Přípravu s Duklou začali beci Krenželok a Strejček, k týmu se připojil i útočník Tomáš Urbanec

18.05.2020 / Tomáš Lysý

Příprava A-týmu Dukly Jihlava pokračuje druhým týdnem. V pondělí 18.5.2020 se do letního drilu zapojil obránce Jan Strejček a také další zadák Daniel Krenželok, jehož příchodem Dukla zkompletovala obranné řady. Třetí novou tváří, o které klub doposud neinformoval, je útočník Tomáš Urbanec, který předešlých šest let působil v americké juniorské soutěži Western States Hockey League (WSHL). Bude mít šanci zabojovat o místo v týmu.

„V Americe si Tomáš vedl velmi dobře. Dostali jsme na něj dobré reference. Má chuť se ukázat a vybojovat si místo v základní sestavě. My mu dáváme šanci, aby se projevil a potvrdil informace ze zámoří,“ říká na adresu jednadvacetiletého rodáka ze Zlína jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Tomáš Urbanec nastupoval v mladším dorostu za Zlín, ale po sezoně 2013/2014 odešel do zámoří. Do svého týmu si jej vybral manažer Tomáš Kapusta, bývalý útočník Zlína (jedna sezona v Jihlavě), který působí v amerických juniorských soutěžích. Urbanec hrál prvních pět sezon za tým Long Beach Bombers, kde ve 223 utkáních nasbíral 142 branek a přidal 171 asistencí. Uplynulou sezonu hrál stejnou soutěž za Las Vegas Thunderbirds (25 utkání, 48 bodů; 22+26) a poté za mistrovský tým El Paso Rhinos (18 zápasů, 9+18), kde působí i ex-jihlavský mládežnický útočník Lukáš Jindra.

Tomáš Urbanec se pokusí vybojovat si místo v Dukle. V červenožlutých barvách již dříve hrál jeho bratranec Patrik Urbanec. Foto: Tomáš Lysý

Western States Hockey League (WSHL) náleží do amerických mládežnických hokejových soutěží. Není však pod hlavičkou organizace USA Hockey, kam patří například nejvyšší americká juniorská soutěž a možná nejlepší juniorská soutěž světa US Hockey League (Tier I – nejvyšší stupeň) nebo druhá nejvyšší soutěž North American Hockey League (Tier II – druhý stupeň). WSHL spadá pod organizaci United Hockey Union (UHU), jenž byla založena v roce 2012, a má označení také Tier II. Zatímco v juniorských soutěžích pod hlavičkou USA Hockey mohou být maximálně čtyři cizinci, v soutěžích a týmech organizace UHU může hrát cizinců výrazně více.

AKTUÁLNÍ SLOŽENÍ HRÁČSKÉHO KÁDRU PRO PŘÍPRAVU VČETNĚ DALŠÍCH INFORMACÍ

Brankáři: Jan Brož, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč; připravují se ve skupince s trenérem gólmanů Petrem Jarošem Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač (zapojí se do přípravy v červnu z důvodu maturity), Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš (try-out), Daniel Kolář, Daniel Krenželok, Lukáš Mareš, Jan Strejček Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský (individuální příprava, bude chodit na tzv. „hrací“ tréninky a páteční „chuťovky“), Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Miroslav Juda (připravuje se s juniorským týmem kvůli maturitě), Peter Lichanec, Matěj Pekr (individuální příprava), Michal Poletín (individuální příprava), Josef Skořepa, Matěj Zadražil (k týmu se připojí od června). Útočník Tomáš Chlubna trénuje s Duklou a čeká se na výsledek draftu 2020.

V pondělí 18.5. se do přípravy zapojil také obránce Jan Strejček.

Třetím nováčkem v přípravě je nejčerstvější posila obranných řad Dukly Daniel Krenželok. Rozhovor najdete zde.