Olda Válek je správný showman, říká Bedřich Ščerban

20.03.2020 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Hlavním organizátorem exhibice Olda Válek 60 byl současný jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Ten s Oldřichem Válkem odehrál v Dukle Jihlava několik sezon, byli i spoluhráči v československé reprezentaci, mají např. společný bronz z mistrovství světa v roce 1989. Při exhibici tak nechyběl na ledě ani on. „Jsem spokojený s průběhem exhibice. Přípravy zabraly několik měsíců, myslím, že prvotní impuls byl již v říjnu loňského roku. Měl jsem poslední dny strach, aby nám do uskutečnění exhibice nezasáhla vyšší moc, což se nakonec nestalo. Není jednoduché dát dohromady tolik hráčů zvučných jmen z celé republiky, potažmo ze světa,“ konstatoval Bedřich Ščerban.

Vsuvka – video Ondřeje Vetchého pro Oldu Válka

Žádný jiný příspěvek na Facebooku HC Dukla Jihlava neměl více reakcí (líbí se apod.) a oslovení než video pro Oldřicha Válka od jeho kamaráda Ondřeje Vetchého, který se z časového vytížení nemohl exhibice zúčastnit. Na video kladně reagovalo téměř 4000 uživatelů Facebooku, má více jak 213 tisíc shlédnutí a oslovilo aktuálně 395 tisíc lidí.

Jednateli Dukly se podařilo nalákat do CZ LOKO arény v Jihlavě množství zvučných jmen - hokejisty Dominika Haška, Patrika Eliáše, Josefa Marhu a další, přijel olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, účast původně přislíbil i fotbalový brankář Petr Čech, který ale do Jihlavy nakonec nepřijel. „Složité bylo jednání s Patrikem Eliášem, který měl nastoupit do práce v klubu New Jersey Devils, a nevědělo se přesně od kdy. Mrzí mě neúčast Petra Čecha, on zájem měl, ale bohužel mu to neumožnil zápas v ten samý den,“ vysvětlil jednatel.

Velkým překvapením exhibice bylo, když ve fázi příprav potvrdil brankář Dominik Hašek, že půjde opět do branky. „Dominik, když skončil kariéru, tak řekl, že už do branky nikdy nepůjde. Podařilo se mi ho přemluvit na Zlaté utkání, a teď také. Říkal jsem mu, že nemusí mít strach, že by si před lidmi udělal nějakou ostudu,“ dodal s úsměvem bývalý obránce Dukly, který byl znám svým velmi poctivým přístupem k tréninku; nikdy nic neošidil. Platilo to i před exhibicí? Byl se svým výkonem spokojený? „Tady nejde o to, jestli jsem byl, nebo nebyl spokojený. My jsme si od začátku říkali a v kabině to před zápasem padlo také, že budeme hrát exhibici úplně normálně a až v závěru se eventuálně domluvíme, aby zápas dopadl nějak slušně. Všichni hráli podle svých možností. Já odehraji za sezonu tak čtyři exhibice, takže jsem se před nedělí trochu připravoval, abych neuděl ostudu jménu, které jsem měl na dresu,“ usmíval se Bedřich Ščerban.

Konečný stav 9:9 symbolizuje číslo Oldřicha Válka, které nosil na dresu. Byl takový výsledek domluvený? „Právě, že ne. Jak jsem říkal, my jsme hráli podle svých možností až do stavu 9:6. V tu chvíli trenéra Jana „Gustu“ Havla napadlo, že výsledek 9:9 by byl symbolický. Takže za začátku to bylo náhodné a potom jsme šli tomuto výsledku naproti,“ vysvětlil Ščerban.

V Jihlavě se v posledních letech uskutečnilo několik exhibicí. Je možné, že by se něco podobného mohlo v Jihlavě uskutečnit opět? „Těžko říct. Čeká nás v dohledné době rekonstrukce haly a dát dohromady hráče, bývá každým rokem těžší,“ dodal.

Zpestřením jedné přestávky bylo pěvecké vystoupení Oldy Válka, který si zazpíval s kapelou III. Třetina. „Ani nevím, koho to napadlo, ale protože je Olda Válek správný showman, tak na to přes počáteční protesty přistoupil a nakonec si myslím, že to zvládl se ctí,“ připomněl Bedřich Ščerban s tím, že ve videu níže popsal, jaká byla prvotní reakce hlavního aktéra exhibice na to, že bude zpívat…

Dvě hokejové legendy, dva velcí aktéři exhibice. Hlavní organizátor Bedřich Ščerban a hlavní postava akce Oldřich Válek. Foto: Markéta Křížová

Z koho měl Bedřich Ščerban, pokud by měl vybrat přibližně z padesátky hokejistů, trenérů a hostů, kteří se zúčastnili exhibice, největší radost? „Asi z Lukáše Krpálka, který měl mít v našem termínu kvalifikační závody v Maroku, ale odmítl je s tím, že se kvalifikuje na jiných závodech,“ objasnil jednatel Dukly.

Ten na závěr sdělil, že předpokládá, že akce by měla být plusová. „Vypadá to, že budeme v černých číslech. Jelikož jsme zvolili symbolické vstupné 60 korun, musely náklady na akci podpořit sponzoři. Tímto bych jim všem chtěl za vstřícnost poděkovat. Domluvili jsme se s hráči v kabině, že částku deset tisíc korun pošleme na transparentní účet města Jihlavy, tak aby se vidělo, že všichni, kteří tady byli, podporují stavbu nové haly,“ zakončil rozhovor Bedřich Ščerban.

Bedřich Ščerban o exhibici Oldřicha Válka

Autor videa: Tomáš Lysý

Čtěte také

Olda je člověk, co má srdce na rukávu, říká Patrik Eliáš

Hokej není jenom honění se za pukem, říká herec Martin Dejdar

Aukce dresů z Exhibice Oldy Válka

Bedřich Ščerban se na exhibici připravoval, aby dle svých slov neudělal jménu ŠČERBAN na dresu ostudu. Foto: Nela Dittrichová