Jihlavské krasobruslařky úspěšně reprezentovaly na závodech v Chorvatsku

03.02.2020 / Tomáš Lysý

Tři týmy synchronizovaného bruslení z oddílu DUKLA Jihlava – mládež, z.s. se úspěšně zúčastnily 16. ročníku mezinárodních závodů Zagreb Snowflakes Trophy v Chorvatsku. Jihlavské krasobruslařky se připravují velmi poctivě, na ledě i na suchu. Na velmi dobře obsazené soutěži se projevily pravidelné tréninky, balet i fitness. Sešly se zde špičkové týmy z celého světa. Nejlepší byly tradičně týmy z Finska, Kanady a USA, vynikající úroveň dosahovalo Švédsko, Itálie a Austrálie. Spřátelené týmy z Maďarska, Chorvatska, Rakouska a České republiky zde potvrdily kvalitu, kterou pravidelně předvádí v Jihlavě na soutěži Jihlavský ježek (letos proběhne 21.3.2020).

A jaké jsme měli výsledky? Ty nejlepší. Tým Tempo zvítězil v kategorii mladšího žactva (Juvenile), jako jedinému z jedenácti českých týmů nám hrála česká hymna a celý stadion nám tleskal. Byl to úžasný okamžik. Tým Tempo zaujal svoji nápaditou jízdou na téma Cirkus a vyhrál tak velký závod, je to super!

V kategorii žactva (Basic Novice) se vylepšil od posledních závodů v Brně jihlavský tým Trend. Na hudbu Zorro si získal od rozhodčích velmi dobré čtvrté místo. Je to veliké zlepšení a motivace.

Kategorie Advanced Novice, ve které soutěží další jihlavský tým Gemini, je velmi těžká. Je to příprava na juniorskou kategorii ISU, jsou zde velmi obtížné prvky a obrovská konkurence z nejlepších zemí, které se synchronizovanému bruslení ve světě věnují – Finsko, Švédsko, Itálie.. Gemini zajely svoji volnou jízdu velmi dobře, umístily se na pátém místě.

Chorvaté často organizují i mistrovství světa a jsou velmi pozorní hostitelé. „Jezdíme do Záhřebu velmi rádi a mohu potvrdit, že zde často slavíme úspěch. Rozhodčí z USA, Kanady, Finska a dalších zemí jsou nezaujatí, ocení naše plně obsazené týmy, nápaditost choreografie a kostýmy, které nám korespondují s hudebním doprovodem. Je to velká radost, soutěžit v takovém prostředí. Já sama jsem zde bruslila na MS 2004, za rakouský tým, a mám doposud krásné vzpomínky,“ říká trenérka Linda Haferníková

Vítězný jihlavský tým TEMPO v kategorii mladšího žactva Juvenile. Foto: Linda Haferníková