Bojovník z postupové party je zpět. Duklu posílí obránce Vlastimil Bilčík

07.05.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavští fanoušci si ho dobře pamatují jako nesmlouvavého bojovníka. Vzezřením a hlavně stylem hry. Pokud se zakousne, tak nepustí. Když se jde do bitvy, bude stát vždy v první linii. Obránce Vlastimil Bilčík bude po třech letech znovu hrát v Dukle, kterou dobře zná. Do kádru Jihlavy přišel v lednu 2016, téhož roku zažil baráž a v následující sezoně se spolu s celým týmem radoval z postupu do extraligy. „Vlastu známe z dob, kdy v Dukle Jihlava působil. Bylo to v postupové sezoně. Je to zarputilý obránce, který nikomu nic nedaruje a dokáže se zastat spoluhráčů. To je něco, co nám v poslední době chybělo a proto je pro nás výhodné, že jsme se domluvili na jeho návratu zpátky. Vlasta i sám chtěl, oslovil nás sám, takže věřím tomu, že se do Dukly vrací rád,“ říká jednatel klubu Bedřich Ščerban s tím, že smlouva bude podepsána na rok s možností roční opce.

Vlastimil Bilčík je rodákem z Brna a za tamější Kometu v mládeži také nastupoval. V sezoně 2011/2012 byl dokonce kapitánem juniorky Komety, se kterou došel až do finále. To se tehdy hrálo jen na jeden zápas a Brňané se museli zkousnout porážku 1:3 na ledě Chomutova. Zároveň si odbyl i premiéru v dospělém hokeji, když odehrál čtyři zápasy za Břeclav.

Vlastimil Bilčík a Bedřich Ščerban při podpisu smlouvy. Foto: Tomáš Lysý

V ročníku 2012/2013 poprvé nastoupil za Třebíč, kde poté působil v dalších třech sezonách (a během nich si odbyl extraligový debut třemi zápasy za mateřskou Kometu). Sezonu 2015/2016 ovšem Vlasta v dresu Bílých hvězd nedokončil, když se stěhoval do nedaleké Jihlavy. Opačným směrem tehdy mířil slovinský bek Matić Podlipnik. A angažmá v Dukle začal velmi dobře. Během čtrnácti zápasů v základní části nasbíral šest bodů (2+4), klub se stal vítězem tehdejší WSM Ligy a hráči si vyzkoušeli, jaké je to hrát baráž o extraligu.

Už tehdy se 177 centimetrů vysoký zadák nebál shodit rukavice. V únoru 2016 při domácím utkání Kadani umravnil Nicolase Hlavu - můžete se podívat zde.

Po sezoně v Dukle pokračoval a jeho důraz byl znát. Třeba na konci ledna 2017 při utkání Kladno – Jihlava. V týmu Rytířů tehdy hrál vyhlášený bitkař a zlý muž Josh Gratton (v bitce kdysi způsobil českému obránci Martinu Škoulovi otřes mozku a vyfasoval v KHL stopku na dvacet utkání). Vše odstartoval jihlavský zadák Jiří Říha, který tehdy Grattonovi předvedl, co je to ukázkový bodyček. Kanaďan si chvíli poté vyhlédl kapitána Dukly Jiřího Dobrovolného, jenž byl v souboji zraněn a nastoupil až v závěru postupové baráže; a také Filipa Dundáčka. Ten inkasoval zákrok přímo na hlavu, avšak naštěstí bez následků. To už nevydržel Vlastimil Bilčík, který se s o 11 centimetrů vyšším Kanaďanem pustil do bitky. Ačkoliv Grattonova výšková a hmotnostní převaha byla jasná, Vlasta se držel statečně a odolal! Zhovadilé chování tehdy Gratton zakončil výraznou gestikulací k jihlavské střídačce…

V následném play-off si Jihlavští nejprve ve čtvrtfinále poradili s Frýdkem-Místkem a v semifinále na sedm zápasů zdolali Kladno, což byla ta nejlepší příprava na baráž. Vlasta odehrál v nervydrásající prolínací soutěži sedm utkání a střílel důležité branky – hned v prvním mači na ledě Karlových Varů srovnával v 53. minutě na 3:3 (za další minutu a půl se trefil i Tomáš Kaláb a červenožlutí vyhráli 4:3). Během čtvrtého kola baráže se pak Motor už už nadechoval, že Jihlavu na šestý pokus konečně porazí, ovšem Bilčík ve 47. minutě srovnal na 1:1 a v prodloužení se gólem Tomáše Čachotského radovala Dukla. Sedmé kolo se však Vlastimilovi stalo osudným, v sedmnácté minutě na ledě Karlových Varů zůstal po střetu s Gorčíkem ležet na ledové ploše, zápas opustil na nosítkách a sezona mu kvůli otřesu mozku předčasně skončila. Postupové oslavy si tak užil v civilu.

Při tvorbě extraligového kádru měla Dukla o důrazného obránce opět zájem, ovšem tehdy nedošlo k dohodě s agentem. Obránce se tak stěhoval do polského Gdańsku (45 zápasů, 4+11) a sezonu 2018/2019 strávil v dobře známém třebíčském prostředí (47 utkání, 2+8). Uplynulý ročník odehrál Vlastimil Bilčík opět v Gdańsku, kde se sešel i s bývalým jihlavským brankářem Tomášem Fučíkem. Předčasně skončenou sezonu završil 52 zápasy, 12 body (5+7) a 81 trestnými minutami. Nyní je zpět v Dukle, kde se bude jeho důraz určitě hodit!

Čistění prostoru před brankou. I to je věc, která Vlastimila Bilčíka (zcela vpravo) zdobí. Třeba jako v pátém utkání baráže 2017 proti Karlovým Varům. Foto: Tomáš Buksa

Aktuální kádr Dukly Jihlava:

Brankáři: Jan Brož, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač, Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Lukáš Mareš, Jan Strejček
Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Matěj Pekr, Michal Poletín, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.