Olda je člověk, co má srdce na rukávu, říká Patrik Eliáš

17.03.2020 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Jednou z největších osobností exhibice Oldřicha Válka byl bezesporu útočník Patrik Eliáš. Odchovanec třebíčského hokeje hrál více než dvacet let zámořskou NHL v dresu New Jersey Devils a s tímto týmem dvakrát získal Stanley Cup. „Exhibice byla skvělá, jak pro nás hráče, tak i pro diváky a hlavně pro Oldu. Zasloužil si to. Oslava byla krásná, herně to vypadalo taky fajn, bylo to napínavé. Skvělá show, takže si myslím, že to byl povedený večer,“ okomentoval průběh exhibice hokejista, který v NHL odehrál 1402 zápasů.

Patrik Eliáš byl po skončení exhibičního zápasu vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu. „Je to samozřejmě milé, ale exhibice přece nebyla o tom. My jsme měli docela přísného trenéra, který pořád chtěl, abychom vyhrávali. Takže, když jsme se dostali do situace, že jsme o gól prohrávali, tak po nás chtěl, abychom přidali. Tak jsme se trošku snažili, aby hra měla lepší úroveň a aby to bylo napínavější i pro diváky,“ dodal.

Ještě nedávno profesionální hokejista zámořské NHL přijel na exhibici z Ameriky, což mu dalo trochu práce, aby vše klaplo, jak má. „V tomto případě šlo o načasování. Já hodně pendluji mezi Amerikou a Českem a teď jsem si to naplánoval i s návštěvou rodičů v Třebíči, odkud pocházím. Měl jsem to po cestě kousek zpátky domů. Jsem rád, že jsem zde byl. Potkal jsem se se spoustou hokejových legend a potkal jsem kamarády, se kterými jsem se neviděl třeba dvacet let. S Josefem Marhou jsme hráli v jedné pětce v mládežnické reprezentaci a od svých devatenácti let jsem ho neviděl. To bylo příjemné setkání. Celá akce a atmosféra byla podařená,“ konstatoval Patrik Eliáš.

Na slavnostní nástup Oldy Válka si Patrik Eliáš (vpravo) stoupl vedle parťáka z mládežnických reprezentací Josefa Marhy (vlevo). Foto: Markéta Křížová

Legenda NHL, stejně jako Olda Válek, prožili hokejové mládí v Třebíči. Co pro něj Olda Válek znamená? „Charakterizoval bych ho jako buldoka, je to člověk, která má srdce na rukávu a víte, co od něj očekávat. Hokejista, který toho hodně dokázal. Je to vlastně můj krajan, je také z Třebíče. Když jsme vyrůstali v Třebíči, tak jsme s kluky vzhlíželi ke hráčům v Jihlavě, protože v Dukle hrála smetánka a vzhlíželo se k ní jako ke kolébce českého hokeje. V Třebíči byl led v létě vždy o něco dříve, než v Jihlavě a Dukla tak jezdila na přípravu a soustředění k nám. My jsme se chodili dívat na tréninky a byl to pro nás svátek, když jsme mohli takové hráče vidět,“ vzdal hold Dukle sympatický hokejista.

Tři hráči, tři bývalí hokejisté z NHL. Zleva Patrik Eliáš v útoku na Dominika Haška, přihlíží Josef Marha. Foto: Markéta Křížová

Patrik na závěr prozradil i něco ze své budoucnosti. Bude se věnovat českému hokeji, nebo se vrátí do zámoří? „Vypadá to, že se spíše vrátím do Ameriky, do New Jersey. Všechno se ještě řeší, jak s týmem a hlavně s rodinou, tak uvidíme do jaké míry se vše uskuteční. Více procent je nakloněno pro Ameriku,“ zakončil příští měsíc čtyřiačtyřicetiletý hokejista.

Patrik Eliáš o exhibici Oldřicha Válka

Autor videa: Tomáš Lysý

Čtěte také

Hokej není jenom honění se za pukem, říká herec Martin Dejdar

Aukce dresů z Exhibice Oldy Válka

Kabina žlutého týmu. Zleva Patrik Eliáš, Bedřich Ščerban, Lukáš Krpálek, František Musila Milan Kastner. Foto: Tomáš Lysý