1:8
(0:3, 0:4, 1:1)

Junioři v důležitém utkání z hlediska postupu dostali od Třince osmibrankový nářez

29.02.2020 / Tomáš Lysý

První šanci důležitého zápasu juniorů mezi Duklou a Třincem měli Jihlavští, ale skórovat nedokázali a to jako by jen předznamenalo, jak se zápas bude vyvíjet. Gólové příležitosti měly v prvním dějství oba týmy, jenže Oceláři se, na rozdíl od Dukly, dokázali prosadit hned třikrát. Ve druhé dvacetiminutovce dominance soupeře pokračovala dalšími čtyřmi brankami, přičemž za stavu 0:6 vystřídal Ondřeje Chaloupka debutant v brance Dukly Lukáš Malant. Ve třetím dějství se jako první opět prosadili Třinečtí a těžký jihlavský debakl lehce zmírnil Martin Zadražil - 1:8.
29.02.2020 12:00, DHL Superpohár - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek (34. Malant) – Černohorský, Piskač, Smolko, Dvořák, Grauer, Trávník – Čermák, Juda, Fiala – Doležal, Krajíček, Pětník – Vyvial, Zadražil, Barák
1

HC Oceláři Třinec

Švančara – Jenáček, Homola, Cienciala, Vacula, Radzienciak, Šulák – Geidl, Havránek, Matiaško – Krč, Matěj, Ramik – Konečný, Pastor, Jobánek – Mastič, Stránský, Mikler
8
Branky a nahrávky: 53. Zadražil (Krajíček) – 5. Stránský (Vacula, Mastič), 9. Havránek (Geidl), 13. Jenáček, 24. Havránek (Geidl), 24. Ramík (Krč), 34. Jobánek (Konečný), 40. Stránský (Jenáček, Mastič), 48. Stránský (TS). Rozhodčí: Vrba – Polák, Smetková. Vyloučení: 4:6, navíc Barák (JIH) 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 33:55. Průběh utkání: 0:8, 1:8.

Průběh utkání

Pokud by se Jihlava v první minutě prosadila, celý zápas by se asi vyvíjel jinak. Domácí hokejisté, kteří tentokrát nemohli využít stabilního člena A-týmu Tomáše Chlubnu a Vítězslava Brože, kteří byli v nominaci pro podvečerní derby Chance Ligy na ledě Třebíče, měli v 55 sekundě velkou šanci. Střela Doležala byla sražena mezi kruhy, kde mohl do volné části branky dorážet Krajíček, ale trefil jen tyčku. Třinečtí zahrozili s koncem třetí minuty, kdy z podobné situace netrefil volnou klec Maxim Mastič. To ale hostům vadit nemuselo, neboť v čase 4:35 vedli. Domácí pětice nechala bez dozoru Adama Stránského, který si najel až před branku a prosadil se bekhendovým zakončením. O tři a půl minuty později bylo Dukle ještě hůře, neboť naopak po pravé straně nabruslil na kruh Marek Havránek a trefil se na vzdálenější tyčku.

Dukla se snažila s nepříznivým stavem něco udělat. Nejprve Pětníkův pokus hned po buly dobře zastavil Švančara, poté rychlá kombinace Baráka, Vyviala a z kruhů zakončujícího Piskače skončila těsně vedle pravé tyčky. Naopak třetí branka Ocelářů poslala domácí ještě více do kolen. Při přesilové hře sice Chaloupek dvakrát dobře zasáhl proti Matějovi, ovšem jeho spoluhráči si před brankou nepohlídali Šimona Jenáčka a ten se již prosadil. Když Jihlava nedokázala využití ani 66 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Hosté mohli jít do ještě vyššího vedení, ovšem Pastor byl při zakončení faulován a jeho trestné střílení, kdy zakončoval po ledě mezi betony, lapil Chaloupek. Poslední minuta hry nabídla ještě šanci Matiaška, kterou skvěle vykryl domácí gólman, a dva rychlé protiútoky Dukly. Leč Juda, Barák a poté ani Fiala se zblízka neprosadili - 0:3.

Vstup do druhé části měli hosté bleskový. V čase 23:41 zvýšil jejich vedení Nico Geidl. Havránkovu tvrdou střelu po přihrávce Šuláka ještě stačil Chaloupek vytěsnit, ovšem na dorážku Geidla, která byla možná ještě trošku tečovaná, už svou vyrážečkou nedosáhl. Hned po buly ujel do úniku Michal Ramík, prošel jihlavskými hráči neatakován až před domácího gólmana a jednoduše ho překonal. Nedá se říct, že by se Dukla nesnažila. Ale jejím nepřekonatelným problémem byl gólman Patrik Švančara, který vytáhl výborný zákrok i proti individuální akci Doležala. Naopak na druhé straně Chaloupek nedokázal ztlumit střelu Konečného, který vystřelil i v krkolomné pozici. Puk mu propadl k levému betonu a z dorážky se prosadil i Jonáš Jobánek.

Po šestém třineckém gólu ukončil svojí anabázi v brance Ondřej Chaloupek a nahradil jej Lukáš Malant, který se poprvé objevil v červenožlutých barvách. A hned byl v ohni střel. V čase 39:14 ale i on kapituloval, když sice střelu Adama Stránského z výborné pozice zblízka vyrazil. Autor střely ale zpoza branky nahodil kotouč do brankoviště, kde si ho domácí hráči srazili do sítě - 0:7.

Do třetí části šli jihlavští hokejisté hlavně s cílem nedostat potupnou desítku a na začátku třetiny přestáli oslabení. Další gól tak padl až v čase 47:17, kdy Oceláři dostali výhodu trestného střílení za faul Dvořáka na unikajícího Adama Stránského, který následně samostatný nájezd proměnil střelou pod betony Malanta. Jihlava pak opět nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři, nyní osmdesátisekundovou. Alespoň jedné branky se červenožlutí dočkali, když Krajíček přihrál mezi kruhy Martinu Zadražilovi a ten přesnou stranou zkazil Švančarovi radost z nuly. To však byla jen malá náplast na nedůstojný debakl - 1:8.

Tabulka před posledním hracím týdnem:

1. Třinec – 6 zápasů, 11 bodů
2. Olomouc – 6 zápasů, 11 bodů
3. Liberec – 7 zápasů, 9 bodů
4. Jihlava – 7 zápasů, 9 bodů
5. Mountfield HK, 6 zápasů, 8 bodů.

Postoupit tak může ještě kdokoliv. Zbývá sehrát:

Čtvrtek 5.3:
Liberec – Olomouc
Třinec – Mountfield HK

Sobota 7.3.:
Mountield HK – Jihlava
Olomouc – Třinec.

Ohlasy trenérů

Marek Malík (HC Oceláři Třinec): Utkání pro nás bylo velice úspěšné. Více než s výsledkem jsme ale spokojeni s předvedenou hrou, kdy jsme plno věcí dělali tak, jak jsme si řekli a v tomto zápasu to bylo nesmírně důležité. Vyplatilo se nám to i gólově, což nás těší. Vyjma pár chvil jsme měli zápas jasně pod kontrolou a dominovali jsme, za co jsme moc rádi.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Kdybych měl použít jedno slovo, tak řeknu: ostuda. Ale vůči divákům a čtenářům je vhodné říct toho více. Zažili jsme podobné trápení v koncovce minule v Liberci a dnes proti Třinci se to opakovalo. Dvakrát jsme nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři a to hovoří za vše. Realita zápasu byla taková, že třinečtí hráči byli všude rychlejší, ve všem lepší a navíc byli produktivní. My jsme dali za poslední dva zápasy jen dva góly a s tím těžko můžeme pomýšlet v hokeji na vítězství. Situaci ohledně postupu už nyní bohužel nemáme ve svých rukou. Budeme čekat, jak dopadnou čtvrteční zápasy a pokud budeme mít štěstí, můžeme ještě zabrat v Hradci Králové.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie