Duklu posílí také útočník Matěj Zadražil, na try-out přichází Filip Eliáš. Osm hráčů končí

01.05.2020 / KLUB

V pátek 1.5.2020 se úderem půlnoci otevřelo přestupové okno. Dukla prakticky ihned zveřejnila příchod obránce Jana Strejčka z Litoměřic. Nyní můžeme s radostí informovat, že červenožlutý dres oblékne po pěti letech také důrazný útočník Matěj Zadražil, v uplynulé sezoně druhý nejproduktivnější hráč Sokolova a třetí nejlepší hráč Chance Ligy z hlediska vyhraných vhazování. O jihlavský dres zabojuje na try-out obránce Filip Eliáš, o kterého Dukla usilovala již na konci ledna s koncem přestupního období.
V Jihlavě naopak nebudou pokračovat obránci Jan Holý, René Piegl, Jan Pohl, Václav Půža, Robin Staněk, Matěj Vála a útočníci David Čermák a Anatolij Protasenja.

Matěj Zadražil

„Matěj už v Dukle krátce působil před pár lety. Je to vysoký a robustní útočník. Šikovný na puku, bodově se dokáže prosadit. V Jihlavě v sezoně 2014/2015 stihl v pěti zápasech základní části udělat pět bodů za dva góly a tři asistence,“ připomíná jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Rodák ze Sokolova prožil mládežnická léta v tamním Baníku, ale silového a navíc produktivního útočníka si brzy všimly extraligové Karlovy Vary, kde ve svých čtrnácti letech již naskočil za starší dorost (kategorie do 18 let). V Energii pravidelně hrával ve vyšší mládežnické kategorii, než kam věkem patřil! Navíc si prošel reprezentačními výběry od 16 do 19 let, přičemž v sezoně 2011/2012 hrál na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde v šesti utkáních zapsal dva body (1+1). V posledním českém vystoupení na turnaji proti Lotyšsku otevřel stav utkání a i jeho branka pomohla k výhře 7:4, čímž si národní tým zajistil záchranu.

Následující tři ročníky hrál Matěj Zadražil spolu s dalšími karlovarskými juniory Mládežnickou hokejovou ligu, tedy juniorskou obdobu Kontinentální hokejové ligy. Hlavně v posledním ročníku Karlovarští v soutěži neskutečně váleli, zejména útok Gríger – Harkabus – Zadražil (všichni tři později hráli za Duklu) naháněl soupeřům strach, vždyť poslední jmenovaný nasbíral během 42 zápasů 60 bodů (23+37). Jenže ruští organizátoři soutěže neplnili vůči Karlovým Varům finanční požadavky a Vlčí smečka (nemyslíme Vlčí smečku ze známé americké komediální trilogie), jak si mladí Energetici říkali, musela po dvaačtyřiceti kolech ze soutěže odstoupit – z druhé pozice.

Čtvrtfinále 2015 proti Kladnu – Matěj Zadražil (vlevo) a Richard Diviš sledují dění na ledě. Foto: Josef Plechatý

Po konci v soutěži přešli Matěj Zadražil s Tomášem Harkabusem a bekem Denisem Šimkem do Jihlavy a zapadli velmi dobře. Zadražil během 10 zápasů získal 6 bodů (2+4), Harkabus měl bilanci pěti gólů a dvou asistencí v sedmnácti mačích a Šimek z postu obránce naskočil do osmi utkání, kde získal asistenci. Zatímco Harkabus a Šimek pokračovali v Dukle i v další sezoně 2015/2016, Zadražil zůstal v Karlových Varech, kde si odbyl premiéru mezi muži již o dva roky dříve. Za Energetiky vstřelil jubilejní extraligový gól a okusil i první ligu v Kadani a Prostějově. V následujícím ročníku hrál hlavně za Kadaň, Karlovarští ho okusili až v play-out a v baráži, kde Energie musela kousat sestup a naopak Dukla slavila postup do extraligy.

Ani následující rok v Chance Lize nedostával v Karlových Varech potřebný prostor a napsal zatím svou poslední kapitolu v tamním dresu. Většinu sezony odehrál v druholigovém Sokolově, kde ve 32 zápasech získal 45 bodů (14+31). V sezoně 2018/2019 opět přičichl k první lize v Litoměřicích (19 utkání, 2+7) a hlavně si vybojoval postup do druhé nejvyšší soutěže s mateřským Sokolovem, kterému pomohl 36 body (19+17) v 36 utkáních.

A ani o patro výše se neztratil, za Sokolov při nováčkovské sezoně zaznamenal 40 bodů (15+25) v dvaapadesáti utkáních a byl třetím nejlepším hráčem soutěže z hlediska vyhraných buly. Nyní se v jednom týmu opět sejde s někdejším parťákem z Maladožky Tomášem Harkabusem.

Momentka z letošní sezony – Matěj Zadražil na buly proti Kryštofu Hralovi. Z loňských protihráčů se nyní stanou spoluhráči. Foto: Nela Dittrichová

Filip Eliáš

„Filip podával dobré výkony v Kadani, kde byl ještě v prosinci jediným hráčem s kladnou bilancí ve statistice plus/mínus, což vzhledem k výkonům týmu nebylo jednoduché. Přesto nás zaujal. Nabídli jsme mu try-out smlouvu a na konci srpna se rozhodne, zda bude dále působit v týmu Dukly,“ říká na adresu jihlavské posily jednatel klubu Bedřich Ščerban. Sluší se podotknout, že Dukla chtěla realizovat příchod Filipa Eliáše již na konci ledna s koncem přestupního období, ale tehdy vše padlo na administrativních náležitostech.

Jednadvacetiletý rodák z Prahy nastupoval nastupoval v mládežnických týmech za Slavii Praha, Hvězdu Praha a od mladšího dorostu působil v pražské Spartě, kde pravidelně získával slušné kanadské body. Za tým s velkým S ve znaku si připsal zatím dosud jediný extraligový start, a to v sezoně 2017/2018, kdy nastupoval i za druholigový Nymburk.

Rok nato odehrál shodně 23 utkání jak v druholigových Letňanech (4+6), tak v prvoligové Kadani (4+4). Uplynulou sezonu nastupoval taktéž v Kadani, kde měl jasně nejlepší bilanci účasti na ledě z hokejistů, co odehráli za Trhače většinu sezony; přitom jeho čas na ledě byl přes sedmnáct minut. Na konec uplynulého ročníku jeho angažmá v Dukle nevyšlo, nyní má možnost si červenožlutý trikot vybojovat!

Filip Eliáš během utkání 45. kola Chance Ligy, ve kterém Kadaň překvapivě zvítězila na jihlavském ledě 2:0. Foto: Nela Dittrichová

Aktuální kádr Dukly Jihlava:

Brankáři: Jan Brož, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč
Obránci: Daniel Bukač, Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Lukáš Mareš, Jan Strejček
Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Matěj Pekr, Michal Poletín, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.

Odchody z Dukly:

Se začátkem přestupního období a se zveřejněnými příchody souvisí i odchody z kádru. V Dukle již nebudou pokračovat tito hráči:

Jan Holý: Pravoruký zadák přišel do Dukly v prosinci 2018 a zařadil se mezi opory kádru, který jasně vyhrál základní část. V sedmatřiceti utkáních nasbíral výborných 26 bodů (7+19). Produktivitu ukazoval i letos, kdy dal z jihlavských obránců nejvíce branek – devět – a na dalších devět nahrál. V červenožlutém odehrál celkem 96 utkání, ve kterých získal 45 bodů (16+29). Nedošlo k dohodě na smlouvě.

René Piegl: Zanedlouho pětadvacetiletý obránce přišel do Dukly z Mountfieldu HK, kde ale nehrál; sezonu 2018/2019 strávil ve slovenské Žilině. V Jihlavě odehrál 48 utkání, ve kterých dal tři branky a na dalších deset nahrál. Jihlavský dres již oblékat nebude. Smlouva, kterou měl ještě na příští rok, byla ukončena.

Jan Pohl: Produktivního a důrazného zadáka získala Dukla po sestupu z extraligy. Devětadvacetiletý hráč, který si vyzkoušel i ligu EBEL, byl v obou dvou sezonách strávených v Jihlavě nejproduktivnějším bekem týmu. Celkem za Duklu odehrál 106 zápasů a zapsal 62 bodů (14+48). Další již nepřidá, nedošlo k dohodě na smlouvě.

Václav Půža: Byť je mu teprve třiadvacet let, byl jedním ze služebně nejstarších jihlavských hráčů. Za A-tým poprvé debutoval v sezoně 2013/2014. V Jihlavě působil od mladšího dorostu sezony 2010/2011, prošel starším dorostem, juniorkou a samozřejmě i A-týmem; přičemž během kariéry v Dukle vypomáhal rychlý obránce i v mateřském Žďáru nad Sázavou. Na dvě stě zápasů v červenožlutém nedosáhne, nedostal nabídku nové smlouvy. V Dukle nastoupil ke 191 utkáním (2+9).

Robin Staněk: Jihlavský dres již v minulosti oblékal a před uplynulou sezonou se do Dukly vrátil. Stihl odehrát 52 utkání (1+10), přičemž z hlediska účasti na ledě byl po Tomáši Čachotském druhý nejlepší v týmu (+19). Ani tento bek v Jihlavě nebude pokračovat, vyjádřil zájem být blíže domovu (pochází ze Zlína). „Staňova“ celková bilance Dukle se tak zatím zastavuje na čísle 67 utkání (2+15).

Matěj Vála: Odchovanec světelského hokeje přišel do Dukly jako mladší dorostenec před sezonou 2014/2015 z Havlíčkova Brodu a ihned se zařadil mezi vůdčí hráče mládežnických jihlavských týmů. V postupovém ročníku 2016/2017 debutoval dvěma zápasy v A-týmu. Další přidal o dva roky později a zapsal také dvě branky. V uplynulém ročníku nastupoval jak v Jihlavě, tak v Havlíčkově Brodě. Dvacetiletý obránce odehrál v červenožlutém celkem 50 utkání (2+3).

David Čermák: Dalo by se říct, že tento útočník je služebně jedním z nejstarších hráčů Dukly, v klubu je totiž od předžákovských let. Nicméně statisticky berme v potaz jen zápasy A-týmu, kde jich „Čermi“ sehrál celkem 68 (6+2). Někdejší juniorský kanonýr v červenožlutých barvách pokračovat nebude, smlouva mu nebyla nabídnuta.

Anatolij Protasenja: Další loučící se odchovanec klubu. Dvoumetrový útočník začal sice s hokejem až v jedenácti letech, když s rodinou přešel z Minsku na Vysočinu. Ale pozdní začátek kariéry nebyl téměř znát, v mládeži dával jednu branku za druhou. Hráč se zkušenostmi z KHL a běloruské reprezentace se do Dukly vrátil hned třikrát, naposled letos ihned po novém roce. Jeho role byla nyní skromnější, sestávající ve čtvrté formaci. Ve 20 utkáních zaznamenal sedm bodů (2+5) a měl výrazný podíl na srovnání v posledním utkání předčasně zrušené sezony na 2:2 v Porubě dvacet sekund před koncem. Jeho bilance v Jihlavě se zastavuje na 90 utkáních (19+4), nedostal nabídku nové smlouvy.

HC DUKLA JIHLAVA DĚKUJE VŠEM UVEDENÝM HRÁČŮM ZA ODVEDENÉ SLUŽBY A PŘEJE JIM V BUDOUCNU HODNĚ ŠTĚSTÍ NEJEN V NOVÝCH ANGAŽMÁ, ALE I V SOUKROMÉM ŽIVOTĚ.

O výsledcích dalších jednání s hráči bude klub informovat na webu a sociálních sítích.