Lidé mají Oldu extrémně rádi, říká olympijský vítěz, judista Lukáš Krpálek

23.03.2020 / Vladimír Šťastný

Olympijský vítěz z roku 2016, dvojnásobný mistr světa a trojnásobný mistr Evropy, judista v těžké váze a jihlavský rodák Lukáš Krpálek se při exhibici Oldy Války představil divákům jako hokejista. A nevedl si vůbec špatně, dokonce se zapsal do listiny střelců, když vstřelil poslední gól svého týmu. „Měl jsem naplánován na termín exhibice turnaj v zahraničí, ale protože jsem slíbil účast tady, tak jsem využil druhé možnosti, kterou byla účast na kvalifikačním turnaji v jiném termínu, a do Jihlavy jsem mohl přijet. Jsem za to rád, protože Dukla Jihlava je moje srdeční záležitost, protože jako malý kluk jsem chodil na zimák dívat se na hokej a strávil jsem tady spoustu času,“ vyznal se olympijský šampion.

Na ledě se Lukáš Krpálek odlišoval číslem na dresu. V hokeji se používají dvoumístná čísla, u něj se jednalo o číslo +100. „Jedná se o mé oblíbené číslo, které značí moji váhovou kategorii. Když si chodíme zahrát hokej s kamarády, tak toto číslo mám a taky pro exhibici jsem si vyžádal toto číslo,“ vysvětlil mohutný muž vážící zhruba 115 kilogramů.

Ideální váha pro obránce, také Bedřich Ščerban v žertu před exhibicí deklaroval, že je s Lukášem stejný somatický typ a budou spolu hrát v obraně. Nakonec z toho sešlo. „Ano, původně jsem měl být v obraně, ale řekl jsem trenérům, že jsem nikdy v obraně nestál a ani bych nevěděl co hrát. Tak jsem šel do útoku a jsem rád, že jsem si mohl dát jeden gól. Ne tedy, že bych byl nějaký hokejista, ale když už jdu na led, tak hraju vždycky vepředu,“ vysvětloval svůj přesun mezi forvardy olympijský vítěz.

Judo a hokej jsou naprosto odlišné sporty, proto se nabízí otázka, co Lukáš Krpálek a brusle? „Tak hokej mám moc rád, jako malý kluk jsem chodil bruslit a hrát hokej na rybník, dá se říci, že jsem na ledě v zimě trávil spoustu času. Asi tak tři roky zpátky jsme s kamarády judisty začali chodit v Praze na zamrzlý rybník a stala se z toho tradice. Jsem rád, že jsem si takto splnil svůj dětský sen - hrát hokej. A to, že jsem mohl hrát v této exhibici je úplně super, doufám, že jsem na bruslích nezklamal,“ dodal Lukáš Krpálek, který se narodil v roce 1990, tedy v hokejové sezoně 1990/91, kdy Dukla získala svůj poslední mistrovský titul.

Exhibici si Lukáš Krpálek naplno užíval a dokonce se jednou zapsal i mezi úspěšné střelce. S gratulací ihned přispěchal útočník Tomáš Kucharčík a herec Martin Dejdar. Foto: Markéta Křížová

U tohoto titulu už nebyl hlavní aktér exhibice Olda Válek (jenž hrál tehdy již ve Finsku za Lahti), který, tak jak bývá v Jihlavě zvykem, měl při exhibici největší potlesk. „Lidi si samozřejmě pamatují doby, kdy Olda hrál. Je vidět, že ho mají extrémně rádi a takový člověk si to zaslouží. I pro mě je to obrovská persona a jsem opravdu rád, že jsem tady mohl být,“ vzdal hold Oldovi úspěšný judista.

Měl Lukáš Krpálek kromě Oldy Válka ještě dalšího favorita v kabině? Na koho se nejvíc těšil? „Těšil jsem se na všechny obecně. Být v kabině s tolika hráči, kteří toho hodně dokázali je obrovská čest. A to se v neděli 8.3.2020 stalo a já jsem prožil krásný den,“ vyzdvihl umění hokejistů v kabině Lukáš. Judistu na bruslích již v dohledné době asi nikdo neuvidí, protože je před ním spousta práce při tréninku a přípravě na blížící se vrcholné události. „Budu si muset dát od hokeje pauzičku, abych si nezpůsobil nějaké zranění. Čeká mě důležitý rok, v květnu máme v Praze mistrovství Evropy, na konci července je již olympiáda, takže nemůžu riskovat nějaké zranění. Vyměnili jsme si ale kontakty s Martinem Dejdarem a po olympiádě bych si s ním rád zahrál v týmu HC Olymp nějakou jinou exhibici,“ prozrazuje s úsměvem. Jenže Martin Dejdar podmiňoval jeho start v týmu HC Olymp ziskem dvou zlatých medailí právě z mistrovství Evropy a z olympiády. Co na to Lukáš? Chvilku se rozmýšlel a potom řekl s úsměvem: „Tak jo.“ Tím pádem se máme na co těšit i my diváci, pokud budeme sledovat Lukáše Krpálka na tatami při mistrovství Evropy či na olympiádě v Tokiu.

Lukáš Krpálek o exhibici Oldřicha Válka

Autor videa: Tomáš Lysý

Čtěte také

Olda Válek je správný showman, říká Bedřich Ščerban

Olda je člověk, co má srdce na rukávu, říká Patrik Eliáš

Hokej není jenom honění se za pukem, říká herec Martin Dejdar

Aukce dresů z Exhibice Oldy Válka

Objeví se Lukáš Krpálek v týmu Martina Dejdara HC OLYMP z televizního seriálu poslední sezona? Těžko říct, po utkání dostal olympijský vítěz od oblíbeného herce „laso“. Foto: Markéta Křížová