezlo, ať už nějaká marodka nebo nějaká zranění. Hodně jsme byli nucení hýbat se sestavou, což nám dost ubližuje. V poslední době šly výkony nahoru a doufám, že to přeneseme dále,“ říká Štěpán Moravec a poukazuje na konec turnaje, kde Dukla z pěti zápasů čtyřikrát bodovala a tři z nich vyhrála.

Nyní začíná juniorům zcela nová část sezony, ve které je devatenáct celků rozděleno bez územního principu do pěti skupin (jedna z nich je čtyřčlenná) a z každé skupiny postoupí nejlepší dva týmy do čtvrtfinále play-off. Bodový zisk z dlouhodobé části se nezapočítává, jedná se o samostatnou část sezony. „Bohužel tabulkové postavení bylo takové, jaké bylo, ale v aktuálním skupinovém rozlosování nehraje žádnou roli. Z pozice totálního outsidera jsme skočili do pozice, kdy můžeme postoupit do play-off, což je super. S kluky si o tom povídáme v kabině a postoupit chceme. Bude to otázkou zdravotního stavu hráčů, posunů hokejistů z juniorky do A-týmu nebo z dorostu do juniorky. Je to spousta faktorů. Ale chceme se o dvě místa poprat. Čeká nás osm zápasů, je to krátká doba a každý zápas musíme hrát na krev. První dvě místa jsou reálná,“ myslí si kouč juniorů, jenž v Jihlavě pracuje již od roku 2012.

Rozdělení týmů do skupin:

Skupina A: Karlovy Vary, Kladno, Litvínov, Slavia, Sparta
Skupina B: České Budějovice, Chomutov, Mladá Boleslav, Plzeň, Salzburg
Skupina C: Hradec Králové, Jihlava, Liberec, Olomouc, Třinec
Skupina D:Brno, Pardubice, Vítkovice, Zlín

Rozpis zápasů juniorů Dukly

Trenér také oceňuje aktuální spolupráci s A-týmem, kde je realizován projekt junior měsíce. Nejlepší juniorský hráč, který má samozřejmě odpovídající školní výsledky, dostane totiž šanci v Áčku Dukly. „Věřím, že je to pro kluky parádní projekt. Je vždycky na hráči, zda si ho vezme za své. Momentálně během tréninku vidíme pár kluků, kteří chtějí bojovat a že si za tím jdou. Samozřejmě máme hráče, kteří jsou na tom herně lépe, ale proto je zde i prvek školy, který do finálního rozhodnutí šáhne a udělá řez, jestli juniorem měsíce bude ten nebo ten. Není to tedy jen o výkonnosti. Junior měsíce je bezvadný projekt. Nyní před sebou máme vítěze, který za tím cíleně šel a možná to bude překvapení,“ usmívá se Štěpán Moravec.

V A-týmu je nyní hned osm juniorů, přičemž šest z nich již zasáhlo alespoň do jednoho zápasu (Chaloupek, V. Brož, Černohorský, Chlubna, Juda, Vyvial) a další dva byli gólmanskou dvojkou při seniorských zápasech Dukly (Krejčí, Maláč). Je Štěpán Moravec rád, že tolik hráčů je schopno prosadit se do jihlavského Áčka? „To je důvod naší práce, aby kluci šli dál a zkusili si vyšší kategorii. Je super, že Viktor Ujčík a Karel Nekvasil jim dveře do A-týmu otevřeli. Všichni kluci, co v Áčku byli, šanci chytli a byli tam opakovaně, takže spokojenost s nimi asi je. Tito hráči jsou pro nás v juniorce rozdíloví a když je máme, tak jsme rádi – zvedne se kvalita zápasu, tréninku. Když A-tým zavolá, že si je bere, tak samozřejmě má přednost. Je proto dobře, že juniorka je tahle rozlosovaná a nehrozí sestup, takže s tím takto můžeme pracovat a nemusíme se ničeho bát,“ uzavírá rozhovor osmatřicetiletý kouč.

Junioři 2020: Štěpán Moravec o sezoně a před Superpohárem

Autor videa: Tomáš Lysý