Hokej není jenom honění se za pukem, říká herec Martin Dejdar

15.03.2020 / Tomáš Lysý

Jedním z hostů Oldřich Válka při sobotní exhibici byl zástupce showbyznysu herec Martin Dejdar. Druhým pak Sagvan Tofi. Právě Martin Dejdar má k hokeji blízko i tím, že před zhruba patnácti lety hrál hlavní postavu Jana Króla v seriálu z hokejového prostředí Poslední sezona. Známý herec a bavič se ohlédl za exhibicí pořádanou v neděli 8.3.2020 a zároveň vysekl hokeji jako sportu krásnou poklonu: „Já se vždycky divím a jsem ochoten se hádat s lidmi, kteří říkají, že se hokejisté jenom honí za pukem, že je to jen sport, a že fanoušci jsou takoví atd. To přece není pravda. Hokej může nést velmi silný národní atribut. Když lidem, našim občanům, tu hrdost nedávají jiní lidé, kteří by ji měli dávat, třeba počínaje od prezidentů a jiných osobností, které nás vedou, a nikdo by jim nikdy takhle skandovat nešel, tak holt mají hokej. Sport lidem dává ten národní pocit, který v jiných zemích mají lidé třeba i z jiných věcí a tady to chybí. To je velký dík hokeji,“ pronesl krásnou řeč oblíbený herec.

„Já jsem na prosto spokojený, bylo to úžasné, ostatně jako každá akce tady v Jihlavě. Byl jsem zde již na několika, naposledy tuším na Zlatém utkání, jestli se nepletu a to bylo naprosto fantastické. Tady je největší pozitivum, že se sejdou tak kvalitní bývalí hráči a je to pro amatéra jako jsem já naprostá radost a čest se s nimi na ledě vůbec potkat. Člověk si potom váží toho, že ho mezi sebe vůbec vezmou, protože jim nemůžu konkurovat samozřejmě vůbec v ničem,“ začal vyprávění Martin a pokračoval: „Jedná se o úžasnou věc a já myslím, že je důležité pro mladé hráče, začínající hokejisty, ale i jenom pro diváky, aby si uvědomili, koho mají možnost vidět. Aby v sobě našli pocit určité úcty k lidem, kteří hráli hokej v době, kdy jejich výdělky byly o několik nul nižší, a přesto do toho dávali srdce a celý svůj život. To byli ti správní srdcaři. Já mám někdy pocit, že toto mnohým dnešním hráčům a někdy i rodičům chybí, a že pokora a úcta znamená strašně moc. To platí samozřejmě ve všech profesích, ve sportu, a třeba i v mé profesi.“

Další hvězdné trio z exhibice – zprava Sagvan Tofi, Lukáš Krpálek a Martin Dejdar. Foto: Nela Dittrichová

Jaký vlastně má Martin Dejdar vztah s Oldřichem Válkem? „My se potkáváme čas od času na podobných akcích a to je ten člověk, který je srdcař, z takových lidí čiší radost z hry. Ale nejenom z toho, že hraje hokej. Hokej sám o sobě je v České republice, ale především ještě v Československu, již od padesátých let jediný sport, který byl nositelem něčeho vyššího i politického i společenského poslání než jakýkoliv jiný sport. Vzpomeňme na roky 1968, 1969, 1972 a nakonec i na Nagano 1998. Přes hokej se mohly lidé ztotožňovat a vypustit vlastní frustraci z celé společenské situace, z celého dění tady,“ doplnil známý herec.

Martin Dejdar je známý svou láskou k hokeji a podle jeho slov za něj i bojuje. „Já se vždycky divím a jsem ochoten se hádat s lidmi, kteří říkají, že se hokejisté jenom honí za pukem, že je to jen sport, a že fanoušci jsou takoví atd. To přece není pravda. Hokej může nést velmi silný národní atribut. Když lidem, našim občanům, tu hrdost nedávají jiní lidé, kteří by ji měli dávat, třeba počínaje od prezidentů a jiných osobností, které nás vedou, a nikdo by jim nikdy takhle skandovat nešel, tak holt mají hokej. Sport lidem dává ten národní pocit, který v jiných zemích mají lidé třeba i z jiných věcí a tady to chybí. To je velký dík hokeji,“ vysvětlil.

Když se připravovala kartička na autogramiádu, tak v případě Martina Dejdara byla volba fotografie jasnou záležitostí. Je na ní jako Honza Król, hrdina ze seriálu Poslední sezona. Před natáčením seriálu musel herec hodně trénovat, bylo to i před sobotní Exhibicí? „My jsme měli den před touto exhibicí s našim týmem HC Olymp, který vznikl v seriálu Poslední sezona, jinou exhibici ve Studénce. Trénujeme s Olympem každý týden na Spartě a je tomu už patnáct let. Celou tu dobu hrajeme charitativní exhibice a dáváme dohromady peníze na dobročinné akce, v posledních letech na Nadační fond Kapka naděje a máme z toho velkou radost. Když jde potom člověk do nemocnice a vidí, čím může přispět a že se tím přitom vlastně baví, že se spojuje příjemné s užitečným, tak je to nejvíc co může být. Jsem rád, že třeba i hokejová Extraliga a národní tým se připojily a měly akci pro Kapku naděje,“ vysvětlil Martin Dejdar.

Charita rozhodně není hercovou neznámou, o čemž svědčí jeho další slova: „Tady je vidět, že jsme národ nesmírně empatický, protože když se něco podobného stane, tak lidi, i ti, kteří jak se říká, nemají co do huby, tak jsou schopni poslat poslední peníze na dobrou věc. Začalo to povodněmi a od té doby je to pokaždé, když je to třeba. To se mi na našem národu líbí a máme být na co hrdí. Pro nové generace je důležité mít hrdiny.“

Martin Dejdar je známou osobností, miluje sport a hokej. Kdyby měl někdy uspořádat svoji exhibici, kde by se hrála? „Já a vlastní exhibici (velký smích)? Tak to je vtipné! To by byla vážně velká exhibice, ale nevím, jestli by vůbec někdo přišel. (opět smích). Ale pokud by někdy došlo k tomu, že bychom do Jihlavy mohli přijet s týmem HC Olymp, tak budeme rádi. Vyzývám tím Old boys Jihlavy, ať nás pozvou a my si přijedeme zahrát,“ vyzval možného soupeře.

Na závěr povídání velký sportovní fanoušek Martin Dejdar popřál českému hokeji do dalších let. „Přál bych českému hokeji to, co jsem již řekl: Odvahu, čest, úctu a to, že nejde jen o peníze, ale předně o diváky, což bylo i na Oldově exhibici vidět. Je to prostě show, je to podobné jako moje řemeslo. Já sice nejdu do kabiny pro dres, ale jdu do šatny pro kostým. Tyto profese jsou si v tomto blízké. Pak jdu hrát, jsou tam diváci, když budu hrát špatně, nebudou tleskat, na hokejisty budou pískat. My musíme zkoušet, hokejisté musí trénovat. Hokejisty mohou vyměnit za miliony, ale jejich kariéra je krátká. Mě vymění třeba do Činoheráku a vezmu si jen nové kostýmy, ale zase můžu hrát třeba až do smrti. Takže namysleme jenom výsledek, na peníze a na NHL, ale na ten sport obecně,“ zakončil svojí krásnou řeč Martin Dejdar.

Martin Dejdar se na konci exhibice předvedl jako gentleman. Oldův zápas se konal 8.3., tedy na Mezinárodní den žen, a oblíbený herec za všechny účastníky exhibice všem ženám pogratuloval. Foto: Nela Dittrichová

Martin Dejdar o exhibici Oldřicha Válka

Autor videa: Tomáš Lysý