Další (staro)nové jméno! Útočnou vozbu Dukly posílí Tomáš Havránek

03.05.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavský útok má k první květnové neděli již čtrnáct jmen! Do Dukly se totiž po roce vrací útočník Tomáš Havránek, který v červenožlutém dresu naposledy působil během sezony 2018/2019 a tehdy získal 17 bodů v jednatřiceti utkáních! „Když u nás naposled působil, byli jsme s jeho výkony spokojeni. Jeho mateřský klub ho ale tehdy poslal do Třebíče, jelikož nechtěl, aby hrál proti nim při vzájemných zápasech, se kterými se počítalo v rámci baráže. Tomáš pochází ze Žďáru nad Sázavou, prošel si celou výchovou v rámci kraje a projektu Výchova talentované mládeže,“ hlásí jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Tomáš Havránek patří do silné generace odchovanců hokeje ve Žďáru nad Sázavou. V Dukle se poprvé objevil v ročníku 2012/2013, kdy se jako čtrnáctiletý stal rázem oporou mladšího dorostu (kategorie do 16 let). O rok později zářil v extraligovém mladším dorostu mateřského Žďáru, kde zaznamenal 25 branek ve 25 utkáních a přidal dalších 24 asistencí. V tehdejším kádru žďárských mladíků tehdy řádila útočná lajna Martin Kaut, Martin Nečas, Tomáš Havránek. Trio si dohromady zapsalo 134 bodů (66+68), nicméně do konce sezony pospolu nevydrželo. Poslední jmenovaný se na závěr ročníku přesunul do Komety, kde dostal šanci i ve starším dorostu (U-18).

O rok později (2014/2015) již Tomáš Havránek naplno zářil v komeťáckém starším dorostu (51 bodů, 22+29 ve 42 zápasech) a v sezoně 2015/2016 slavil v Extralize staršího dorostu s Brnem mistrovský titul. Kometa tehdy v play-off (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále, finále) prohrála jediný zápas a doma před 2053 fanoušky slavila! V tehdejším kádru se opět po jednom boku sešel Havránek a Nečas a dohromady ve vyřazovací části během 10 utkání posbírali 28 bodů (12+16)! Pří této sezoně si "Havris" také zapsal první start za A-tým Komety.

S pukem si Tomáš Havránek bezesporu rozumí, dokáže rozdat krásné přihrávky. Na jeho kouzla se můžeme těšit v sezoně 2020/2021! Foto: Nela Dittrichová

O rok později, v ročníku 2016/2017, již měl Tomáš Havránek výrazně větší zkušenost se seniorským hokejem. V osmnácti letech odehrál 45 zápasů za Třebíč (4+16) a oblékl i dres Komety – ve 3. a 4. fínále play-off, takže se mohl radovat i z titulu extraligového šampiona. Sezonu 2017/2018 opět strávil hlavně v Třebíči, kde zapsal dalších 39 zápasů (6+15), do šesti utkání nastoupil v extraligové Kometě a s juniory Komety slavil extraligový titul, ke kterému pomohl 25 body (7+18) ve dvanácti utkáních! V tomto ročníku také zatím naposledy nakoukl do mládežnických reprezentací, kde si prošel všemi kategoriemi (U-16 – U-20).

Před startem sezony 2018/2019 se přesunul do Karlových Varů, jenž se na úkor Dukly vrátily do extraligy. Ačkoliv během tří zápasů vstřelil jednu branku, více šancí v Energii nedostal. Naopak zkraje října se přesunul do Jihlavy, kde se hned v prvním utkání uvedl brankou a nakonec měl bilanci 4+17 v jednatřiceti utkáních. Dukla tehdy jako lídr soutěže počítala s Tomášem Havránkem až do konce sezony, tedy pro play-off a případnou baráž, ovšem Karlovy Vary jako jeho klub si mohly šikovného útočníka kdykoliv stáhnout a poslat jinam. A tak se stalo, po konci hostování v Dukle zamířil do Třebíče Tehdejší ročník ale nedohrál, na konci února mu někdejší spoluhráč Martin Erat přivodil v utkání Karlovy Vary - Kometa otřes mozku, za což dostal stopku na šest zápasů... V dresu Horácké Slavie pak strávil i celou uplynulou sezonu, ve které posbíral 21 bodů (5+16) ve 45 zápasech.

Nyní začíná u Tomáše Havránka jeho třetí jihlavská kapitola a věřme, že bude stejně úspěšná jako dvě předešlé. Vítej, Tome!

Tomáš Havránek se po sezoně a čtvrt v Horácké Slavii Třebíč opět vrací do Dukly! Foto: Markéta Křížová

Aktuální kádr Dukly Jihlava:

Brankáři: Jan Brož, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč
Obránci: Daniel Bukač, Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Lukáš Mareš, Jan Strejček
Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Matěj Pekr, Michal Poletín, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.