Dorostenci Dukly mají pět kol před koncem nadstavby záchranu ve svých rukou

27.02.2020 / Tomáš Lysý

Stačil jediný bod a záchranářské starosti by dorostenci Dukly vůbec nemuseli řešit. Po špatném vstupu do ELIOD extraligy dorostu ale přišel jejich mocný finiš pozdě a postup do A-nadstavby, která nejenže znamenala boje o play-off, ale hlavně jistotu záchrany, utekl Jihlavě o bod. Nyní tak červenožlutí bojují o udržení v B-nadstavbě, kde se od jejího počátku pohybují v první čtyřce tabulky. A právě první čtyři místa jsou extrémně důležitá – znamenají totiž přímou záchranu a vyhnutí se ošidnému play-down. Pojďme se v článku podívat za systémem B-nadstavby a kudy vede cesta k udržení Dukly v extralize.

Nejvyšší česká dorostenecká soutěž v příští sezoně zeštíhlí z 30 týmů na 24. Šest týmů z nejvyšší soutěže spadne v play-out, naopak dva vítězové play-out budou bojovat o záchranu v baráži. Do konce B-nadstavby, kterou všech dvanáct celků začalo bodově od nuly, zbývá posledních pět kol.

Tabulka ELIOD Extraligy dorostu 2019/20 – Nadstavba B o udržení

Nejlepší výchozí pozici v boj o první čtyři místa, které znamenají jistotu záchrany, má Vsetín se 38 body. O tři body za ním následuje Motor České Budějovice a Dukla, další dva body zpět je Poruba. Reálnou šanci na první čtyřku má ještě pátý Tábor, který nasbíral 31 bodů. Samozřejmě přímá cesta k záchraně existuje i pro Třemošnou, Techniku, Šumperk a Kobru, ovšem je spíše jen v rovině teorie.

K naprosto jisté záchraně bez ohledu na cokoliv jiného potřebuje Dukla uhrát 12 bodů z 15 možných. Toto číslo bude ale reálně menší, neboť Vsetín, Motor České Budějovice, Jihlava, Tábor i Poruba nastoupí v několika zápasech vzájemně proti sobě. Červenožlutí nyní potřebují zvládnout sobotní 18. kolo nadstavby, kdy doma hostí Techniku Brno. Pokud jí porazí za tři body, již nemohou skončit v tabulce hůře než brněnský tým. Plný bodový zisk by měl být proti Technice jasným cílem, Jihlavu poté čeká těžký závěr nadstavby, kdy se utká se všemi svými přímými konkurenty od prvního do pátého místa a navíc hraje jen jednou doma (proti Vsetínu).

Rozlosování posledních pěti kol prvních šesti týmů tabulky
(tučně jsou označené vzájemné zápasy)

Vsetín: venku Poruba, venku Technika, venku Jihlava, doma Šumperk, doma Olomouc
Motor: venku Kobra, venku Hvězda, venku Tábor, doma Technika, doma Dukla
Dukla: doma Technika, venku Poruba, doma Vsetín, venku Tábor, venku Motor
Tábor: venku Hvězda, venku Kobra, doma Motor, doma Jihlava, doma Technika
Poruba: doma Vsetín, doma Jihlava, doma Technika, doma Olomouc, doma Šumperk
Třemošná: venku PZ Kladno, venku Šumperk, venku Olomouc, doma Kobra, doma Hvězda.

Play-down o 5.-12. místo, baráž

Existuje bohužel i horší varianta, tedy ta, že se Dukla do první čtyřky nevejde. Hrozbu automatického sestupu to ale ještě neznamená.

Týmy na 5. – 12. místě po konci nadstavbové části sehrají dvoukolové play-down, čili obdobu play-off, pouze sestupovou. Osm celků v prvním kole vytvoří čtyři dvojice a tedy čtyři série. Systém je jednoduchý:
pátý tým proti dvanáctému
šestý tým proti jedenáctému
sedmý tým proti desátému
osmý tým proti devátému.
Všechny čtyři série se odehrají na dvě vítězná utkání, přičemž čtyři poražené celky v sérii sestupují do Ligy dorostu.

Vítězové série nebudou mít ani zdaleka stále jistou záchranu. Ve druhém kole play-down tyto čtyři týmy vytvoří dvě dvojice, tedy dvě série. Poražení sestupují do Ligy dorostu (tedy oněch šest sestupujících týmů, 4+2), dva vítěze čeká ošidná baráž.

Ta nebude hrána tabulkově, jak bývá zvykem třeba v Tipsport extralize ledního hokeje, ale na dvě vítězná utkání. Lepší tým z extraligy narazí na horší tým z první ligy a horší tým z extraligy půjde do bitvy o žití a nežití proti lepšímu družstvu z první ligy. Vítězové si zajistí právo hrát dorosteneckou extraligu pro sezonu 2020/2021.