Jsem spíše specialista na oslabení, což mi také neuškodí, hlásí Tolja Protasenja

16.02.2020 / Tomáš Lysý

Deset zápasů čekal po svém návratu na branku. V jedenáctém se prosadil. Anatolij Protasenja ve třetí třetině definitivně zlomil ústecký odpor, když zvyšoval na 4:1 a stvrdil tři body pro Duklu. Je to už nějaký pátek, co dal naposledy branku za svůj mateřský tým, ale pamatuje si přesně: „Jasně, že si vzpomínám. Byl to první extraligový gól, co jsme se vrátili do extraligy. Pamatuji si to moc dobře – doma proti Boleslavi v přesilovce,“ hlásí vysoký forvard.

Vývoj utkání byl pro Duklu velmi slušný, již v deváté minutě totiž vedla 3:0, když se z přesilovek trefil Josef Skořepa, Tomáš Chlubna a následně se prosadil i Jan Pohl. „No tak první třetina byla dobrá, aktivní hrou jsme si vysloužili fauly a dali jsme góly z přesilovek. Dobrý začátek, vedení 3:0 doma. Mohli jsme přidat další branky, ale to se nestalo. Ve druhé třetině jsme trošku polevili, možná i v hlavách. Mysleli jsme si, že zápas nějak dotáhneme do konce. Ale takhle to nemůže být, takže jsme si k tomu o přestávce něco řekli. Třetí třetina zase byla lepší než ta druhá. Dali jsme dva góly a bylo to v klidu dohrané,“ ohlíží se Anatolij Protasenja za šedesáti minutami, které přinesly pátou výhru proti Ústí v sezoně.

Ve druhé třetině ale nebylo Dukle úplně dobře. Jak správně řekl vysoký forvard, Jihlava vypadla z role a Slovan snížil na 1:3. Kontaktní branku ale Ústí nevstřelilo, naopak prosadili se domácí. Tolja totiž zvyšoval v 52. minutě na 4:1. „Tak tam byl blbec Chlup (Tomáš Chlubna, pozn. aut.), protože jsem mu ve střídání dvakrát dal přihrávku. Tam měl dát gól on a radovat se. Bohužel nedal to. Pak někdo vystřelil na branku, Fronky mi přihrál a jejich bek mi šel pod nohy, tak jsem musel vystřelit někam nahoru a trefil jsem to do víka. Pak dal Peky gól a zápas byl rozhodnutý,“ popisuje dvě slepené branky na 4:1 a 5:1.

Poprvé po svém návratu si tak užil skandování svého jména Tolja, Tolja. Určitě to pro něj bylo příjemné, což potvrdil. „Bylo to příjemné. Jak jsem se vrátil, hraju ve čtvrté lajně, která má za úkol hlavně bránit, nedostat gól a vybojovat nějaké fauly. Jsem spíše specialista na oslabení, což mi také neuškodí. Mám tam prostě jiné funkce. Tentokrát jsem dostal šanci ve třetím útoku, protože Kuba Illéš se zranil na tréninku. Jsem rád, že jsem dal branku,“ těší vyhlášeného střelce, kterému to tam snad nyní začne padat. „Gól doma potěší. Viděl jí můj syn nebo nevím, jestli viděl, ale třeba slyšel, když mě vyvolávali. Příjemné pocity,“ připomíná, že v hledišti byla jeho přítelkyně i s malým synkem.

Anatolij Protasenja po výhře nad Ústím

Svou premiéru za A-tým si odbyl junior měsíce Daniel Piskač. Jaké byly jeho pocity? „Tak jako jo, bylo to pěkné. Moc jsem si to užil a před tolika fanoušky se hraje krásně,“ říká osmnáctiletý obránce, který den před utkáním prozradil, že při prvním utkání v profesionálním hokeji asi bude trošku nervózní. „No, nervozita byla velká, celou první třetinu se mi hrálo špatně. Potom už začala odeznívat a hrálo se mi lépe. První třetina byla opravdu těžká, měl jsem těžké nohy a nikdy jsem tolik lidí na zápasu neviděl. Pak už se hrálo lépe, ale první třetina byla rozkoukávací,“ přiznává sympaticky odchovanec hokeje ve Světlé nad Sázavou.

Právě ve Světlé si odbyl premiéru v seniorském hokeji a naskočil také do zápasů v Pelhřimově, který hraje druhou ligu. Jaký je to rozdíl? „Hokej je rychlejší a kluci jsou ještě více šikovnější než v lize druhé. Umí si to dát z jedničky a jak vidí prostory, kam nahrát… To je úplně neuvěřitelné,“ rozplývá se nad uměním svých spoluhráčů Daniel Piskač, který hrál v obranné dvojici s Danielem Kolářem a strávil na ledě šestnáct a půl minuty. „Každá minuta, co se stráví na ledě, je dobrá. S Danielem Kolářem se mi hrálo výborně, protože je to zkušený bek. Takže super,“ zakončuje „Pisky“

Daniel Piskač hodnotí výhru nad Ústím

Tisková konference: Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava)

Ohlasy Jaroslava Roubíka (Hokej Ústí nad Labem s.r.o.): Dnešní zápas jsme si prohráli v první třetině. Jihlava měla výborný nástup, využila dvě přesilovky a pak dala gól ve hře čtyři na čtyři. Půlku zápasu byla Dukla mnohem lepší než my a zasloužila si vyhrávat. Potom jsme dali jednu branku, hra se trošku srovnala a bylo to asi našimi třemi přesilovkami za sebou, přičemž Jihlava ztratila tempo. Měli jsme šanci na dobrý výsledek, který jsme si promarnili, protože jsme nedali tři gólovky. Naopak Jihlava dala během minuty dvě branky, odskočila nám a zápas si do konce pohlídala.

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. 5:1

Autor videa: HZStv1