Dukla a CZ LOKO podepsali novou dlouhodobou spolupráci. Padla i otázka postupu do extraligy

19.05.2020 / Tomáš Lysý

Dvanáctinásobný hokejový mistr HC Dukla Jihlava a druhý největší evropský výrobce posunovacích lokomotiv CZ LOKO slavnostně podepsali na jihlavském magistrátu dne 19.5.2020 novou spolupráci, která sestává i se Statutárním městem Jihlava. Stávající spolupráce z konce uplynulého roku totiž platila jen do konce sezony 2019/2020. „Velice si vážíme partnerství se společností CZ LOKO, která podporuje klub dlouhodobě a byla partnerem ještě dříve, než jsem se stal jednatelem Dukly. Jsem nesmírně rád, že tady dnes můžeme podepsat potvrzení spolupráce na dalších pět let,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban s tím, že spolupráce je výrazně navýšena i z finančního hlediska.

Spolupráce Dukly, CZ LOKO a města Jihlava

„Jsem rád, že jsme se v této náročné době domluvili a společné partnerství vnímáme jako dlouhodobý závazek, sdělil Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO. „V Jihlavě se posouváme na úplně jinou úroveň. Momentálně u nás probíhá zásadní investice v řádech sto milionů korun, kdy stavíme a modernizujeme celou provozovnu. Co se týče jihlavské provozovny, tak se z ní stane výspa CZ LOKO, kdy budeme stavět novou výrobnu na export a také pro Českou republiku. Význam provozu v Jihlavě se zásadně mění a zásadně zvyšuje. Vše vidíme i na sociálních sítích, jak se lidé o CZ LOKO v Jihlavě zajímají a jak značka ve městě roste. Počítáme totiž s tím, že budeme navyšovat počet zaměstnanců na Jihlavsku. I když s Duklou spolupracujeme ve zvýšeném rozsahu zatím krátce, tak předešlá spolupráce byla dlouhodobá, historická. Takže nám nová spolupráce s Duklou pomůže a byl to náš primární cíl. Kromě toho, že nás hokej a Dukla baví; já jsem také bývalý hokejista, i když úplně jiného levelu než Bedřich Ščerban. Děkujeme za příležitost propojit značku CZ LOKO s HC Dukla Jihlava a s Městem Jihlava,“ podotkl s úsměvem Josef Gulyás, generální ředitel CZ LOKO a vzápětí odlehčil: „Pan obchodní ředitel mi říkal, že máme po Dukle chtít, aby byla do dvou let v NHL.“

Slovo si vzala i primátorka Statutárního města Jihlavy Karolína Koubová: „Připadla na mě lehká úloha poděkování. Řešíme už dlouho hledání strategického partnera Dukly a jsem ráda, že se společnost CZ LOKO této příležitosti chopila. Věřím, že spolupráce bude déle než na pět let, že bude stabilní a kvalitní a věřím, že se bude firmě CZ LOKO v Jihlavě dařit. Pro město Jihlava je velmi důležité, aby tady působily firmy, které rostou a zaměstnávají lidi nejen z Jihlavy, ale i z okolí. Nová spolupráce stvrzená trojstrannými podpisy není jen mezi Duklou a CZ LOKO, ale i mezi Statutárním městem Jihlava, což je velmi důležité a nové. Děkuji za to a jsem ráda,“ pronesla svou řeč primátorka.

Na oficiálním podepsání partnerství mezi HC Duklou Jihlava, CZ LOKO a Statutárním městem Jihlava byli přítomni pověřený zastupitel města Jihlava pro oblast sportu a sportovní infrastruktury Petr Ryška, jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban, primátorka Statutárního města Jihlava Karolína Koubová, obchodní ředitel CZ LOKO Jan Kutálek, generální ředitel CZ LOKO Josef Gulyás, správní ředitel CZ LOKO Bedřich Bulička a radní města Jihlavy David Beke, jenž je zároveň hlavním manažerem výstavby nové multifunkční arény. Foto: Tomáš Lysý

Otázka rekonstrukce současného stadionu a postupu Dukly od extraligy

Rozsáhlá rekonstrukce stávající CZ LOKO Arény, která má započít po skončení sezony 2020/2021, vyvolává řadu otázek. Nejpalčivější je zejména otázka případného postupu Dukly Jihlava do Tipsport extraligy ledního hokeje. V případě postupu totiž Dukla těžko najde odpovídající zázemí jinde. Žádný zimní stadion v Kraji, kromě CZ LOKO arény jež se bude bourat, nesplňuje licenčním podmínky pro TELH. Případná možnost azylu na stadionech mimo Kraj Vysočina nemá logiku z hlediska klubu a nemá podporu tamních klubů. „Ambice jsou a byly vždycky, vzhledem k historii Dukly Jihlava a k tomu, jaké má ve městě zázemí, jak je tady zakotvená – tak ambice musíme mít. Vznikl pouze dotaz redaktora České televize, co budeme dělat během výstavby. Je nezpochybnitelné, že jiný stadion v Kraji Vysočina neprojde licenčním řízením pro extraligu. Pro nás by to znamenalo stěhovat se mimo Kraj Vysočina a to ještě nevíme, zda by nás někdo přijal. Je zde i pohled druhé strany. Jakmile se někam nastěhujeme, tak vezmeme místnímu klubu fanoušky, sponzory atd. Není nikde moc velká ochota přistoupit k tomu, abychom se někam nastěhovali. Všechna jednání, která jsem doposud měl, třeba konkrétně Znojmo, dopadla stejně. Klub nás nakonec odmítl. To jsou fakta, se kterými se musíme poprat po dobu výstavby nové arény,“ sdělil Bedřich Ščerban.

„Nikdo neřekl, že pokud by si Dukla vybojovala postup, tak ho nerealizuje. Ale v současné době je reálnější otázka postupu až s novou arénou. Pokud by ale situace postupu Dukly do extraligy nastala, tak se o tom bude jednat, kde eventuálně by se extraliga dala hrát,“ řekl Petr Ryška, pověřený zastupitel města Jihlava pro oblast sportu a sportovní infrastruktury.

„Do zápasu se jde vždy s tím, že chcete zvítězit. Nebude to určitě tak, že sezonu jde někdo jen odbruslit. Máme zájem na tom, aby Dukla byla úspěšná a postoupila do extraligy a pak budeme řešit, co v případě postupu budeme dělat dále,“ vyřkl David Beke, jihlavský radní a hlavní manažer přestavby současné CZ LOKO Arény na novou multifunkční arénu. „Vedení Statutárního města Jihlava rozhodně nemá jakékoliv ambice zasahovat do výsledků Dukly a říkat panu Ščerbanovi, jak mají hráči hrát a nehrát. Sportovní agenda města Jihlavy se v tomto nijak neangažuje,“ uzavřela jednoznačně primátorka Karolína Koubová.

Podpis partnerství mezi HC Dukla Jihlava, CZ LOKO a Starutárním městem Jihlava stvrzují svým podpisem (zprava) Bedřich Ščerban, Karolína Koubová, Josef Gulyás a Jan Kutálek. Foto: Tomáš Lysý

Dukla 2020: Otázka postupu Dukly do extraligy z důvodu rekonstrukce stadionu

Autor videa: Tomáš Lysý