Úspěšné období Radoslava Svobody: nejprve Síň slávy, poté exhibice po boku svého syna

26.04.2020 / Vladimír Šťastný, Vladimír Lysý

Hokejový obránce Radoslav Svoboda, který strávil většinu hokejového života v jihlavské Dukle, bude na předešlé čtyři měsíce určitě vzpomínat moc a moc rád. Ve čtvrtek 12. prosince 2019 byl totiž jako další z hokejových legend uveden do Síně slávy českého hokeje. Téměř o tři měsíce později si zahrál před téměř čtyřmi tisícovkami diváků po boku svého syna, taktéž výborného obránce, Petra Svobody na exhibici k šedesáti letům Oldy Válka.

Radoslav Svoboda, brněnský rodák, se do Dukly dostal přes její „béčko“ v Písku. Zde si ho vyhlédl legendární trenér Jaroslav Pitner a ze Svobody se záhy stal jeden z pilířů obranných řad druhé zlaté generace. Jihlavský dres oblékal šest sezon, odehrál 270 zápasů, nastřílel v nich 31 branek a na dalších 34 nahrál. Čtyřikrát se radoval z titulu mistra ligy.

Jihlavský tým, který pro Duklu získal jedenáctý extraligový titul. Sezona 1984/1985 a Radoslav Svoboda je v dolní sedící řadě uprostřed, před sebou má mistrovský pohár. Foto: Archiv Dukly Jihlava

V reprezentačním dresu si po dvou stříbrných účastech na mistrovství světa v letech 1982 a 1983 zahrál v roce 1984 i na Zimních olympijských hrách v Sarajevu, kde pomáhal získat opět druhé místo. Patří do úzké skupiny vyvolených hráčů, jenž slavili zlato ze světového šampionátu na domácí půdě. Spolu s dalšími devíti hráči Dukly se totiž o rok později v Praze 1985 stal mistrem světa. Poté se jeho reprezentační kariéra uzavřela, rok nato opustil i řady Dukly a poznal také mistrovské oslavy v cizině - další národní titul získal s dánským týmem Esjberg IK. Poté působil v nižších rakouských soutěžích. Za Československo odehrál v reprezentačním dresu 107 utkání.

„Je to pro mě milník, ničeho většího dosáhnout nemohu. Ohromná čest, s uvedením do Síně slávy jsem nepočítal,“ řekl při uvedení do Síně slávy Radoslav Svoboda. Ten po skončení aktivní hráčské činnosti ve 36 letech v sezoně 1993/1994 působil jako trenér v Jihlavě i po boku legendárního Jaroslava Holíka, dále ve Žďáru nad Sázavou, Velkém Meziříčí, Berouně či ve Vrchlabí.

Radoslav Svoboda jako kapitán Dukly Jihlava. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Společně s Radoslavem Svobodou vstoupili do Síně slávy českého hokeje i útočník Milan Hejduk, další obránce Jiří Šlégr a v kategorii Ostatní masér Miroslav “Harry“ Martínek. „Jsou tam všichni, kteří si to zaslouží. Komise nad tím opravdu přemýšlí, pro českou, respektive československou, reprezentaci udělali obrovský kus práce. Nejen hráči, také vybraný kustod. Myslím, že to je cesta, které si vážíme," prohlásil trenér hokejové reprezentace Miloš Říha starší, který se exhibice Oldy Válka také zúčastnil.

Momenty z mistrovských oslav 1985. Radoslav Svoboda v horní řadě zcela vpravo spolu s Ottou Klapkou, Antonínem Mickou a Oldřichem Válkem (zprava doleva). V dolní řadě zprava Jindřich Micka a Karel Horáček. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Proces výběru kandidátů byl stejný, jako v minulých letech. Návrhy připravila Návrhová komise Síně slávy českého hokeje, jež má dvanáct členů a jejímž předsedou je znovu Dominik Hašek. V komisi jsou dále její místopředseda Bohuslav Ebermann a členové Jan Černý, Jan "Gusta" Havel, Milan Chalupa, Jiří Kochta, Milan Nový, Bedřich Ščerban, Jaroslav Pouzar, Miloslav Šeba, Štěpán Škorpil a Petr Vichnar. Navrhované osobnosti poté musejí v přesně stanoveném schvalovacím procesu potvrdit minimálně dvě třetiny žijících členů Síně slávy. „Nominace byly v souladu se Statutem schváleny potřebnou dvoutřetinovou většinou a přijetí nových členů tedy nic nebránilo,“ uvedl Dominik Hašek.

Radoslav Svoboda je stálicí hokejových exhibic Dukly, fanoušci ho mohli vidět třeba na Dni mistrů v roce 1985 nebo naposledy na akci Oldy Válka. Foto: Markéta Křížová

V současné době má Síň slávy českého hokeje 138 členů. Z kmenových hráčů Dukly jsou v Síni slávy českého hokeje již Jaroslav Benák, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Jan Hrbatý, Milan Chalupa, Jan Klapáč, Jan Suchý, Bedřich Ščerban a Oldřich Válek. Jako hráč a trenér Josef Augusta, jako trenér Stanislav Neveselý a Jaroslav Pitner a jako masér Pavel Křížek.

Několik z nich bylo k vidění i na exhibici Oldřicha Válka, která se uskutečnila v neděli 8. března 2020 – těsně před hlavním vypuknutím koronavirové epidemie a vyhlášením nouzového stavu a karantény. Na hokejové a sportovní legendy si do CZ LOKO Arény našlo cestu bezmála čtyři tisíce lidí a pro Radoslava Svobodu byla exhibice výjimečná i tím, že si zahrál se svým synem Petrem.

Petr Svoboda, kterému je aktuálně 39 let, je také odchovancem Dukly Jihlava, jejíž dres poprvé oblékl v sezoně 1998/1999. Další ročník nastupoval v extraligovém Třinci, načež se vrhl do slavné NHL, kde za slavné Toronto Maple Leafs odehrál 18 zápasů (1+2, sezona 2000/2001). Dva další ročníky působil na farmě v St. John’s a pak se vrátil do Třince. Po svém návratu do ČR musel výborně rozjetou hráčskou kariéru, ve které získal juniorské zlato z mistrovství světa 2000, kvůli vážným zdravotním problémům ukončit – více např. jeho příběh na Bez Frází – Ty jsi skončil. Nyní své bohaté zkušenosti předává jako trenér, osm let koučoval mládežnické extraligové týmy Dukly a v roce 2014 získal s reprezentací do 18 let stříbro na mistrovství světa. Poslední dvě sezony působil jako asistent trenéra u A-týmu extraligového Hradce Králové.

Otec a syn hráli na exhibici Oldřicha Válka společně v týmu Olda Boys. Radoslav s číslem 3, Petr s číslem 23 a seděli vedle sebe v kabině. Foto: Tomáš Lysý