Šlágr kola v Jihlavě, přijedou ústečtí Lvi

15.09.2005 / Lucie Vítková

Další ostrý soupeř pro jihlavskou Duklu! Na Horáckém stadiónu se představí favorit první ligy, tým HC Slovan Ústečtí Lvi. Zatímco Dukla zaznamenala výtečný start do soutěže a okupuje první příčku tabulky, Lvům se v úvodu nedaří. S pouhými pěti body se mužstvo s ambicemi na extraligu krčí na sedmém místě. Zvednou se Lvi právě v Jihlavě? Pojďtě pomoci Dukle sérii nezdarů Slovanu prodloužit v sobotu od 17:30!
První kroky hokeje v Ústí nad Labem se vážou k roku 1945, kdy parta nadšenců založila první hokejový tým. O jedenáct let později vyhrálo mužstvo kvalifikaci o postup do tehdejší druhé ligy, kterou hrálo do roku 1972. Následně došlo k reorganizaci soutěží, vytvořila se I. Národní hokejová liga. Klub podstoupil náročnou hokejovou kvalifikaci o účast v I. NHL a byl velmi úspěšný.

Od sezóny 1986/87 se začal ústecký hokej dostávat do krize. O rok později se již nevyhnul baráži a utopil se v druholigových vodách. Přestože ve třetí nejvyšší domácí soutěži předvádělo Ústí dobré výkony, zpět do I. ligy se vyhouplo až v roce 1993. Sezóna 1993/94 byla v novodobé historii klubu zatím nejúspěšnější. Po základní a nadstavbové části se Slovan umístil na 5. místě. Po sezóně 1997/98 byl klub nucen pro vleklé finanční potíže soutěž odprodat do Chomutova a v následující sezóně se zachránil před pádem do oblastního přeboru až několik kol před koncem soutěže.

V roce 1999/00 probruslil kádr Ústí nad Labem druhou ligou s obrovským náskokem, zadařilo se také v play off a mužstvo vítězně postoupilo zpět do první hokejové ligy. Tam hned první rok předvedl tým v úvodu velkou jízdu, ale brzy narazil a propadal se tabulkou stále níže. Po velmi dramatickém průběhu barážové série Slovan příslušnost v I. lize potvrdil a setrvává v ní dodnes.

Ústecký Slovan, druhý celek uplynulého ročníku první ligy, letos myslí na cíle nejvyšší. Chce se poprat poprvé v historii o extraligovou příslušnost. Smělé cíle vyhlašují Lvi již několikátý rok, ale právě letos se jim naskýtá šance největší.

Vedení severočeského klubu společně s lodivodem Hynkem dali hlavy dohromady a přes léto přivedli do Ústí hned několik posil, kteří by měli být patentem na úspěch. Mezi hvězdy se dozajista budou řadit Robert Kysela z Kladna, Milan Antoš ze Slavie nebo například zadák Daniel Zápotočný. Vepředu by měl vypomoci také Tomáš Klimt. V brankovišti bude Lvi držet nad vodou ostřílený Sáblík.

Ovšem ne vždy se vše podaří, jak si lidé malují. Svěřenci trenéra Hynka se v prvních kolech spíše trápí. Po úvodním skalpu slabé Třebíče přišly dvě remízy. V Mladé Boleslavi Lvi prohrávali již o dvě branky, ale v závěru zatli drápy a vybojovali alespoň remízu 3:3. Opačný průběh je psán k poslednímu klání. Ve Lví Areně domácí hokejisté vedli po první třetině již 2:0, ale bojovná Sareza se nevzdala a zápas dovedla do prodloužení, po kterém zůstal na časoměřiči výsledek 2:2.

Poslední zápas HC Slovan Ústečtí Lvi:
Ústí nad Labem – Sareza Ostrava 2:2 po prodl. (2:0, 0:1, 0:1) Branky a nahrávky: 2. Kysela (Slížek, Kuchler), 4. Pazourek (Antoš) - 37. Baranyk (Polák), 47. Sochorek (Šebesta, Janeček). Rozhodčí: Vlček - Lhotský, Svoboda J. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 44:26. Diváci: 2200.
Sestava Ústí: Sáblík - Drábek, Vála, Klobouček, Kudrna, Mazanec, Pavlas, Grof, Zápotočný - Jankových, Sýkora, Kudrna - Fink, Pazourek, Antoš - Kysela, Slížek, Kuchler - Buďa, Klimt, Lopuski.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava 2:3 po prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1) Branky: 8. Kříž (Bouz), 13. Hebar (Šmach) - 7. Hodek (Bakus, Duben), 47. Rytnauer (Hodek, Malena), 63. Rytnauer. Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 5:8 navíc Ministr (OLO) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 650. Střely na branku: 32:33.
Sestava Dukly: Suchan - Šmarda, Malena, Dobrovolný, Pospíšil, Duben, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hodek - Polák, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Hlouch, Havel - Fiedler, Dušátko, Blanár.

Utkání startuje na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě v sobotu 17.9.2005. Úvodní vhazování je naplánováno na 17:30. Přijďte podpořit rozjetou Duklu a svými hlasivkami ji pomoci k dalšímu vítězství!