Jihlavské krasobruslení slaví úspěchy

06.02.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavské krasobruslařky bodovaly po Novém roce na soutěžích u nás i v zahraničí. Na 16. ročníku Zagreb Snowflakes Trophy dokázal žákovský tým Tempo (Juvenile) zvítězit. Další žákovský tým Trend (Basic Novice) získal čtvrté místo a zanechal za sebou mnoho týmů. Gemini (Advanced Novice) se velmi dobře umístil na pátém místě v konkurenci vynikajících týmů z Finska, Švédska, Itálie a dalších. Na soutěži jihlavské krasobruslařky sledovaly i ISU kategorie juniorek a seniorek, kde se ukázali favoriti a kandidáti na mistry světa (USA, Kanada, Finsko ad.)

„Zagreb Snowflakes Trophy je vyhlášený ISU závod v synchronizovaném bruslení. Pravidelně se zde sjíždí týmy z USA, Kanady, Ruska, Švédska, Finska, Itálie, Austrálie, Rakouska, Německa… Chorvaté jsou výborní organizátoři. Často také pořádají mistrovství světa. Byla to čest a radost reprezentovat Jihlavu na tak velké soutěži, navíc vyhrát a užít si důstojného okamžiku, kdy nám hráli českou hymnu. Je to velký úspěch jihlavského krasobruslení,“ říká trenérka jihlavského krasobruslení Linda Haferníková.

O minulém víkendu se jihlavský oddíl představil na soutěži Synchro Cup Pardubice. Pět jihlavských týmů na sebe upozornilo v tom nejlepším světle. Zlato – zlato – stříbro – stříbro – bronz. „Náš nejmladší tým Prima vyhrál své první zlato, po smůle v Brně, kde se nám během jízdy zranila bruslařka, jsme dokázaly, že naše volná jízda na hudbu z oblíbené pohádky “Tři oříšky pro Popelku“ splňuje všechny aspekty na nejvyšší ohodnocení v kategorii Pre-Juvenile,“ sděluje Linda Haferníková.

Tým Tempo (mladší žactvo - Juvenile) byl po vítězství v Záhřebu očekávaným favoritem soutěže. Předvedl výbornou jízdu na téma „Cirkus“ a získal stříbro. Velký pokrok ukázal tým žactva (Basic Novice) tým Trend. Porazil domácí favoritky a získal také stříbro, předvedl bezchybnou jízdu na téma „Zorro“. Tým žactva A (Advanced Novice) – Gemini – nemá v ČR soupeře, vyhledává jej proto na zahraničních soutěžích. Tato kategorie je obtížná svojí náplní a také požadavky na dostatečný počet bruslařek a náhradnic (min 16 + 4). „Jsme v ČR jediný tým, který tyto zásadní podmínky splňuje. Rozhodli jsme se pro Gemini vytvořit konkurenční prostředí a přihlásit je do kategorie Mixed Age, kde je stejná náplň prvků volné jízdy, ale závodí zde již většinou dospělí,“ upřesňuje jihlavská trenérka.

Ve stejné kategorii soutěžil i další jihlavský tým Ice Flowers. V této kategorii dokázaly Gemini zvítězit, a tak se do Jihlavy veze další zlato a od týmu Ice Flowers bronz. Jihlavská výprava na sebe velmi upozornila svými úspěchy a kvalitou. Pro trenérky a vedoucí týmů je to vysoké ocenění jejich dlouhodobé práce s dětmi.

„Čekají nás další závody, a to v Drážďanech (21/2/20) a v St. Pöltenu (29/2/20). Největší akcí sezony bude tradičně Jihlavský ježek, v sobotu 21. března 2020. V současné době se už přihlásilo mnoho zahraničních a českých týmů z celkem devět států Evropy. Organizace bude jako vždy velmi náročná, ale díky zkušenostem z předešlých ročníků, zkušeným trenérkám a vedoucím, díky pomoci dobrovolníků z řad rodičů a přátel oddílu krasobruslení DUKLA Jihlava – mládež, z.s., které tímto zvu do organizačního týmu, to opět zvládneme. Chystáme hezkou exhibici na zahajovací ceremoniál a mohu Vám slíbit opravdu velmi bohatou účast zahraničních týmů – atmosféra je pro nás to nejdůležitější, aby se u nás cítili všichni dobře,“ zve všechny na jihlavské krasobruslařské závody Linda Haferníková.