Nejvíc v mé kariéře bylo zlato z mistrovství světa v Praze, říká šedesátník Olda Válek

31.03.2020 / Vladimír Šťastný

Neodehrál za Duklu nejvíce zápasů, nevstřelil nejvíce gólů, ani nemá nejvíce mistrovských titulů, přesto je Oldřich Válek v očích fanoušků nejenom jihlavského hokeje největší personou týmu z Vysočiny. Nespoutaný živel, velký bojovník a hecíř, který na ledě nikdy nevypustil žádný souboj o puk. Miloval výhry, nesnášel prohry. Den před svými šedesátými narozeninami se proháněl v CZ LOKO aréně v Jihlavě, společně se svými hosty při exhibici Olda 60. „Exhibici jsem si parádně užil, proto se to vlastně dělalo. A věřím, že si exhibici užili i ostatní hráči a samozřejmě i diváci, kteří byli skvělí. Hokejově jsem to už moc nedával, ale atmosféra byla přátelská a vše bylo super,“ začal na pozápasové tiskové konferenci Oldřich Válek.

Ten se ne ledě sešel se svými dvěma syny, starším Oldřichem, který se dříve věnoval basketbalu a Patrikem, hokejistou, který v poslední době odehrál několik zápasů v universitní lize za tým VUT Cavaliers Brno. „Na společnou hru jsem se těšil. Olouš, ten hokej nehrál dlouho, tak jsem se bál, aby se nezranil, no on se trochu nakonec zranil a Patrik, tak to je hokejista, o kterého nemám strach. Jsem rád, že nás tento zápas dal dohromady,“ konstatoval.

Olda měl radost, že se mohl po delší době setkat s takovým množstvím kvalitních hokejistů, ale největší radost měl ze setkání s Lukášem Krpálkem. „Nestává se každý den, že si můžete zahrát hokej s olympijským vítězem v judu obzvláště, když jim začíná příprava na novou olympiádu. Rád jsem se ale viděl se všemi, kteří dorazili. Potěšil mě Miloš Říha, se kterým jsem v Jihlavě začínal. Nepřijel jenom Vláďa Kameš, který již měl nějaký program, všechny jsem viděl rád,“ pokračoval „El Obro“.

Král je tady – slavnostní nástup Oldřicha Válka byl vskutku pompézní, jak se na Oldu sluší a patří. Foto: Nela Dittrichová

Čerstvý šedesátník neopomněl vyzdvihnout práci lidí, kteří se o exhibici zasloužili. „Musím poděkovat jak Bedřichu Ščerbanovi, tak i Tomáši Lysému, tak i ostatním, kteří se na akci podíleli. Já jsem sice přišel s nápadem, ale sám bych moc nezmohl. Nakonec se akce rozrostla v monstrózní akci s téměř čtyřmi tisícovkami diváků, což jsem vůbec nečekal.“

V průběhu tiskové konference se samozřejmě řeč stočila na téma koronaviru. „Někdy ve středu se rozhodlo, že se akce nad pět tisíc diváků mohou konat po nahlášení hygieně, v tu chvíli jsem věřil, že se akce uskuteční, protože bez diváků by vše ztrácelo smysl. Viděli jsme biatlon bez diváků, kde se měl se svou kariérou loučit Michal Šlesingr. Mohl mít velkolepé loučení před desítkami tisíc diváků, takhle to bylo smutné loučení; bylo mi ho líto,“ řekl Olda.

Po skončení nedělního zápasu se chopil mikrofonu Martin Dejdar a popřál všem ženám k Mezinárodnímu dni žen, za což sklidil solidní potlesk. „Původně jsem měl něco podobného připravené taky, protože Mezinárodní den žen je jen jednou za rok, navíc svátek měla Gabriela a tak se jmenuje i moje manželka, ale byl jsem naměkko a asi bych to v záplavě emocí nedal. Já jsem prostě takový. Film Pretty Woman vidím po stopadesáté a po stopadesáté u toho bulím,“ odkryl svou povahu Oldřich Válek, chlap jako hora.

Říká se, že když se blíží nějaká taková poslední oficiální akce, vybaví si sportovec celou svoji kariéru, přišlo to v poslední minutě zápasu i na Oldu? „Nepřišlo, mně se vzpomínky na kariéru honily hlavou v posledních dnech a měsících snad pořád. Od té doby, co se začala exhibice připravovat, jsem to měl v hlavě každý den. Poslední minuta v mém případě nic neřešila,“ dodal.

Byla přesto nějaká situace, která mu šla na mysl nejčastěji? „Asi nejvíc bylo mistrovství světa v Praze v roce 1985. Na mistrovství světa se nedostane každý hráč, někomu se to podaří jednou, někdo jede třikrát, nebo vícekrát. Pro každého je to však určitý mezník. Byl jsem moc rád, že jsem mohl být členem toho zlatého týmu. Je to již pětatřicet let, ale vzpomínky se vrací často.“

Legenda. Oldřich Válek měl samozřejmě kapitánské „C“ na dresu. Jeho oslava šedesátých narozenin se prostě vydařila. Foto: Markéta Křížová

Novináři se nezapomněli zeptat i na vztah Oldy s legendárním trenérem Stanislavem Neveselým, který za Oldou přišel ve svých třiaosmdesáti letech. Co si řekli před čestným vhazováním? „Poděkoval jsem mu za vše, co pro mě udělal. Pro mě je vlastně jako druhý táta. Jeho celý život zbožňuji,“ vyznal se Olda Válek.

Když se novináři ohlédli za zápasem, konstatovali, že to trojice Válků v útoku neměla vůbec jednoduché proti trojici v opačných dresech, ve kterých hráli Eliáš, Marha a Chlubna. „To jsme měli těžké, Patriček ještě před nedávném hrál a šikovný to on byl vždy. K sobě měl Pepíka Marhu a Tomáše Chlubnu a v obraně byl Béďa Ščerban, hráči, kteří dobře bruslí. Proti nim nešlo nic dělat, tak to prostě je,“ smál se Oldřich a dodal: „Zvolili jsme špatnou strategii, že jsme hráli zrovna na ně.“

Řeč se stočila i na brankáře Dominika Haška, který se v brankovišti roztahoval jako za mlada. „Já jsem se s ním o tom o přestávce bavil a on říkal, že vymyslel nový styl. Že si jenom lehne a všichni to buší do něj,“ smál se na závěr oslavenec.

Oldřich Válek o své exhibici

Autor videa: Tomáš Lysý

Čtěte také

Fanoušek Ivan opět v akci. Obdaroval aktéry Exhibice Oldy Válka a dostal dres

Lidé mají Oldu extrémně rádi, říká olympijský vítěz, judista Lukáš Krpálek

Olda Válek je správný showman, říká Bedřich Ščerban

Olda je člověk, co má srdce na rukávu, říká Patrik Eliáš

Hokej není jenom honění se za pukem, říká herec Martin Dejdar

Aukce dresů z Exhibice Oldy Válka

Oldřich Válek nastoupil během utkání v jedné lajně se svými syny Patrikem a Oldřichem mladším. Foto: Nela Dittrichová