Jihlavskou obranu vyztuží Daniel Bukač

31.01.2020 / Tomáš Lysý

Dukla získala v poslední den přestupního období posilu do obrany. Je jím 196 centimetrů vysoký zadák Daniel Bukač, který přichází z Liberce, resp. z Benátek nad Jizerou jakožto farmářského týmu Bílých Tygrů. Dukla jeho příchodem reaguje i na zdravotní problémy v obraně, jelikož poslední zápas vinou zranění neodehráli Jan Pohl a Robin Staněk. Mimo hru je bohužel i Lukáš Mareš, který ve Frýdku-Místku nastoupil poprvé po dvouměsíční pauze a podal výborný výkon, ovšem v závěru zápasu při blokování střely utrpěl zlomeninu prstu.

„Daniel Bukač je velký bek a mladý kluk, který chce hrát hokej a nebojí se rozehrávky. Zajímali jsme se o něj, dále jsme si ho všimli ve vzájemném zápasu. Je schopný odehrát přesilovky i oslabení. Navíc potřebujeme nějakou výšku a kila v předbrakovém prostoru, abychom dokázali odtlačit hráče soupeře a čistit prostor před brankářem,“ sděluje hlavní trenér Dukly Viktor Ujčík.

Mostecký rodák Daniel Bukač nastupoval v mládežnických týmech Chomutova, ve kterém působil až do konce sezony 2015/2016. Následně odešel do zámoří, kde hrál dva roky Western Hockey League za kanadský tým Brandon Wheat Kings a loni oblékal dres týmu Niagara Ice Dogs v Ontario Hockey League.

Daniel Bukač (vlevo) v jihlavském dresu během přátelského utkání mladých adeptů národního týmu proti Dukle v přípravě na sezonu 2019/2020.

Foto: Markéta Křížová

Pozorným fanouškům jistě neuteklo, že je jméno Daniela Bukače spojeno s reprezentací. Postupně prošel nejmladším výběrem, za sedmnáctku hrál prestižní World Hockey Challenge (sezona 2015/2016), o rok později se představil na mistrovství světa hráčů do 18 let a loni reprezentoval dres se lvem ve znaku na juniorském mistrovství světa.

Před letošní sezonou se vrátil do českých soutěží. Nikoliv však do Chomutova, ale šikovného praváka získali liberečtí Bílí Tygři. Za ně odehrál jeden zápas, výrazně více prostoru dostával v dresu Benátek nad Jizerou, kde je z hlediska produktivity třetím nejlepším bekem a druhým nejlépe střílejícím. (29 zápasů, 3+7). Průměrný čas na ledě mel 18:39 minuty. V letošní sezoně nastoupil proti svému novému klubu dvakrát, přičemž v posledním vzájemném utkání v polovině ledna při porážce 1:4 otevíral za Benátky skóre. V Jihlavě bude nosit dres s číslem 82.

Přesuny na trase Benátky (resp. Liberec) – Jihlava jsou v posledních sezonách časté. Jako první přišel do Dukly z této adresy útočník Josef Skořepa (před sezonou 2015/2016), o rok později se do Dukly přesunuli obránce David Kajínek a Jiří Říha. Loni v jihlavském dresu nastupoval také Dominik Hrníčko. Opačným směrem zamířili např. Adam Najman nebo Adam Musil. A pokud půjdeme hodně dopodrobna, za Liberec nyní chytá gólman Dominik Hrachovina, který v ročnících 2005/2006 a 2006/2007 hrál za žákovské kategorie Dukly (za šestou a sedmou třídu dohromady 51 utkání).

Aktuální soupiska a realizační tým Áčka Dukly Jihlava

Foto: Nela Dittrichová