Mládežníci Dukly se pilně připravují doma. Jejich videa s cviky kontrolují trenéři

16.04.2020 / Tomáš Lysý

Aktuální situace ohledně koronavirové pandemie nemá dopad pouze na seniorský hokej, dotčení jsou samozřejmě i mládežníci. Play-off o pohár DHL bylo zrušeno, ELIOD extraliga dorostu nepoznala vítěze ani týmy, které měly v drsném sestupovém klíči jít o patro níže. Nikdo s určitostí nedokáže říct, kdy přesně zase začnou týmy trénovat, proto se mládež Dukly zaměřila na individuální trénink. Kontrolu nad vším mají i trenéři. Pro dorost a juniorku vzniklo úložiště na internetu, kam nahrají svá videa z cvičení. Trenéři mají kontrolu nad tím, aby hokejisté prováděly cviky technicky správně, aby si neničili záda apod.

Mládež začala trénovat určitým způsobem v omezeném režimu. Hlavně, co se týká akademie a nyní i žáků. Akademické týmy – tedy junioři a dorost – začaly s dobrovolným tréninkem poslední týden v březnu a od dubna už mají povinné tréninky. Trenéři natočili přes 200 cviků na ukázku a další videa se budou točit dále. Chceme samozřejmě udělat více cviků, než nad dvě stovky.

Při tvorbě videa spolupracovala Dukla s Miroslavem Skálou, novým kondičním trenérem akademie Dukly. Jméno Miroslav Skála určitě není pro jihlavského fanouška neznámé. Jeden z největších odborníků na CrossFit v České republice totiž pomáhal již A-týmu v letní přípravě 2018 - více info zde.

Trenéři s kondičním trenérem Miroslavem Skálou dávali dohromady cviky. Ty jsou koncipované tak, aby je hráči zvládli dělat sami doma, i v malých bytech bez nějakých extra velkých pomůcek a bez velkého prostoru, a aby si byli schopní s cviky poradit. Výjimkou jsou improvizační pomůcky jako balíky vod.

Klub nezapomíná ani na nejmenší hokejisty. Budou následovat videa i pro nejmladší kategorie. Zejména hrací videa, aby rodiče viděli, jak s hráči trénovat.

Kondiční trenér Miroslav Skála

A jak veškerá individuální příprava funguje? Junioři, dorostenci a žáci dostávají každý den plán, který mají udělat. V plánu je popis, název cviku a počet – např. počet sklapovaček a kliků za třicet sekund, za minutu, počet opakování, nechává Dukla nahlédnout pod pokličku. Častou chybou individuálního tréninku je špatné provedení daného cviku, i na to však lidé z Dukly mysleli. Ke každému cviku je instruktážní video, jak cvik provádět. Dorostenci a junioři se při cviku natáčejí a na internetu pro ně vzniklo úložiště, kam videa nahrávají. Trenéři mají kontrolu nad tím, aby hráči prováděli cviky technicky správně, neničili si záda apod. Mohou se podívat na trénink každého jednotlivce zvlášť.

Jedno velké instruktážní video již vzniklo na konci sezony 2018/2019 ve spolupráci s vyhlášeným tréninkovým poctivcem, útočníkem A-týmu Tomášem Čachotským. V metodice tréninku na odrazovou sílu ukazuje „Čagy“, jak správně provádět dvacet různých cviků. Popis jednotlivých cviků a více informací na webu Dukly v sekci Mládež – Dukla Jihlava mládež, z.s. – Metodika tréninků.

Metodika tréninků: odrazová síla

Autor videa: Ondřej Šuhaj