Do Dukly přichází Daniel Krenželok. Jihlavská obrana je aktuálně kompletní!

14.05.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavská obrana má v polovině května deváté jméno! Kádr účastníka Chance Ligy totiž posílí Daniel Krenželok, který v posledních čtyřech sezonách nastupoval zejména za extraligové Vítkovice. „Potřebovali jsme posílit obranu. Proto jsme na tom intenzivně pracovali několik týdnů. Příchodem Dana máme obranu pohromadě,“ hlásí jednatel Dukly Bedřich Ščerban na adresu dvaadvacetiletého beka, který i přes svůj mladý věk nastoupil v extralize již ke 142 utkáním a prošel si všemi mládežnickými reprezentačními kategoriemi.

Příchodem Vlastimila Bilčíka a Daniela Krenželoka v posledních sedmi dnech tak Dukla zkompletovala obranné řady, jenž nyní čítají devět jmen. Vedle dvou zmíněných posledních posil jde také o nově příchozí hráče Jana Strejčka a Filipa Eliáše (druhý jmenovaný na try-out), těsně před přestupním obdobím bylo dojednáno další působení Daniela Bukače, který do Dukly přišel v lednovém přestupním termínu. Z uplynulé sezony nadále pokračují Jakub Černohorský, Daniel Kolář, Lukáš Mareš a talentovaný bek Adam Dvořák, jenž dostal šanci v závěru sezony a rozhodně nezklamal.

Kádr Dukly by mohl posílit také útočník Tomáš Jiránek, což je poslední hráč z loňské soupisky, o kterém klub zatím neinformoval. Jednání o působení osmadvacetiletého forvarda, který přišel na konci přestupního období 2017 a byl jedním z pilířů postupové party, by mohlo dospět do zdárného konce. Připomeňme, že „Jiras“ odehrál v Jihlavě 163 zápasů (37+27). Jak už bylo dříve uvedeno, u dalšího útočníka Tomáše Chlubny se čeká, jak dopadne tento talent českého hokeje na draftu NHL 2020. S Duklou ale nastoupil do letní přípravy.

Daniel Krenželok

Rodák z Dolní Lutyně nastoupoval v mládežnických letech za tým HC Orlová. Ve třinácti letech (roční 2010/2011) si odbyl první extraligové zkušenosti, v extralize mladšího dorostu (kategorie do 16 let) nastoupil za Vítkovice. Poslední sezonu ve vítkovickém mladším dorostu (2012/2013) měl skvělou, posbíral 28 bodů (11+17) v šestadvaceti mačích a taktéž byl oporou reprezentace do šestnácti let. O rok později byl pilířem také národního týmu U-17 a staršího dorostu Vítkovic.

Tím se jeho vítkovická kapitola na dva ročníky uzavřela, neboť odešel do kanadské juniorské soutěže Québec Major Junior Hockey League. Při své první sezoně za mořem hrál ve Val-d’Or Foreurs (jeho spoluhráčem byl Jan Mandát) a nastoupil na mistrovství světa hráčů do 18 let. Další rok začal opět ve Val-d´Or, ale v průběhu sezony se stěhoval do Victoriaville Tigres. Poté se vrátil zpátky do České republiky.

Extraligová sezona 2016/2017. Daniel Krenželok (s číslem 3) hájí spolu s gólmanem Patrikem Bartošákem vítkovickou branku před Wacey Rabbitem. Dukla tehdy v parádní formě hrajícímu soupeři vzala jeden bod, když prohrála 1:2 v prodloužení). Foto: Luboš Vácha

V ročníku 2016/2017 dostal první šanci v extralize, za Vítkovice odehrál 36 utkání (0+3) a národní tým reprezentoval na vrcholu mládežnických soutěží – mistrovství světa hráčů do 20 let. V pěti zápasech dal jednu branku. Hned v prvním českém utkání na turnaji vstřelil první český gól – do sítě Finů – a pomohl národnímu týmu k výhře 2:1. Česká republika ale bohužel skončila ve čtvrtfinále, byť v klíčovém mači proti Kanadě podala výborný výkon. Vedla 1:0, v polovině zápasu byl stav ještě 2:2, ale nakonec přišla prohra 3:5.

Daniel Krenželok na juniorském šampionátu na přelomu roku 2016 a 2017. Foto: Instagram Daniel Krenželoka

Další ročník odehrál za Vítkovice v Extralize 18 utkání (tři proti Jihlavě), ovšem častěji nastupoval v první lize za Vsetín. Předloni dostával v dresu Ostravanů více šancí a zaznamenal také první extraligovou branku (bilance 52 utkání, 1+3). Uplynulá sezona byla pro Dana trošku turbulentní. 32 utkání odehrál ve Vítkovicích, ovšem 21. ledna 2020 byla oznámena výměna. Z Ostravy do Brna přešel Daniel Krenželok se Šimonem Stránským, opačným směrem mířil Jan Hruška.

V prvním extraligovém angažmá mimo Vítkovice nastoupil Daniel Krenželok ke čtyřem utkáním, dalších šest mačů (2+3) si připsal v Třebíči, která s Kometou spolupracuje (jeden zkraje února v CZ LOKO Aréně proti Jihlavě). Nyní si prostředí jihlavského stadionu vyzkouší i jako jihlavský obránce, v Dukle podepsal roční smlouvu. Hodně štěstí, Dane!

1. února 2020 se Dukla doma utkala s Třebíčí a slavila vítězství 3:0. Na straně vítězů byl Peter Lichanec, který s Danielem Krenželokem podstoupil i tento souboj. Teď budou oba hráči nastupovat v jednom týmu. Foto: Nela Dittrichová

Aktuální kádr Dukly Jihlava:

Brankáři: Jan Brož, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač, Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Daniel Krenželok, Lukáš Mareš, Jan Strejček
Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Matěj Pekr, Michal Poletín, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.